Patronun elinden kaçan 12 Cadillac siparişi

Yere iğne atsan ya otomobile ya birisine çarpacak. Oysa ofis çıkışında Manhattan trafiğine yakalanmış değiliz. Jacob Javits Sergi Sarayı’nda uluslararası otomobil fuarındayız. Salonlar göz alabildiğine çok araçla dolu. Bir o kadar da insan. Dokuz gün sürecek sergiyi bir milyonu aşkın oto meraklısının ziyaret etmesi bekleniyor.

General Motors’un lüks markası Cadillac’ın pavyonu önündeki kuyruğa katılıyoruz. Fabrikadan yeni çıkmış DTS modeli metal grisi arabanın ön ızgarası pırıl pırıl. Takım elbisesi içinde, güleç yüzlü tezgahtar, biri kız iki gençle konuşuyor. Soluk tişörtlü genç adamın blucini diz hizasında açılmış, çehresinde birkaç günlük sakal, bileğinde bükülü ibrişimden bilezik, fuar rehberine arada bir göz atıp sürekli soru yöneltiyor.

2007 model DTS’in fiyatı 44 bin dolar (yaklaşık 60 bin YTL) civarında. Bazı aksesuvarlarla birlikte 50 bin doları gözden çıkarmak lazım. Kılık kıyafetine bakıldığında bu parayı ödeyecek kişiye benzemiyor yırtık blucinli tip. Kız arkadaşı tepedeki saati gösteriyor. Ford pavyonuna doğru yürüyorlar.

Sıra bende. Genç tezgahtara takılıyorum: "Hayli sabırlısınız. Meslekte yeni olmalısınız. Bu çift Cadillac alıcısına benzemiyor, değil mi?" Adının Stephen olduğunu söyleyen tezgahtar üç yıldır General Motors’un doğu eyaletleri baş bayiliğinde çalıştığını söylüyor: "İşe başlamadan üç ay staj gördüm. Büyük patron stajımın son gününde ofisine çağırdı, ’sana önemli bir ders vereceğim,’ dedi. O günden beri anlattıkları aklımdan çıkmadı." Neydi bu ders?

KOCA SİPARİŞİ KAÇIRDI

Stephen’in patronu 1970’lerin ortasında ilk kez Las Vegas’ta bir oto fuarında General Motors pavyonunda tezgahtarlık yapıyor. Fuarın ikinci gününde 20 yaşlarında, Afro stili saçlı, hırpani görünüşlü biri GM pavyonuna gelip Cadillac’ın yeni modellerini incelemeye başlıyor. Sürücü koltuğuna oturup arabayı çalıştırıyor. Patronu, alıcıya benzetemediği gence müdahale ederek "test yapmak için randevu almalısınız" diyor.

Afro saçlı adam sipariş veriyor: "Bu modelden siyah renkte 12 tane istiyorum. Grundig müzik setleri, telli jant, maun deri kaplaması koyacaksınız. Teslimatı ne kadar sürer?" Eski tezgahtar, bugünkü patron pek ciddiye almadan yanıtlıyor: "Toplam fiyat 150 bin doları geçer. Bir ayda teslim ederiz. Ödemenin yarısı peşin." Hırpani kıyafetli siyah adam çek yazacağını söylediğinde, patron çekin banka garantili olmasını istiyor.

Genç bir an duraklayıp masa üstündeki telefonu tuşlamaya başlıyor. Karşıdan cevap verene "Bay Thompson’a Lionel Richie’nin aradığını söyleyin" diyerek ahizeyi genç tezgahtara uzatıyor. Bu kez karşıdaki ses "Ben Bank of America genel müdürü Thompson" dedikten sonra Cadillac tezgahtarına 12 araba için gerekli parayı havale edeceklerini bildiriyor.

Stephen anlatmaya devam ediyor: "Patronum, hırpani görünüşü kişinin, üstelik en pahalı lüks otomobilden bir düzine sipariş vermesini ciddi bulmadığı için yanlış bir tutum takındığının farkına varıyor. Plakları aylarca liste başı olan ünlü şarkıcı-bestecinin ’Siparişi size vermeyeceğim. Başka bir tezgahtar çağırın’ demesiyle, satıştan kazanacağı yüklü miktarda komisyonu kaçırdığı için şok geçiriyor. Richie kendisine eşlik eden Commodores grubuyla yardımcı ekibine hediye etmeyi planladığı siparişi diğer tezgahtara veriyor. Patronum, ’Alıcıların görünümüne aldanma. Paranın kimde olduğunu bilmek imkansız’ diye ilk dersini verdi."

EN UCUZU KORE’DEN

Dünyadaki toplam araç sayısı 850 milyon. 300 milyon nüfuslu ABD’deki araç sayısı 270 milyon. New York Uluslararası Araba Fuarı’nda en ucuz aracı, Güney Kore imalatı Chevrolet Aveo’nun satış fiyatı 9 bin 995 dolar. Fiyat rekoru bir milyon 500 bin dolarla, Fransa’nın Alsace-Lorraine bölgesinde asamblesi yapılan Bugatti Veyron. Veyron’un beygir gücü de 1001.

Otomotiv sanayiinin gözde markaları da ucuz değil. Rolls Royce’un 435 beygir gücündeki Phantom modeli 407 bin dolar, Bentley Brooklands 350 bin dolar ile pahalı arabalar listesinde üst sıralarda. Ziyaretçilerin ilgi gösterdiği modeller arasında, 400 beygirin üstündeki motor gücüyle Jaguar, Chevrolet Corvette, BMW 760Li, Porsche 911 Turbo, Lamborghini Murcielago, Dodge Viper de var.
Yazarın Tüm Yazıları