‘Ordu, Siviller ve İhanetler’

KURTUL Altuğ, gazetecilik mesleğinin duayen isimlerindendir ve başarılı, velût bir yazardır.

Haberin Devamı

Demirel’in Zincirbozanlı yıllarını anlatan “Demokrasinin Yaralı Yılları” ve Ecevit’in çöküşünü hikâye eden “Umudun Tükenişi” önemli eserleri arasındadır.

Şimdi, önemli bir kitaba daha imza attı: “Ordu, Siviller ve İhanetler”.

Cumhuriyet tarihimizde görülmemiş, hatta bırakınız görülmeyi, hiç akla bile getirilmemiş bir süreci yaşadığımız şu günlerde Kurtul Altuğ, güncel olayları cesaretle inceliyor, ortaya çıkan adaletsizlikleri belgeleriyle anlatarak: “Bakalım tarih, bu hazin durumdan bizi nasıl çekip çıkaracak ve bu vebal kimlerin sırtında en büyük kambur olarak kalacak?” diyor. (Toplumsal Dönüşüm Yayınları)

TÜRKLER NASIL MÜSLÜMAN OLDU?

Erol Toy, günümüzün önemli yazarlarındandır. Birçok ilginç kitaba imzasını atan Toy’un son kitabı: “Obadan Ulusa Geçmişin İzi, Geleceğin Özü”.

Kitapta, atalarımız olan Oğuz boylarının birleşerek bir imparatorluğa doğru yol almasının ve “Büyük Selçuklu İmparatorluğu”nun kurulmasının serüveni anlatılıyor.

Birinci cilt olan “Obadan Ulusa” 1050 yıl önce 960 yılında Cend’de toplanan Oğuz Kurultayı’nın, Oğuz boylarını tek bir din çatısı altında birleştirmesini öyküleştiriyor.

Kurultay, bütün dinleri inceliyor. O dönem için etkisini dayatabileceği en zayıf egemenlik, Abbasi Hilafeti’nin temsil ettiği İslamiyet’tir. Duraksamadan o seçiliyor. Yetmiş bin oymak, kurultay kararıyla aynı anda Müslüman oluyor.

Erol Toy’un “Obadan Ulusa” romanında bir imparatorluğun destanı ilgiyle okunurken, o dönemde yaşananlarla Cumhuriyet tarihimiz arasındaki benzerliklerin de izi sürülüyor. (Cumhuriyet Kitapları )

BEKİR OKAN’IN HAYAT ÖYKÜSÜ

Öğretmen, sanayici, işadamı ve Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı olan Bekir Okan, deneyimlerini yeni kuşaklara aktarmak için hayat hikâyesini kitap haline getirdi: “Barak’tan Avrasya’ya Yaşadıklarım, Gördüklerim, Öğrendiklerim”.

Türk coğrafyasının derinliklerinden kopup gelen bir aile...

Anadolu’dan Avrasya’ya uzanan çarpıcı bir yaşamöyküsü...

Ülke çıkarlarını her şeyin üzerinde gören bir anlayış...

Bekir Okan “59 yıllık hayatımın kesitlerini, acılarını, mutluluklarını, Gaziantep’ten İstanbul’a, ardından Avrasya’ya ve dünyaya açılarak gerçekleştirdiğim projelerdeki tecrübelerimi, gençlerimize örnek olması ve yol göstermesi amacıyla, samimi bir şekilde anlatmaya çalıştım” diyor ve ekliyor: “Türkiye’nin en önemli sorunu eğitimdir. Kurduğum Okan Üniversitesi’yle, rekabetçi, çağdaş, Atatürkçü gençler yetiştirmenin ve toplumsal sorunlara çözüm üreten, üniversite sanayi işbirliğine önem veren bir dünya üniversitesi yaratmanın mutluluğunu yaşadım.” (Doğan Kitap)

TÜRKİYE’DE ŞERİATIN KISA TARİHİ

Halil Nebiler’in “Türkiye’de Şeriat’ın Kısa Tarihi” adlı kitabı, irtica tehlikesine dikkati çekerek “şeriatçı yükselişlerin” sınıfsal ve ulusal sorunlarla çok yakından ilgisi olduğunu anlatıyor.

Asıl sorun laikliğin elden gitmesi değil, laiklikle birlikte bağımsızlığın da, vatanın da elden gitmesidir.   

2009 yılında ABD Başkanı Bush’un kafasına ayakkabı fırlatan Iraklı gazetecinin cezaevinden çıktıktan sonra “Vatan yoksa, bağımsızlık yoksa, ne gazetecilik vardır, ne namus vardır!” sözlerinde evrensel bir gerçek yatıyor. (Toplumsal İletişim Yayınları)

Yazarın Tüm Yazıları