Örnek alınabilecek bir bölge: Region d’Alsace

Haberin Devamı

 
FRANSA’nın Almanya sınırında, Starsbourg şehrinin de içinde bulunduğu bölgeye Region d’Alsace (Alsace Bölgesi) denilmekte. Bölgenin Avrupa Parlamentosu’na da evsahipliği yapan şehri, milattan önce 58 yılında Celt’ler tarafından kurulmuş. Yıllarca Alman ve Fransız kavimleri arasında el değiştirmiş, en son ikinci dünya savaşı sonunda çizilen sınırlar içinde Fransız toprağı olarak kalmış...

Bu bölgenin, Ege ve İzmir ile ne gibi bir benzerliği olduğunu sorabilirsiniz...

Bilinenin aksine her iki bölge de benzerlikler içeriyor... Öncelikle nüfus yoğunluğu bakımından birbirlerine oldukça yakın. Alsace verimli toprakları ile Ege gibi bir tarım bölgesi... Tarıma dayalı endüstri ve gıda sanayi oldukça ilerlemiş durumda. Bunun yanısıra otomotiv ve tekstil sanayinin de en eski merkezlerinden biri. Bölgenin ihracatı, ithalatına oranla fazla veriyor... Starsbourg Avrupa’nın en eski şehirlerinden biri olması nedeni ile Ege gibi yoğun bir turizm bölgesi..

Haberin Devamı

Starsbourg aynı zamanda bir liman şehri. Deniz kıyısında olmamasına rağmen, Ren Nehri üzerinde yapılan taşımacılıktan oldukça önemli bir pay alıyor. Alsancak limanı kapasitesine eşit bir limana sahip.. Bu nedenle hatırı sayılır bir lojistik merkezi olma özelliğini de taşıyor.

Bütün bu karşılaştırmalar ve benzerlikler içinde özellikle kişi başına düşen milli gelir konusunda Alsace’ın birdenbire açık ara öne çıktığını görüyorsunuz. Bunun nedeninin araştırdığımızda karşımıza bölgenin son yıllarda başta ilaç sanayi olmak üzere birçok yeni endüstriye evsahipliği yapmasından kaynaklandığını görüyoruz.

Bölgedeki üniversitelerin de destek ve işbirliği ile; bioteknoloji, kimya, temiz teknolojiler, enerji tasarruflu yapı teknolojileri, yenilenebilir teknolojiler ve su teknolojileri alanlarında hatırı sayılır yatırımlara evsahipliği yapıyor Alsace. Dünyanın en önemli ilaç araştırma ve üretim merkezleri bu bölgede bulunuyor.

İnsan kaynakları, işgücü yapısı ve yaşam kalitesine bakıldığı zaman benzerlikler içeren Alsace Bölgesi’den; ileri dönük bir yol haritası çıkarma bakımından Ege’nin çok alabileceği çok şey var...

Haberin Devamı

İzmir ve Ege Bölgesi son yıllarda yatırım konusunda bir tercih yapamamanın ve yeterince gelişememenin sıkıntısını yaşıyor. Özellikle plansızlıklar ve yapılan planların sistemli bir şekilde uygulamaya geçirilememesi bu konudaki en büyük olumsuzluk... Ar-Ge konusunda da gerekli altyapı ve üstyapı yatırımlarında geç kalınması veya küçük çapta münferit olarak yapılması bölgeye yatırımcı çekilmesini engelliyor...

İzmir ve Ege Bölgesi’nin gelişimini sıçramaya dönüştürecek hamleyi yapabilmesi açısından Alsace Bölgesi’nin irdelenmesi önemli. Bu konuda geliştirilecek ve bölgenin ileriye dönük vizyonunu şekillendirecek dinamikleri daha verimli olarak harekete geçirebilecek bir sistemin kurulması; İzmir ve Ege için yepyeni bir geleceğin yaratılmasını da sağlayacaktır.

 

Yazarın Tüm Yazıları