Pastırmalı iç bakla ve yumurta

Bu hafta pastırmalı bakla yapma fikriyle yola çıktım; bunlara çok yakışan yoğurt ve yumurtayı da ekleyince doyurucu bir yemek oldu. Soğan, pastırma, taze kekik ve biraz limonla pişen iç baklaları yumuşacık olduğunda yoğurt ve poşe yumurtayla çılbır gibi servis ettim

Haberin Devamı

MALZEMELER - 4 kişilik
(Bakla için)
İç bakla 1.5 kilo bakladan, soyulup dış kabuğu alınmış
Pastırma 50 gram
Kuru soğan Bir adet
Taze kekik Bir çorba kaşığı ayıklanmış
Limon Bir adet
Zeytinyağı 8 yemek kaşığı
Un İki tatlı kaşığı
Tuz
Karabiber
Su
(Yumurta için)
Yumurta Dört adet
Sirke Üç çorba kaşığı
Süzme yoğurt 200 gram
Tereyağı İki çorba kaşığı
Pul biber İki çay kaşığı
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI

Baklaları güzelce yıkayıp içlerini çıkarın. Bir tencereye alın, üstünü birkaç parmak geçecek kadar su koyun, tuzunu atın ve hafifçe yumuşayana kadar pişirin. Soğanı piyazlık doğrayın. Zeytinyağının yarısını bir tencerede hafifçe kızdırıp soğanları ekleyin, renk almaya başladığında ince kıyılmış pastırma ve kekiği ekleyin. Bir dakika daha kavurup iki tatlı kaşığı un katın, karıştırın. Ön pişirme yaptığınız baklaları tencerenin içine katıp üstünü biraz geçecek kadar su ilave edin. Orta ateşe getirip kapağını kapatın. Arada su takviyesi yapmanız gerekebilir. Baklalar dağılmadan yumuşacık olduklarında ateşten alın. Kıvamı cıvıksa koyulaşıncaya kadar ocakta çektirin. Ilınınca içine limon suyunu ve zeytinyağının kalan yarısını ekleyin. Tadını, tuzunu ayarlayın. Süzme yoğurt kıvamlıysa biraz suyla açın ve tuzunu ekleyip karıştırın. Tereyağını küçük bir sos tavasına alıp kızdırın, pul biberi atıp güzelce karıştırın ve kenara alın. Baklanızı tabaklara pay edin. Yumurta için bir tencereye 10 santim yüksekliğinde su koyun ve içine sirkeyi katın. Yumurtanızı bir kâseye alın, su fokurdamaya başladığında yavaşça onun içine bırakın. Arzunuza göre bir buçuk - iki dakika kadar pişirin. Halen ılık baklanın üstüne yoğurdu ekleyin, sonra da süzgeçle aldığınız yumurtayı yerleştirin. Üstüne pul biberli tereyağını gezdirip biraz daha taze kekik serpip servis edin. Poşe ettiğiniz yumurtaları buzlu suya alıp sudan çıkarmadan ertesi güne kadar dolapta muhafaza edebilirsiniz; kullanmak istediğinizde kaynayan suda 30 saniye bekletmeniz yeterli olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları