Onlar da bu kış ekose giyecek

Onlar da giyim kuşam modasını yakından takip ediyor. Petlerde de bu kış renk renk ekoseler çok moda.

Etek, ayakkabı, bornoz, kolye gibi, insanlara has her türlü kıyafeti ve aksesuvarı kullanan petlerin, 2009 kış sezonu gardıroplarında bulunan diğer giysiler ise jean pantolonlar, kürklü ceketler, anoraklar, polarlar ve kimonolar. Evcil hayvanlarıyla uyumlu giyinmeyi sevenler, kendi kıyafetlerine olduğu kadar onlarınkine de özen gösteriyor ve pet modasını yakından takip ediyor.

Evcil hayvanın da giyim modası olur mu demeyin, olur. Üstelik tıpkı insanlarda olduğu gibi, onlarda da bu işin merkezleri Milano, Paris, New York ve Tokyo. New York’ta petler için bir moda haftası bile düzenleniyor. Hafta boyunca defileler yapılıyor, köpekler en son tasarımlarla podyumda arzı endam ediyor.

Pet modası dediğimiz şey, köpek modası aslında. Çünkü diğer evcil hayvanlar için giysi tasarımı pek yapılmıyor. Kediler için belki bir şeyler bulmak mümkün ama başına buyruk kedilere, sırf sizin hoşunuza gidiyor diye bir şeyler giydirmek her zaman mümkün değil.

Ankara’nın ilk pet butiği Angel’ın sahibi Meltem Karadeniz, kış olmasına rağmen bu sezon pet modası çok renkli diyor. 2008-2009 kış sezonunda, ekose desenli elbiseler insanlarda olduğu gibi petlerde de çok moda. Köpekler için payet işlemeli, kemerli elbiseler, kürk yakalı montlar, jean pantolonlar, polarlar, anoraklar ve renkli yağmurluklar var.

Meltem Hanım’ın söylediğine göre, pek çok köpek sahibi, dışarı çıkarken köpeğiyle bir örnek giyinmekten hoşlanıyor. Örneğin kendisi eşofman giyip yürüyüşe çıkacaksa, köpeğine de eşofman giydiriyor. Ya da maç izlerken uğur getirmesi için tuttukları takımın formalarını kedi ya da köpeklere giydirmek isteyenler oluyor. Kendi kolyesinden kedisine veya köpeğine tasma yaptıranlar da var.

Aynı şekilde taşıma çantaları da sahibin kıyafetine göre tercih ediliyor. Bu kış taşıma çantalarında da desenli modeller çok kullanılıyor. Kışlık ayakkabı modelleri de desenli ve çok renkli. Taşlı, boncuklu, peluşlu, ışıklı, üzerine isim yazılı tasmalar bu kışın ve önümüzdeki yazın trendi.

DEFİLE YAPACAKLAR

Angel’da satılan giysi ve aksesuvarların tamamı Fransa ve İtalya’dan ithal. Önümüzdeki günlerde bir defile yapmayı planlıyorlar. Meltem Karadeniz, yaz kreasyonunu toplamak için, 2009 Mayıs’ında İtalya’da yapılacak olan pet moda fuarına katılacak.

Kendisinden, pek modasının şu günlerde daha detaycı olduğunu öğreniyoruz. "İnsanlar petlerinin ne giydiğine tıpkı kendi giysilerine olduğu kadar ilgi ve önem gösteriyorlar. Köpekler ve kediler sürekli ev ortamında yaşadıkları için metabolizmaları soğuğa karşı direnç kaybediyor. Bu yüzden veteriner hekimler soğuk ve yağışlı havalarda petlerin giydirilmesini tavsiye ediyor. Ama bizler için onları giydirmek çok daha fazla şey ifade ediyor. Onlar bizim dostlarımız ve yaşam arkadaşlarımız, dolayısıyla bizler nasıl bakımlı ve güzel görünmek istiyorsak onları da öyle görmek istiyoruz. Butiğimde en güzel ve en yakışıklı görünen kedi ve köpekleri yaratmaya çalışıyorum" diyor. Erkek ve dişi petler için ayrı tasarımlar hazırlanıyor. Kedi ve köpek kıyafetlerine talep her geçen gün artıyor.Deniz BİLİROĞLU

Koksidiyozis enfeksiyonları köpeklerde ishale neden oluyor

Köpek ve kedilerde en çok görülen koksidiya türleri isospora’lar. Daha ziyade 6 aylığa kadarki yavru köpeklerde enfeksiyona yol açan koksidiyalara karşı yaşın ilerlemesi ile birlikte doğal bir bağışıklık gelişebiliyor. Ancak bu köpekler hiçbir hastalık belirtisi göstermeden, bağırsaklarında koksidiya etkenlerini taşıyabiliyor ve dışkıları ile bunların kistlerini etrafa saçabiliyor. Yetişkin köpeklerde ise koksidiya enfeksiyonları başka hastalıklar altında ikincil olarak görülebilmekte veya aşırı stresli durumlarda doğrudan hastalık olarak ortaya çıkabilmekte.

Hastalık etkenlerinin bulaşması, dışkı yoluyla atılan inaktif koksidiya kistlerinin alınması ile oluyor. Bundan yaklaşık 2 hafta sonra hastalık oluşuyor. Yavrulara en sık rastlanan bulaşma yolu, annenin dışkısı. Enfeksiyon yayılınca yavrular da birbirine hastalığı bulaştırabiliyor. Bu nedenle koksidiya enfeksiyonlarının görüldüğü yavrular 2 haftalıktan daha büyüktür.

Hastalığın en önemli belirtisi ishal. İshal hastalığın seviyesine göre hafif, orta ya da şiddetli olarak seyredebilir. İlerlemiş vakalarda ishalle birlikte dışkıda kan ve mukus da görülebilir. Yine hastalığın şiddetlendiği durumlarda iştah kaybı, kusma, su kaybı ve ölüm ortaya çıkabilir. Hastalık en çok 4 - 12 haftalık yavru köpeklerde görülür.

Koksidiyozis, çoğu köpekte hafif veya orta şiddette hastalık yapar ve şiddetli vakalar genellikle çok nadir ortaya çıkar. Ancak hastalığın çok bulaşıcı olması ve yavru köpekler arasında hızla yayılması risk açısından önemli tedbirler almayı ve dikkatli olmayı kaçınılmaz kılar.

Teşhisi dışkının mikroskobik muayenesi ile son derece kolaydır. Uygun ilaçlarla tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır. İlaç tedavisi, hastalığın şiddetine göre 1-3 hafta kadar sürer.

Korunmak için köpeklerin yaşadığı ortamlarda temizlik ve hijyen kurallarına tamamen uyulması ve hasta hayvanlarla sağlıklı hayvanların ayrılması son derece önemli. Hastalığın bulaşmasında kemirgenler ve sinekler de taşıyıcı rol üstlendiklerinden bu zararlılara karşı etkili çevre koruma önlemleri almak da önemli. Kedi ve köpeklerde görülen koksidiyozis etkenleri insana bulaşmaz, insanda hastalık yapmaz.

Pako pano

2,5 - 3 aylık tuvalet eğitimli, iç-diş parazit tedavileri yapılmış pisiciklere yuva arıyoruz. İstanbul, Tel: (533) 368 42 43

Adı gibi Beyaz, 3,5 aylık erkek kedi. Köpeklerden kaçmak isterken 2 gün bir ağacın tepesinde kalmış. 3. günde kendisini zorlukla kurtardık. Veterinere götürdük, aşılarını yaptırdık. Şimdi sağlıklı, çok uysal, cana yakın, sevgi dolu beyaz bir kedi o. Onu ömür boyu sevip koruyacak, asla terk etmeyecek sıcak bir yuva arıyoruz. İstanbul, Tel: (532) 416 81 47.

İki aylık yavru kediler. Biri dişi, diğeri erkek. Onları annelerini kaybetmiş ağlarken bulduk. Dayanamayıp sahip çıktık, aşılarını yaptırdık. Şimdi de onları sevecek, sıcak bir yuva arıyoruz. İstanbul, Tel: (532) 416 81 47.

Geçtiğimiz hafta yavru bir erkek kedi bulduk. Yaklaşık 2 aylık. Çok halsiz görünüyordu, besledik. Parazit için ilaç verdik, vitamin iğnesi yaptık. Şu an gayet canlı, oyun oynuyor. İnanılmaz sevimli. Acil yuva bulmamız gerekiyor. Tel: (506) 591 80 00.

Evde büyüttüğümüz 2 aylık erkek ve kız kardeşlerin ilk aşıları yapıldı, son derece sağlıklı ve oyuncular. Acilen yuvalarını onlarla paylaşacak aileler arıyoruz. İstanbul, Tel: (216) 384 51 65.
Yazarın Tüm Yazıları