Pentagon’da Türk askeri

GEÇTİĞİMİZ perşembe, Pentagon, ABD Savunma Bakanlığı. Akşam saatleri. Son aylarda sık sık olduğu gibi, masaya yine Irak yatırılıyor. Yine sık sık olduğu gibi, Irak'la birlikte, Türkiye de yatırılıyor.

Amerika'nın Irak'ta genel valisi konumundaki Bremer Pentagon'daki toplantıda. Bremer Washington'a çağrılıyor, sonra Bakan Yardımcısı Wohlfowitz ile birikte Bağdat'a dönüyor. Wohlfowitz Bağdat'ta roketatarla karşılanıyor!..

Pentagon toplantısından Türkiye için önemli bir karar çıkıyor. Bremer Pentagon'da çok açık konuşuyor:

‘‘Iraklılar Türk askerini istemiyor. Sadece Kürtler'de değil, Şiiler'de de tepki var Türkler'e karşı, hatta Sünni Araplar'da da... Geçici konseyin Türkmen üyesi bile, Türk askerine karşı oy kullandı. Irak'taki tepki, Osmanlı döneminden kalma, emperyal baskının sonucu.’’

Buna günümüzdeki bazı hesapları da eklemek gerek. Her mezhep ve etnik gurubun, kendine göre bir hesabı var.

O İZİN NE OLACAK?

Bremer
bu analizi yaptıktan sonra, sıra nihai değerlendirmeye geliyor:

‘‘Türk askeri Irak'a gelirse, Irak'ta zaten bozuk olan istikrar daha da beter hale gelir.’’

Ve Pentagon toplantısından çıkan sonuç, Türk askeri Irak'a gitmezse, iyi olur!. Bu hemen hemen bir Amerikan kararı gibi. Ancak, bunu Ankara'ya doğrudan söyleme yerine, dolaylı yollardan anlatma eğilimi ağır basıyor. Örneğin, Ankara'dan yeni bir ekibin Bağdat'a davet edilmesi ve yeniden raporlar, gözlemler, v.s. gibi.

Amerika, Türk askerini yokuşa sürüyor. Ama, AKP Hükümeti askerin gitmesi için, Meclis'ten izin çıkartıyor. Hatta, Başbakan Tayyip Erdoğan açıkça, ‘‘Amerika istiyor, onun için asker gitmesi için izin çıkardık’’ diyor!..

Amerika istiyor, izin çıkıyor, Irak istemiyor, asker gidemiyor!.. Ne kadar ulusal ve bağımsız bir dış politika ama!..

ABD İLE KONUŞTUK

Türkiye için onur kırıcı!.. Kimin umurunda?..

Oysa, Meclis'ten tam izin çıkacağı gün, Ankara'ya haber geliyor. Irak Geçici Yönetimi, Türk askerini istemiyor doğrultusunda. O günlerde, bu yöndeki daha ilk haber bu. CHP, iznin ertelenmesini talep ediyor.

AKP dinlemiyor bile. Hemen cevabı yapıştırıyor, ‘‘biz Amerika ile konuştuk, durum düzelecek’’, güvencesini veriyor.

Doğru, düzeliyor!.. Irak'tan sonra, Amerika da istemiyor!.. TBMM'den çıkan izin, AKP'nin Irak politikasında iflas belgesi!..

Hikaye, 30 milyon dolarlık


CHP Kurultayı'nın ikinci günü. Deniz Baykal il başkanlarıyla Parti Meclisi listesini oluşturmak için bir araya geliyor. Dramatik bir üslupla:

‘‘Bazen hayatta zor kararlar vardır. Fatih Sultan Mehmet de, kardeş katlini yasal hale getirirken, çok

zorlandı, ama sonunda İmparatorluğu kurtardı. Biz de, şimdi zor kararlar almak durumundayız. Ancak, bu arada dikkatli olmamız gerek. CHP'nin Irak ve Kıbrıs'taki tutumu nedeniyle, bazı işadamlarının 30 milyon dolarlık fon oluşturduğu ve bu parayla yönetimimize adam sokmak istediği söyleniyor. Buna, ne ben izin veririm, ne sizler verirsiniz!..’’

İl başkanlarıyla yapılan toplantıda, Baykal'ın söylediği öne sürülen bu sözleri ertesi gün basına yansıyor. Baykal bunu şiddetle yalanlıyor.

Doğru, ne Baykal yukardaki sözleri söylüyor, ne de 30 milyon doların adı geçiyor!.. Hepsi, yalan!.. İl başkanları bu yalanın tanığı!..
Yazarın Tüm Yazıları