Oya Berberoğlu: Tüpraş partisinde neler konuşuldu?

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Tüpraş halka arzının başarılı sonucu önceki gece Hayt Recency Hotel’de bir partiyle kutlanıyordu.

Bakan Yüksel Yalova'nın, ‘‘Petkim de THY de Erdemir de Tüpraş modelini uygulayacağız’’ sözleri en çok konuşulan konuydu. Tüpraş halka arzında hisse senedi fiyatları açısından yaşananlara bakılınca Bakan'ın bu sözleri tartışma yaratıyor. ‘‘Hisse hareketlerini kesmek, piyasayı bulandırmakla’’ suçlanıyor. Bakan Yalova ise ‘‘Yanlış değerlendirilmiş, böyle sözler etmedim’’ diyor.

Tüpraş'ın yurt dışı satışları açısından da bu satıştaki aracı kurumlardan biri olan Global Menkul Değerler ve Mehmet Kutman öne çıkıyor. Mesut Yılmaz'ın kuzeni Kutman'ın ‘‘yurtdışı satışın tek başına yüzde 48'ini gerçekleştirdiği, Esas satıştan sorumlu yabancı yatırım şirketine boşuna para verildiği...’’ anlatılıyordu.

Kutlama partisinde Doğuş Holding'in sahibi Ayhan Şahenk'in oğlu Ferit Şahenk de vardı. Ferit Şahenk bu grubun yüzakı gençlerinden. Doğuş Grubu'nda yeni gelişmeler bekleyebiliriz. Grup, stratejisini gözden geçiriyor. Yeni yapılanma olabilir.

Ferit Şahenk de benim gibi sıkı Fenerbahçeli. Ferit Şahenk uyguladığı diyetle 12 kilo vermiş... Diyeti basit, düzenli 4 öğün yemek tabii meyve sebze yoğur ağırlıklı. Bol su ve düzenli ekszersiz.

O toplantıda bir şey daha konuşuldu. Öİ Başkanı Uğur Bayar ile ilgili.

Uğur Bayar artık bekarlığa veda ediyor. Tüpraş işi bittikten sonra evlenecekti. Özelleştirmede de korkulan yılın ilk çeyreğiydi. Başarıyla atlatıldı. hatta özelleştirmede yıllık hedefin kendilerine düşün bölümü halloldu. Sevgili Uğur Bayar rahata erdi ve gönül ferahlığıyla, önümüzdeki ay dünyaevine girecek. Düğün partisi ise yaz aylarında olacak. Kiminle evleneceğini de söyleyelim. Namı diğer ‘Asfalt Osman’ın torunuyla. İzmir'in eski Belediye Başkanlarından Osman Kibar'ın torunu yani. Bayar'ın müstakbel eşi aynı zamanda özelleştirme konusunun ünlü avukatı Ahmet Pekin'in kızı oluyor...

Elektronik tartı ve bakanların durumu

ELEKTRONİK tartıya çıktığınızda anında kilonuzun ne olduğunu göremiyor sunuz. Önce beş on saniye bazı işaretler gelip gidiyor... Elektronik hafıza gerçek durumu ortaya koymadan önce verileri değerlendiriyor. Sonra kilonuzu gösteriyor...

Siyasi arenedakiler de elektronik tartıya çıkmış durumdalar şimdi.

Merkez sağın iki partisi ANAP ve DYP anketlere göre giderek zayıflıyorlar. Veriler, yüzde 10'luk ülke barajının oldukça altına düşmüş olduklarını işaret ediyor. Onun için cumhurbaşkanlığı seçiminde ne kriz olması bekleniyordu ne de her vesileyle ağızlara sakız yapılan istikrarın bozulması...

Tekrar elekronik tartı misaline dönersek.

Başbakan Bülent Ecevit bu tartıda ağırlığını koydu . MHP ise, anayasal hakkını kullanan Devlet Bakanı MHP'li Sadi Somuncuoğlu'na yönelik ‘‘ilkel’’ tavrıyla büyük yara aldı. Kel göründü yani... ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ise çok istediği cumhurbaşkanlığına aday dahi olamadı. Zaten seçilmesi imkansız gibiydi.

Şimdi Başbakan Bülent Ecevit, cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra ana gündem olarak tekrar ekonomiye enflasyonla mücadeleye ağırlık vereceklerini söylüyor. Tarım reformu da sırada.

Hükümet'te neler olur? Ankara kulislerinde hükümette ciddi revizyon olacağı konuşuluyor. Başbakan Bülent Ecevit, yeni cumhurbaşkanına Hükümet'in istifasını sunması gibi bir zorunluluk olmadığını bu konuyu henüz düşünmediğini söylese de DSP'deki etkili isimlerin iddiası şu: Bakanlar Kurulu'nda öyle iddia edildiği gibi 5-6 bakanın değişmesi veya sınırlı bir değişiklik değil geniş kapsamlı bir değişiklik olacak.

Onlara göre 15 bakan değişecekmiş. Bazılarının görev alanı değişecek bazıları ise kabine dışı kalacakmış. ‘‘Su kaynatan bakanlar’’ diyorlar. Gerçi değişecek bakanların isimleri seslendiriliyor ama yazmak istemiyorum. En fazla değişikliğin ANAP ve MHP kanadında olacağı iddiaları oluyor. 15 bakanın değişmesi demek yeni hükümet demek. Bu kadar olacağına ihtimal vermiyorum ama kulisleri ne olur ne olmaz diye aktarıyorum sizlere.

Genel Müdür kaçtı!

FENERBAHÇE kulisleri, Fenerbahçe'nin eski yöneticilerinden Hulusi Belgü'yle ilgili iddialarla çalkalanıyor...

Hulusi Belgü, Ekinciler Holding'in hem damadı hem de EKDIŞ'ın Genel Müdürüydü. Peki ne olmuş?

Belgü, Ekinci Ailesi'nin en büyük ağabeyi Orhan Ekinci'nin kızı Meltem Hanım'la evli. Yaklaşık 10 yıldır, Ekinciler Dış Ticaret (EKDIŞ) Genel Müdürlüğü'nü yapıyordu.

Hulusi Belgü, 10 gün kadar önce şirketini yüzüstü bırakıp odasını boşaltmış. Belgü'nün aniden şirketini bırakması, Fenerbahçe Kulübü ve Ekinciler'de dedikodulara yol açtı. Ekinci Ailesi bu konuda yorum yapmasa da kulislerde Belgü'nün, ‘‘şirketin olanaklarını kendi çıkarları için kullandığı, kötü yönetimiyle şirketi zor duruma soktuktan sonra bırakıp kaçtığı’’ söyleniyor.

Ne hikmetse aynı dönemde mali polis de sahte yazılımlar gerekçesiyle şirkete baskınlar düzenledi. Polisler, şirketeki kaçak yazılımla çalışan bilgisayarları mühürledi. Şirket çalışanları bilgisayarları kurtarmak için birçok bilgisayarı tuvaletlere saklamış. Henüz yeni genel müdürün atanmadığı, işlerin durduğu şirketin çalışanları ise masalarında boş boş oturup, olacakları merakla bekliyor....

Yazarın Tüm Yazıları