Otizmli Çocuk Anneleri Destek Timi

İstanbul'da bir market sahibi, alışveriş yapmakta olan anne ve çocuğu azarlar. Gürültü yaptıklarını için marketi terk etmelerini ister. Fakat farketmediği tek şey çocuğun otizmli oluşudur.

Haberin Devamı


İstanbul'da bir market sahibi, alışveriş yapmakta olan anne ve çocuğu azarlar. Gürültü yaptıklarını için marketi terk etmelerini ister. Fakat farketmediği tek şey çocuğun otizmli oluşudur.


İşte bu olayda olduğu gibi hergün ülkenin her yerinde pek çok otizmli, zihinsel engelli çocuk ve ailesi dışlanıyor, kovuluyor. Küçümsenip hakaretlere uğruyor. Olan da bu çocukların bakımından 7/24 sorumlu olan annelerine oluyorlar.


Sonunda kendi aralarında destek timleri oluşturmuşlar. Kovalayan market sahibi, apartmandan atmaya çalışan komşu, okulda ayrımcılık yapan müdür... Kim varsa karşısına dikilip haklarını arıyorlar.
Kötü davranıp marketinden kovan dükkan sahibine, yaptığının ne denli yanlış olduğunu anlatmışlar. Sonunda kendisi Nazan hanım ve oğlundan özür dilemiş.

Haberin Devamı


Hepsini sevgili Sedef Erken'in paylaşımlarından öğrendim. Başı çeken, oluşumun fikir annesi ise Arzu Gökçe. Konuya müdahil olan annelerin çoğu otizmle yaşamayı öğrenmiş, üstelik millete ve devlete çok şey öğretebilecek nitelikte donanımlı bireyler. Çoğu konuyla ilgili dernek kurmuş, eğitim merkezleri açmış, dünyayı takip eden anneler.

Bundan böyle özel gereksinimli çocukları dışlayan, okula kabul etmeyen müdür, kötü davranan öğretmen, dışlayan veli, apartmandan kovmaya kalkan komşu, sokakta kötü davranan vatandaş... Kim varsa birlik olup hesap sormaya kararlılar. Hesap sormaktan kavga etmek anlaşılmasın. Istedikleri şey kötü davrananın neden kötü davrandığını anlatmak.


Otizmli çocuklar büyüyor.


Yazının başında belirttiğim gibi bakımlarından neredeyse 7/24 anneleri sorumlu? Özel eğitim aldıkları yerler dışında çocuklarının bakımına destek olacak kimse yok.


Otizm eylem planı hayata geçecekti, tozlu raflarda yerini aldı. Özel çocuk ailelerinin bekleyecek vakti yok. Çocuklar büyüyor, sabırlar taşıyor. Yıl olmuş 2014 özel gereksinimli bireyler için Türkiye'nin hali hazırlda bir eylem planı yok.


Şimdi bu anneler destek timi kurmasın da ne yapsın?

Yazarın Tüm Yazıları