Oya Berberoğlu: Bahçeli, TÜSİAD'a ‘Bizi uygulumada görün’ dedi

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu hafta başında MHP Lideri Devlet Bahçeli ile görüştü... Randevu hemen seçimden sonra alındı, başbaşa yapılan görüşme 1 saat 10 dakika sürdü...

Hem TÜSİAD, hem de siyaset kulislerine yansıdığı kadarıyla görüşme son derece olumlu bir havada geçti. Başkan Yücaoğlu TÜSİAD'ın daha doğrusu iş dünyasının beklediği reformlardan söz etti. Bütçe Yasası, Bankalar Yasası, Sosyal Güvenlik Reformu ve özelleştirme gibi... Ayrıca özellikle Avrupa ve ABD'nin beklentisi olan demokrasi paketi konusunu açtı.

TÜSİAD, Türk ekonomisinin yeniden büyüme sürecine girebilmesi için dış kaynağa ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor. Dış kaynağın siyasi istikrar ve enflasyonla mücadele programlarıyla sağlanabileceğine inanıyor.

Devlet Bahçeli, TÜSİAD'ın bu görüşlerine katılıyor.

TÜSİAD'ın ekonomik, sosyal, siyasi ve hukuki reformlara ilişkin çalışmalarını izlediğini, raporlarından yararlandıklarını söylüyor. Parti programına ve yaptıkları araştırmalara atıfta bulunuyor.

Bahçeli, Türkiye'nin 20 yıl önceki tabloları düşünmemesi gerektiğini vurgulayarak, ‘‘İşin kilidi uygulamada’’ diyor. Yani, ‘‘Bizi uygulamada görün’’ demeye getiriyor... TÜSİAD, MHP Lideri Bahçeli'nin ‘‘Olumlu ve olgun bir tablo çizdiği... Güzel şeyler söylediği’’ görüşünde. İş aleminin içinde bulunduğu sıkıntıyı, Türkiye'nin önünün açılması için neler yapılması gerektiğini anlayan bir yapıda görüyor. MHP'ye hükümette ‘‘şans verilmesi’’ yanlısı. ‘‘Madem iki büyük parti DSP ve MHP. Bunların uzlaşması olursa güçlü ve süratli icraat beklenebilir’’ iyimserliği içinde...

Çin parası başımıza düşer

Dünya Bankası eski Başkan Yardımcısı Atilla Karaosmanoğlu Çin'i 12 yıl süreyle yakından izleyen bir teknokrat... Deneyimini tek cümleyle özetliyor: ‘‘21'inci yüzyılda dış ticaretinin bir ayağı Çin'e dayanmayan ülke başarılı olamaz...’’ Çin'in dış ticaret hacmi 325 milyar dolar...(180 milyar dolar ihracat, 140 milyar dolar ithalat). Geçen yılki yabancı sermaye girişi 45 milyar dolar... 2020 yılında Çin'in milli geliri ABD'yi aşacak.

Bugünlerde Çin denilince akla devalüasyon ihtimali geliyor. O yüzden Türk-Çin Dostluk ve Kültürel Dayanışma Derneği'nin panelinde konuşan Başkonsolos Li Binghong'un ‘‘Bugüne kadar çok zarar etmemize rağmen devalüasyon yapmadık, bundan sonra da yapmayacağız’’ sözleri yürekleri rahatlattı. Başkonsolos'tan sonra söz alan Karaosmanoğlu, Çin'de devalüasyon ihtimalini ABD Doları-Japon yeni ilişkisiyle izah etti:

‘‘Eğer Japon Yeni ABD doları karşısında çok gerilerse, Japon malları ucuzlar. İhracat pazarlarında zaten değeri düşük Japon yeni rekabeti nedeniyle zorlanan Çin daha fazla dayanamaz ve devalüasyona gider...’’

Peki Çin'de devalüasyon olursa Türkiye nasıl etkilenir?

Karaosmanoğlu oldukça karamsar bir tablo çiziyor...

Biliyorsunuz, küresel kriz önce uzakdoğu ülkelerinde yaşanan peşpeşe develüasyonlarla patlak verdi... Çin bu ülkelerle rakip olmasına rağmen zararı göze alarak devalüasyondan kaçındı... Ama şimdi devalüasyon yaparsa söz konusu küçük ülkelerde yeni kur ayarlamaları kaçınılmaz hale gelecek. Krizin ilk dalgasında ucuzlayan sentetik iplik, ardından Rusya'nın mali darboğazı zaten Bursa'yı sildi süpürdü...

Bir de Çin develüasyon yaparsa gerisini artık siz düşünün..

Çinli'ye sigarayı üç kez tutun

Türkiye'de Çin dili okuyan, yüksek lisansını Fudan Üniversitesi'nde tamamlayan Erkan Güzel, Çin'nde iş yapmanın birkaç ince yönüne aktardı.

Örneğin Çin'de kartviziti asla tek elle uzatmamalısınız... İki elinizle tutup başınızı hafif eğerek takdiminiz saygı işareti... Ayrıca Çinliler'e sigara ikram edecekseniz mutlaka üç kez deneyin. Sadece bir kez uzatıp vazgeçerseniz asla almazlar. Çin'de iş yapabilmek için sizi bu pazarda destekleyecek ‘‘ilişkiye’’ sahip olmanız şart.

Çin pazarında Dandy Satış Müdürü olarak çalışan ve halen Yaşar Holding Yiyecek Grubu İş Geliştirme Müdürü olan Güzel, Çin'le ilgili şakayla karışık bazı uyarılarda da bulundu...

Çin'de herşey mümkündür.

Çin'de hiçbir şey kolay değildir.

‘‘Sorun yok’’ derlerse büyük problem var demektir.

Umutsuzluğa kapılınca birinci maddeyi, fazla iyimser olunca ikinci maddeyi hatırlayın.

Hazine için yoğun kulis

İstanbul iş dünyası, özellikle finans kesimi, Hazine Müstaşarlığı'na asaleten kimin atanacağını merakla bekliyor. Bazı gruplar beklemekle kalmıyor müthiş kulis yapıyor.

Hazine Müsteşarlığı'na vekaleten Cüneyt Sel atandı biliyorsunuz. Sel, Hazine Müsteşar Yardımcısı görevinde bulunuyordu. Geçen cuma günkü yazımda, Ankara'nın siyasi kulislerinde, Sel'in asaleten bu göreve getirileceğinin konuşulduğunu belirtmiştim. Atama yazısının hazır olduğu, hükümetin kurulmasının beklendiğininin konuşulduğunu aktarmıştım.

Hazine Müsteşarlığı kulisi yapan, ülkenin önde gelen bazı grupları, Cüneyt Sel için bastırıyor.

Ankara bürokrasi çevresi ise Hazine'nin başına Selçuk Demiralp veya Yavuz Ege'nin atanması yönünde tavır alıyor.

Bakalım asaleten kim getirilecek...

Bu arada Hazine Müsteşarlığı'ndan istifa eden Yener Dinçmen şu sıralar ev taşıyor. İstifa ettiği gün taksi ile müsteşarlıktan ayrılan, devletin verdiği cep telefonunu anında iade eden Dinçmen, lojmandan da vakit kaybetmeden taşınıyor. Korukent'teki küçük dairesine.

Halis Ağa Çetin'i istedi

Halis Toprak, TBMM Başkanlığı'ndan ayrılan hemşerisi Hikmet Çetin'e de iş teklifinde bulundu. Çetin henüz yanıt vermedi. Ancak Halis Ağa'nın işin peşini bırakmaya niyeti yok.

Zaten Toprak Holding'in patronu Halis Toprak, müstafi bürokratlara iş teklifinde önceliği kimseye bırakmaz. Örneğin, üst düzey bir bürokrat hakkında ‘‘Yerinden rahatsız’’ dedikodusu mu çıktı, bilin ki önce Halis Ağa arar, iş önerir. Veya bir bürokrat istifasını basın toplantısıyla mı açıkladı. Toplantı biter bitmez ilk arayan Halis Ağa olur.

Aslında bu yöntem Halis Ağa'ya çok sayıda değerli bürokratla çalışma imkanı tanımadı değil. Örneğin Maliye eski Müsteşarı, Büyükelçi Ertuğrul Kumcuoğlu var. Kumcuoğlu bu seçimde DSP'den milletvekili oldu. Toprak Holding'ten geçen bir diğer değerli bürokrat Mahfi Eğilmez idi. ANAP döneminde Hazine Müsteşarlığı'ndan istifa ederek ayrılmıştı, Toprakbank'a geçti. Bir süre önce de Garanti Bankası'na taransfer oldu. Maliye eski Müsteşarlarından Ökmen Atamyıldız ise halen Toprak Holding'de çalışıyor. Halis Ağa'nın, Yener Dinçmen'in de peşinde olduğu biliniyor.



Yazarın Tüm Yazıları