Ovacık’tan mektup var

KÜTAHYA’da siyanürlü atık su barajında bir set çatladı ve sonunda da çevreciler patladı. Greenpeace, “Eti Gümüş A.Ş. ve ülkedeki diğer siyanür liç yöntemi ile çalıştırılan maden işleme tesislerinin kapatılmasını ve bu bölgelerin derhal ağır metal ve siyanürden arındırılmasını talep ediyor” diye çığlık atmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta, EÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem’in,  Kütahya’daki Etibank’ın gümüş madeni işletmesi ve siyanürle üretim yapan altın madenlerine dikkat çeken uyarılarını yayınlamıştık. Cumartesi günü yayınlanan yazımıza pazar günü tepki geldi.
İlk arayan Bugün Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Cemalettin Özdağan’dı. “İbrahim Abi, yazına Ovacık’tan tepki var. Cevap vermek istiyorlar” dedi. Ben de “Hürriyet Gazetesi’nde yıllarca omuz omuza çalıştığım Cemalettin (Özdoğan) kardeşime, “Bizde cevap hakkına hep saygı vardır. Göndersinler yayınlayalım” dedim. Yazıyı gönderdiler ve ben tek noktasına dahi dokunmadan aşağıda yayınlıyorum.
İkinci arayan ise Ertuğrul Doğuç oldu. Maden yüksek mühendisi olduğunu belirten Doğuç, “Bergama Ovacık’ta tehlike yok. Bergama’nın atık barajında kimyasal atık bulunmuyor. Madenlerin vahşi bir şekilde üretilmesine biz de karşıyız. Yeraltı kaynaklarımız doğaya zarar verilmeden işletilmeli. Madenlerin doğaya zarar verilerek çıkarılmasına biz de karşıyız” dedi.
¡¡¡
Biz de karşıyız sayın Doğuç... Doğaya zarar veren her işletmeye biz de karşıyız. Havamızın, suyumuzun kirletilmesine, topraklarımızın zehirlenmesine biz de karşıyız. Çevre yazılarını da o nedenle yazıyoruz. Doğanın bizim değil, çocuklarımızın bize emaneti olduğunu da hiç unutmuyoruz. İnsanlık için sözü olan, memleketi için projesi olan herkese de köşemizin açık olduğunu ilan ediyoruz. Memleketimizde çevreye duyarlı, madenlerin vahşi bir şekilde üretilmesine karşı çıkan mühendislerin sayısının artmasını dileyip, sözü Bergama Ovacık Altın İşletmeleri’nden Fatih Karagürbüz’e bırakıyoruz:

Haberin Devamı

Koçabaş Çayı çifte ödül getirdi

Çanakkale Çan’daki Koçabaş Çayı, Mavi-Yeşil Köşe’ye çifte ödül getirdi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Hasan Tahsin Gazetecilik Yarışması’nda Güncel Yazılar Dalı’nda birinci olan “Koçabaş Çayı Ağlıyor”  yazımızın ödülünü Havagazı Fabrikası’ndaki törende aldık. Vali Vekili Nevzat Ergün’ün elinden aldığımız ödülle moral bulduğumuzun günün ertesinde Çanlı dostlar, teşekkür ve tebrik ziyaretine geldi. Bizi Çan’ın fahri hemşehrisi ilan ettiklerini söyleyen çevreci Serdar Tür ve Çan Çevre Gönüllüleri Derneği 2’nci Başkanı Salih Canan, “İbrahim Abi, Çan’ın çevre sorunlarını tüm dünyaya duyurduğumuz için size sonsuz teşekkürler. Çevrenin korunması adına yaptığımız çalışmalarda bize çok büyük güç veriyorsunuz ve motive ediyorsunuz. Sizi, fahri hemşehrisi olduğunuz Çan’a bekliyoruz” dedi.
Sağolasınız Çanlı dostlarım. Siz balıkların oynaştığı sularımıza, kelebeklerin uçuştuğu doğamıza, binbir çeşit şifalı bitkinin yetiştiği topraklarımıza sahip çıktıkca ben hep sizin yanınızda olacağım. Allah’ın bana verdiği ömrün son saniyesine kadar doğamızı korumaya çalışacağım.

Haberin Devamı

Bergama Ovacık’ta tehlikeli atık ihtiva eden hiçbir baraj ya da havuz yoktur

Kütahya’da yaşanan baraj seddesinin yıkılmasından sonra, hiçbir ilgisi olmamasına rağmen bazı yayın organlarında Ovacık Altın Madeni’nin ve Bergama’nın adının geçmesinden dolayı açıklama yapmak mecburiyeti doğmuştur.
HAVUZ YIKILSA DAHİ DEPOLANAN ATIK ÇEVREYE ZARAR VERMEZ.
Ovacık’ta atıklar arıtılarak çevreye zarar vermeyecek hale getirildikten sonra havuzlara gönderilir.
Havuzlardaki sudaki siyanür miktarda 0,2 mg/litre, yani ABD içme suyunda izin verilen miktara eşittir.
Bergama Ovacık Havuzu Atatürk ve Keban Barajları’na oranla 2 kat güvenlik katsayısı içermektedir.
Atık havuzu 100 yıllık deprem ve meteoroloji kayıtları incelendikten sonra projelendirilmiş, DSİ tarafından onaylanmış ve inşaatı DSİ kontrolünde yapılmıştır. Uluslararası standartlarda ve 9 şiddetinde bir depreme dayanacak şekilde kaya dolgulu olarak inşaa edilmiştir. Aşırı yağışlardan etkilenmemesi için, AB standartlarında istenen kuşaklama kanalları ile çevrelenmiştir.
Havuzların kapasitesi ve üretim miktarları Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nda detayları ile mevcuttur.
10 yıldan beri her ay, ilgili devlet kurumlarının oluşturduğu İzleme Denetleme Kurulu tarafından denetlenmektedir. Denetleme sonuçları raporlanarak düzenli olarak halka açıklanmaktadır. Kapasite üstünde bir çalışma, ya da depolama olmadığı bu belgelerle sabittir.
Modern madenciliğin gerektirdiği bütün yönetim planları uygulamadadır.
(Çevre yönetim, sağlık ve iş güvenliği, atık havuzu, maden kapanma ve halkla ilişkiler yönetimi gibi)
ISO 14001 uluslararası çevre standardına da sahiptir.
Bugüne kadar mahkemeler tarafından atanan tüm bilirkişi raporları, 10 yıldan beri her ay yapılan İzleme Denetleme Kurumu raporları ile, uluslararası bağımsız kurumlar tarafından yapılan denetlemeler sonucu Ovacık Altın Madeni’nin gerek işletme öncesi, gerek işletme esnasında, gerekse maden kapanma ve rehabilitasyon süreçlerinde çevre ve insan sağlığına en küçük bir zararının olmayacağı kanıtlanmıştır.
2004 yılından beri, Avrupa Komisyonu tarafından Ovacık Altın Madeni Avrupa üyesi ülkelere örnek gösterilmektedir.
Saygılarımızla,
Bergama Ovacık Altın İşletmeleri

Haberin Devamı

Çevre konusunda her türlü ihbarı, duyarsız çalışmaları ve resimleri bize iletebilirsiniz. Tabii güzellikleri de...
İbrahim Irmak Tel: 0533 414 24 57
cevreciiirmak@hotmail.com

Yazarın Tüm Yazıları