Okunmayan metinlerden kritik mesajlar çıktı

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ile SPK Başkanı Vedat Akgiray, kurum bütçelerinin görüşmeleri sırasında sessiz kaldılar.

Bilgin ve Akgiray, gazetecilere bile dağıtılan bütçe sunuş konuşmasını yapmadılar. O günden beri Bilgin ve Akgiray’ın sessizliğiyle ilgili kulislerde kulaktan kulağa dedikodular yayıldı.
Bankalara kritik uyarı
Ancak BDDK Başkanı’nın komisyona sunmadığı konuşma metninde önemli satır başları yer aldı. Bilgin, bankalara “İhtiyatlı olun, mali bünyeyi sağlam tutun.
Karınızı yedek akçe olarak bünyede bırakın” mesajı gönderdi. Konut ve KOBİ kredilerinin öne çıkacağını vurgulayan Bilgin, “Bankaların karı azalacak” uyarısında bulundu.
Değişiklik sinyali verdi
SPK Başkanı Akgiray ise Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılacak değişikliğe dikkat çekti. Akgiray, çıkarıldığı dönemin şartlarına göre hazırlanmış ve günümüz koşullarına yanıt vermeyen SPK Kanunu’nun kilit noktalarında önemli değişiklikler yapılacağının sinyalini verdi. Akgiray, bu sayede daha etkin, denetlenebilir ve rekabetçi bir piyasa sağlamayı amaçladığını ifade etti. Akgiray, değişiklik için 2012’yi gösterdi.
Bilgin ve Akgiray’ın önemli mesajların yer aldığı sunumları acaba vakit darlığından mı iptal edildi? Konuyla ilgili fısıltılar bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

Süvari beygiri bütçeye girdi!

2012 bütçesine TSK’ya alınacak süvari beygiri de girdi. Yanlış anlamaya fırsat vermemek için hemen açıklayayım. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen 2012 Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı’nda ordunun ihtiyacı olan hayvanlar için yapılacak ödemeler de netleşti. Gelişen teknoloji nedeniyle tarihteki önemini yitirmiş olsa da günümüzde yalnızca gösterilerde görmeye alışık olduğumuz süvari beygirleri için devlet önümüzdeki yıl 2 bin 185 lira ödeyecek.
Beygir ve katırın yanı sıra kurt ve kangal köpekleri için ödenecek paranın da yer aldığı bütçede orduya alınacak en pahalı hayvan süvari beygiri oldu.
İlginçtir ama bütçede hayvanların yüksekliği, göğüs çevresi ve birim fiyatları bile tek tek sıralandı.
Eski işlevini yitirmiş olsa da süvari beygirleri hiç değilse bütçenin de esprisi oldu.

Acısıyla tatlısıyla geride kaldı

PLAN ve Bütçe Komisyonu’nda 16 gün süren bütçe maratonu acısıyla tatlısıyla geride kaldı. Bütçede en çok yorulan şüphesiz komisyon üyesi milletvekilleriyle bürokratlar oldu. Şimdi size yorucu bütçe görüşmeleri yerine komisyondaki tatlı nezaketten kısaca bahsetmek istiyorum. Görüşmeler sırasında muhalefet ve iktidar kanadı zaman zaman tartışsa da tatlı nezaket hiç eksik olmadı.
Milletvekilerinin arasını Gaziantep baklavası, Mersin cezeryesi ve Malatya kayısısı yumuşattı. Umarım bu nezaket Genel Kurul’daki görüşmelerde de sürer...
Yazarın Tüm Yazıları