Parıldayan Türk markaları: Glitz ve Kayra Imperial

Yurtdışında karşılaştığım Türk markalarının sayısı her geçen gün artıyor.

Üç ay kadar önceydi. ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen CES fuarının basın için verilen açılış kokteylindeydim.

Ayaküstü sohbet ettiğim küçük grupta ABD’li büyük bir teknoloji şirketinin, Avrupa’daki bölgesel merkezinde üst düzey yönetici olarak çalışan çok şık bir hanım vardı.

Hanımların takılarına pek dikkat etmem. Ama bu hanımın parmağındaki pırlanta yüzük, o güne kadar gördüğüm pırlanta yüzüklerden öylesine farklı parlıyordu ki, gözüm sohbet esnasında ister istemez hep bu yüzüğe takılıyordu. Ve her seferinde de yakalanıyordum.

Kadın yönetici sonunda dayanamadı, "Beğendiniz mi? Gurur duymalısınız çünkü bu yüzüğü İstanbul’dan aldım. Markası Glitz. Arkadaşlarım da bayıldı. Her gören nereden aldığımı soruyor" dedi.

O gün, taa Las Vegas’ta şık bir davette, davetin en şık hanımının parmağında bir Türk markası görmekten büyük gurur duymuştum. Geçen hafta Tüketicinin Abisi Erkan Çelebi ile birlikte kuyum şirketi Baymonte’den kullandıkları teknolojilerin tanıtımı için davet alıp, Baymonte’nin aynı zamanda Glitz’in yaratıcısı ve arkasındaki güç olduğunu öğrendiğimde koşa koşa gittim.

Baymonte, yüzüklerde değerli taşların üzerine yerleştirildiği altından yapılma ana kısım olan montürleri üreten, montür sektörünün Türkiye’deki en büyük üreticisi.

Pırlantanın güzelliğini ortaya koyan en önemli etken montürdeki ustalık ve şıklık. Baymonte ürettiği montürlerde, pırlantanın ışıl ışıl parlamasını sağlayan kendi geliştirdiği benzersiz tasarımları kullanıyormuş.

Bunları dinleyince, Las Vegas’taki davette gözümün, kadın yöneticinin parmağındaki yüzüğe takılmasının sırrını da öğrenmiş oluyorum.

Yurtdışında bir Türk markasıyla ikinci gurur verici karşılaşmam ise geçen hafta gerçekleşti.

Kayra Imperial’in, üç Michelin yıldızlı bir restoranın şarap mönüsüne giren ilk Türk şarabı olmasını kutladığımız, dünyanın en iyi ikinci restoranı Fat Duck’taki akşam yemeğimizin ertesi günüydü. Londra’nın prestijli restoranlarından biri olan L’Etranger’de öğle yemeği yiyorduk.

L’Etranger’nin bir özelliği de Fat Duck ve Londra Hakkasan gibi şarap listesinde Kayra Imperial’e yer vermiş olması.

Yemeğimizi yerken, arka masamıza yeni gelen iki müşterinin şarap şefiyle yaptığı sohbetten "Turkish", "Kayra", "Denizli" gibi kelimeler geçtiğini duyunca tüm masa kulak kabarttık.

Konuşmalarından şaraptan anladıkları belli olan müşteriler, listede yeni bir isim görünce dikkatlerini çekmiş, şarap şefinden bilgi alıyorlardı. Tavsiye edici bilgilerin ardından denemeye karar verdiler.

Şarap gelip, açıldığında ve tadım için kadehlerine konulduğunda, bizdeki heyecan da doruk noktasındaydı.

"Mükemmel" dedi birinci adam. "Şaşırtıcı", diye tamamladı ikincisi. "Böylesi dengeli, aromatik ve karakterli bir şarap üretebildiklerine göre Türk şaraplarını da takip etmemiz gerekecek artık anlaşılan", diye noktayı koydu birinci adam.

Biz de koltuklarımız kabararak çıktık restorandan.

Üflemeden yola çıkamazsın abi

Saldırganlaşanlar hariç sarhoşları ayık kafayla izlemek eğlenceli bile olabilir. Sarhoşun en kötüsü ise bence o haliyle otomobil kullanmaya kalkanlardır.

Bırakın sarhoş olacak kadar içmiş olanları, içkinin dozunu hafifçe kaçırıp direksiyon başına oturanlara bile potansiyel katil gözüyle bakarım.

Bu gibilerle mücadele için ABD’de yepyeni bir yöntem uygulanmaya başlandı.

ABD’nin bazı eyaletlerinde kullanılmaya başlayan, bazılarında da yakında uygulanması düşünülen yöntemde, otomobil endüstrisinin geliştirdiği yeni bir teknoloji kullanılıyor.

Bu yeni teknolojinin kullanıldığı otomobillerde, sürücünün aracı çalıştırabilmesi için kontağı çevirmeden önce direksiyonun yanındaki alkol dedektörüne üflemesi gerekiyor. Araç ancak sürücü alkol testinden başarıyla geçerse çalışıyor. Eğer sürücünün nefesindeki alkol oranı kabul edilebilir seviyelerin üzerindeyse aracın motoru kendini kilitliyor.

ABD’de bazı eyaletler alkollü araç kulanırkan yakalanan her sürücüye, aracına bu cihazı takmayı zorunlu kılıyor. Ehliyet sahibi alkollü araç kullanırken bir kez bile yakalansa bu sorumsuzluğu siciline işleniyor ve alkol dedektörü monte edilmemiş araç kullanmaktan ömür boyu men ediliyor.

Arizona, Illinois, Louisiana, New Mexico ve Washington eyalatlerinde uygulanan yöntem keşke bizde de bir an önce uygulanmaya başlansa.
Yazarın Tüm Yazıları