Önce meme yaşlanıyorsa sebebi var

Kaliforniya Üniversitesi’nde bilim insanları kadınların memelerinin vücutlarının geri kalanından daha erken yaşlandığını kanıtladı. Peki meme yaşlanmasının önüne geçmek mümkün mü?

Haberin Devamı

DNA içindeki kimyasal sinyalleri inceleyen bilim insanları, hücre bazında bir vücut saati haritası çıkartarak, bazı organların daha hızlı yaşlandığını ortaya çıkardı. Araştırmada, orta yaşlı kadınlarda sağlıklı meme dokusunun, biyolojik olarak, vücutlarının geri kalanından iki yıl yaşlı olduğu görüldü. Amerikan Hastanesi plastik, estetik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı Prof. Dr. Reha Yavuzer, meme dokusunun, yağ ve süt veren meme bezinden oluştuğunu söylüyor. Yaşlanmayla birlikte süt bezleri azalıyor, yağ dokusu arttıyor. Yağ dokusundaki bu artış memenin yumuşamasını ve yer çekiminin etkisine direnme gücünün azalmasına neden oluyor.
Çocuk sahibi olmak ve emzirmek harika bir duygu... Ancak şu bilinen bir gerçek ki gebelik ve emzirme, memenin hormonal olarak aktif olduğu, süt ürettiği, büyüdüğü ve ağırlığının arttığı bir dönem. Tüm bu değişimler memenin hızla bozulmasına, kısacası yaşlanmasına yol açıyor. Prof. Dr. Yavuzer, “Hamilelik sayısı arttıkça veya emzirme periyodu uzadıkça memenin estetik görüntüsündeki yaşlanma ve bozulma da artar” diyor. Belirgin kilo alıp vermenin etkisini de unutmamak lazım. Yaşlanmaya bağlı meme dokusundaki sarkıklar yer çekiminin etkisiyle meydana geldiği için daha büyük, daha ağır olan memelerde bu süreç daha hızlı.
Meme dokusunun hemen altında göğüs kası bulunuyor. Göğüs kasının düzenli çalıştırılması, kas gerginliğinin artması, kastan meme içine uzanan bağ yapısının kuvvetlenmesine neden oluyor. Prof. Dr. Yavuzer, “Bu nedenle düzenli egzersizin meme dokusu yaşlanma sürecinde yavaşlatıcı etki yapıyor” diyor.

Haberin Devamı

En etkili gençleştirme yöntemi cerrahi

Her şeye rağmen memede meydana gelen ve sıklıkla kendini sarkıklıkla gösteren yaşlanmanın giderilmesinde dikleştirme ameliyatları bir seçenek. Kaybedilen doku yerine silikon protez koymak, zaman içerisinde büyüme gösteren meme dokusunun bir kısmını almak en sık yapılan cerrahi uygulamalardan. Ameliyat dışında dokuları sıkılaştırmak amacıyla yapılabilecek enjeksiyon ve radyofrekans gibi enerji aktarımına dayanan cihazlar, askılama dikişleri gibi yöntemler de birer seçenek.

Yazarın Tüm Yazıları