Okul laboratuvarları hastanelere açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Okul laboratuvarları hastanelere açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2016 12:57

Milli Eğitim Bakanlığı’nca, biyomedikal cihazların test ve ölçüm işlemlerinin yapıldığı kalibrasyon laboratuvarı, Ankara'da Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne kurularak bir ilke imza atıldı. Uluslararası akreditasyon standartlarına kavuşturulan ve hastanelere hizmet vermeye başlayan TSE belgeli kalibrasyon laboratuvarına sahip lise, "TÜRKAK'tan akreditasyon belgesi alan ilk okul" unvanını da elde etti. MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Gülay,"MEB'in bünyesinde bulunan 3 bin 294 meslek lisesi arasında ilk kez hayata geçirdiğimiz bu uygulamayı diğer meslek liselerimizde de yaygınlaştırmayı planlıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB), biyomedikal cihazların test ve ölçüm işlemlerinin yapıldığı kalibrasyon laboratuvarı Ankara'da Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne kurularak bir ilke imza atıldı. Uluslararası akreditasyon standartlarına kavuşturulan ve hastanelere hizmet vermeye başlayan TSE belgeli kalibrasyon laboratuvarına sahip lise, TÜRKAK'tan (Türk Akreditasyon Kurumu) akreditasyon belgesi alan ilk okul unvanını da elde etti. MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin, biyomedikal cihaz teknolojileri alanında sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda nitelikli elemanlar yetiştirmeyi amaçladığını ifade etti.

Türkiye'deki 25 mesleki teknik liselede biyomedikal alanında eğitim verildiğini dile getiren Gülay, Ankara’daki Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin biyomedikal cihazların test ve ölçümlerini yapan bir kalibrasyon laboratuvarını faaliyete geçirdiğini bildirdi. Uluslararası akreditasyona sahip bu laboratuvar ile lise düzeyinde bir okulda uluslararası geçerliliği bulunan ölçüm işlemlerinin yapılabileceğine işaret eden Gülay, "Kalibrasyon ölçümünde son teknolojilerle donatılan laboratuvar, TÜRKAK'tan akreditasyon alarak dünya standartlarına kavuşmuş oldu. MEB'in bünyesinde bulunan 3 bin 294 meslek lisesi arasında ilk kez hayata geçirdiğimiz bu uygulamayı diğer meslek liselerimizde de yaygınlaştırmayı planlıyoruz" diye konuştu

Haberin Devamı

Hedef denetim yapmak

Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Kökçü ise 2013-2014 eğitim-öğretim yılında kalibrasyon laboratuvarının kurulmasına karar verildiğini anlattı.Kalibrasyon laboratuvarının nasıl olması gerektiğini araştırmakla işe başladıklarını ifade eden Kökçü, devlet katkısının yanı sıra bazı mühendislik firmalarından aldıkları desteklerle laboratuvarın alt yapısını ve fiziki mekanları kurduklarını ve test işlemleri için gerekli cihazları aldıklarını aktardı. Laboratuvarın akreditasyonunun TÜRKAK tarafından yapıldığını dile getiren Kökçü, "Böylece Türkiye'de ve dünyada lise ve dengi okullar arasında bir ilk olan kalibrasyon laboratuvarını özel sektörün hizmetine açmış bulunuyoruz. Kalibrasyon laboratuvarında şimdilik iki cihaz üzerinden akredite yetkisi aldık. Hasta başı monitörleri, diyaliz cihazları, difüzyon pompaları ve elektrokoterlerin de akreditasyon kapsamına alınması için çalışmalara başladık" dedi.

Haberin Devamı

Hastanelerde bulunan cihazların kalibrasyon zorunluluğu bulunduğunu, cihazların kalibrasyon testinin yapılabilmesi için hastanelerin TSE'den belge istediğini dile getiren Kökçü, "Laboratuvarımız TSE'den 17025 belgesine de sahiptir. İleride bu konuda denetim yapan bir kurum haline de gelmek istiyoruz. Çalışmalarımız bu yönde" değerlendirmesini yaptı.

Kalibrasyon laboratuvarında neler var?

Kökçü'nün verdiği bilgiye göre, kalibrasyon laboratuvarı, elektromanyetik gürültüyü engellemek için özel bir tür sacla kaplandı. Yerleri antistatik ve bakır karışımı bir malzemeyle kaplanan laboratuvara elektriksel ayrı topraklama ve binadan bağımsız iklimlendirme yapıldı. Kalibrasyon test cihazları için test odasının belli bir sıcaklıkta tutulduğu laboratuvarda  özel cihazlarla nemlendirme de yapılabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!