Laboratuvar haberleri sayfasında Laboratuvar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 11392 Laboratuvar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
ABD'de tıbbi araştırmalar yapılan laboratuvardan 43 maymunun kaçtığı açıklandı. Polis, maymunların bölge halkı için tehlike oluşturmadığını söyledi ve geniş çaplı araştırma başlatıldığını duyurdu. Yetkililer, bölge halkına kapılarını ve pencerelerini kapalı tutmaları ve maymunları görmeleri halinde yetkililere bildirmeleri uyarısında bulundu.
#ABDTarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda analiz çalışmaları, haksız cezanın önüne geçmek için hassasiyetle yapılıyor. Günlük 100 ila 150 civarında numunenin geldiği laboratuvarda yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz yapılıyor.
#Tarım Ve Orman BakanlığıAkkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) sahasında bulunan kimya atölyesinde gazların analizini yapmak ve endüstriyel yağların kontrolünü sağlamak üzere tasarlanmış bir gaz ve yağ laboratuvarı faaliyete geçti. Laboratuvar, proses gazların ve endüstriyel yağların operasyonel testlerine uygun olarak tasarlandı.
#Akkuyu26 yıllık evlilikleri boyunca 10 kez tüp bebek tedavisi ve 8 kez de aşılama denediler, kâr etmedi. Emine-Fahri Arslan çiftinin bebek hasreti altın embriyoyla son buldu. Çifti, Meryem Ayşe adını verdikleri kızlarına kavuşturan Prof. Dr. Özkan Özdamar, bu mucize yöntemi Hürriyet’e anlattı...
#Kadın Hastalıkları Ve Tüp Bebek UzmanıTürk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), Erzurum Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde 'Hidrojen ve Yakıt Pilleri Araştırma Laboratuvarı' açtı. TUSAŞ Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik, "Laboratuvar, havacılık ve uzay alanlarında geleceğin teknolojilerini şekillendirmek için atılan çok önemli bir adımdır" dedi.
#TUSAŞEnerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) koordinatörlüğünde, İTÜ ARI Teknokent işbirliğinde enerji sektörüne yönelik girişimleri desteklemeyi amaçlayan “Enerjim Sensin Hızlandırma Programı” için başvuru süreci başladı.
#İTÜBilim dünyasındaki gelişmeler hayret verici verici sonuçlar yaratmaya devam ediyor. Bilim insanlarının yaptığı son çalışmayla yapay olarak üretilen beyin hücrelerinin başarabildiği şeyler dünya çapında şaşkınlık yarattı.
#Beyin HücresiMikroskobun başlıca kullanımlarının, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük nesneleri görüntülemektir. Bu cihazların kullanıldığı alanlara göre çeşitli uygulamaları bulunmaktadır. Peki, Mikroskoplar nasıl tanımlanır? İşte, detaylar.
#MikroskopKimya alanının işlerini yapabilmesi için laboratuvar ortamına ihtiyacı vardır. Bilindiği gibi laboratuvar ortamları bilimsel ve teknik araştırmalar için kullanılacak araç ve gereçlerden oluşmaktadır. Hastane ve benzeri yerlerde de mutlaka en az bir tane laboratuvar alanı mevcuttur. Doktorun gerekli gördüğü kan, sıvı gibi maddelerin incelemeleri de bu ortamlarda yapılır. Kroze de laboratuvar alanında kullanılan bir araçtır. Dolayısıyla bu aracın bir işlevi, kullanılma amacı ve bakımı söz konusudur. Kroze nedir, nasıl temizlenir, kimyada ve laboratuvarda kroze ne amaçla kullanılır ayrıntıları ile derledik.
#KrozeLaboratuvarda et üreten Silikon Vadisi’nin ödüllü şirketi Orbillion Bio’nun Türk kurucusu Samet Serdar Yıldırım, gelinen noktayı Hürriyet’e anlattı: “Şu anda wagyu danası, bizon, koyun ve geyik etlerini geliştirdik. Gelenekseli kadar lezzetli, sağlıklı ve çok daha besleyiciler. İlk ürünümüz 2023’te marketlerde olacak.”
#EtZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde öğretim görevlisi çift Dr. Meltem Erdem Küçük ve Ceyhun Küçük ile Doç. Dr. Ayşe Kaplan hakkında, laboratuvarı izinsiz kullanarak araştırma yaptıkları, kendi özel projeleri için kimyasal madde kullandıkları iddiasıyla başlatılan idari soruşturmada, 'uyarı' disiplin cezası verildi. Zonguldak İdare Mahkemesi kararı hukuksuz bularak iptal etti. Akademisyenler, kendilerini şikayet eden Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel hakkında Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı'na 'iftira' ve 'hakaret' iddiasıyla yaptığı suç duyurusunda görevsizlik kararı verilince Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.
#Üniversiteİstanbul’da yeni bir PCR testi sahtekârlığı ortaya çıktı. Esenler’de bulunan bir laboratuvar özellikle yabancı turistlere, WhatsApp üzerinden yollanan kimlik belgesi ile negatif sonuç içeren PCR testi belgesi düzenliyor. Pazarlık sonucu sahtekârların 200 lira karşılığı turistlere düzenlediği negatif sonuçlu PCR testi, 2 saat içinde Sağlık Bakanlığı’nın e-nabız sistemine düşüyor.
#Pcr Testiİstanbul’da son 3 günde sahte içkiden zehirlenenlerin sayısı 66’ya, ölenlerin sayısı ise 23’e yükseldi. 32’si yoğun bakımda olmak üzere 40 kişinin hastanede tedavisi devam ederken, 3 kişi taburcu edildi. Uzmanlar vatandaşları, bandrol kontrolü yapmaları, sorunlu ürünleri şikâyet etmeleri ve evde alkol yapmamaları konusunda uyardı.
#İstanbulBugüne kadar yapılan pek çok araştırma denizden soframıza gelen deniz ürünlerinde mikroplastik tehlikesine dikkat çekti. ABD’da yapılan yeni bir araştırma kapsamında 1800'den fazla deniz canlısı incelendi ve örneklerin yüzde 99'unda mikroplastikler bulundu. Peki en çok hangi balık türünde mikroplastik var? Ülkemizde durum ne? Hangi balık türleri daha riskli? Sağlığımızı nasıl etkiliyor?
#MikroplastikDiyarbakır’ın Bağlar ilçesi Tavşantepe Mahallesi'nde kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni bulunan Narin Güran cinayeti dava dosyasındaki baba Arif Güran’ın evindeki halıların Van Jandarma Kriminal laboratuvar Müdürlüğü’nde yapılan incelemenin tutanağı ortaya çıktı.
#DiyarbakırAlmanya’da grip salgını alarmı verildi. Robert Koch Enstitüsü (RKI), aralık ayından itibaren grip vakalarında belirgin bir artış görüldüğünü ve salgının başladığını duyurdu. Rapora göre, 2 Aralık haftasında 1220 olan laboratuvar onaylı grip vakası, 30 Aralık haftasında 4 bin 560’a çıktı.
#AVRUPADAN HABERJaponya'nın otomobil devi Toyota, geleceğin teknolojilerin yaratılması amacıyla başlattığı projenin ilk aşamasının tamamlandığını duyurdu. 10 milyar dolara inşa edilen "Geleceğin şehri" sakinlerinin kira ödemeyeceğini ifade eden Toyota, şirket için deneysel teknolojileri geliştirmek üzere çalışacaklarını belirtti.
#JaponyaCD, DC, DD geçer mi sorusu, pek çok vatandaşın gündeminde yer aldı. AÖF sınav sonuçları çerçevesinde harf notlarının anlamları dolayısıyla bir kez daha gündeme geldi. FF Başarısız Harf Notudur ve öğrenci FF aldığı dersleri tekrar seçebilir. Peki, CD, DC ve DD geçer mi? Ders geçme notu kaç? İşte, o detaylar
#AöfSon günlerde gündemden düşmeyen süte su katma skandalları tüketicileri endişelendiriyor. Doğal sütün hileli sütlerden nasıl ayırt edilebileceği hakkında konuşan Yüksek Gıda Mühendisi Nurullah Zekeriya Akar, tüketicilere kritik uyarılarda bulunarak doğal sütün püf noktalarını ve hile yöntemlerini anlattı. Akar, "Doğal süt porselen beyazıdır. Eğer süt mavimsi bir tona sahipse, su katılmış olma ihtimali yüksektir" dedi. Akar, "Tüketiciler bilinçlendikçe, piyasadaki hileli ürünler azalacaktır" diye konuştu.
#SütBundan tam bir yüzyıl önce, gencecik bir kadın, insanın asırlardır cevabını aradığı sorulardan birini yanıtlamayı başardı. Üstelik bunu henüz öğrenciyken yaptı. Bilim tarihini değiştiren o genç kadını tanıyor musunuz?
#AstronomiErzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde 9 işçinin toprak altında kalarak yaşamını yitirdiği heyelana ilişkin 5'i tutuklu 43 sanık hakkında "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak" ve "çevreyi taksirle kirletmek" suçlarından hazırlanan iddianame kabul edildi. Davanın ilk duruşmasının 17 Mart'ta yapılacağı öğrenildi
#İliçRönesansımızın, durgunlaşsa da, 20. yüzyıla büyük bir tarihi kırık ya da uçurumla değil, yoğunluğunu kaybederek ve yavaşlayarak ulaştığı açıktır. Aksi takdirde, 19. yüzyılda orduda tıbbın, kimyanın, veterinerliğin ve coğrafyanın kendi ölçülerimiz içinde gelişmesini; Batı ilmi ve üniversitesine doğru yüksek okullar aracılığıyla atılan adımları izah etmek mümkün değildir. 20. yüzyıl Türkiye’sinin atılımlarının kökü buradadır. Eksikliklerinin ve gereken yoldan sapmalarının köklerini de burada aramak gerekir.
#Türkiye RönesansıSağlık Bakanlığı, birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyon çalışmalarının tamamlandığını ve 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm illerde uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Bu entegrasyon çerçevesinde, aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezlerinin hastanelerle dijital olarak entegre olacağı ve böylece aile hekimlerinin doğrudan tetkik talep edebileceği ifade edildi.
#Aile HekimiGıda güvenliği, son yıllarda tüketicilerin en çok endişe duyduğu konulardan biri. Halk sağlığını hiçe sayan firmalar, akıl almaz hilelerle gıdalarımızı kirletiyor. Bugüne kadar süte çamaşır suyu, zeytin yağına makine yağı, tereyağına patates püresi, salçaya gıda boyası, sucuğa at eti, eşek eti, sakatat karıştırdılar. Bu gıda hileleri 'Biz ne yiyoruz' diye sorgulatmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'taklit ve tağşiş ürünler listesi yine aynı tartışmanın fitilini ateşledi. Bakanlığın açıkladığı son listede sumak ve pul biberler gibi baharatların içine tekstil boyası koyan firmalar ifşa edildi.
#Gıda SahtekarlığıGöteborg Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmada Türk kahvesi sağlığa yönelik en zararlı ürünler arasında yer aldı. Türk kahvesinin en zararlı ürünler arasında yer alması mümkün olabilir mi? Her gün milyonlarca insan tarafından tüketilen Türk kahvesi hakkında tüm merak edilenleri konunun uzmanı tek tek anlattı
#Türk KahvesiUniversity of Chicago Biyolojik Bilimler Bölümü’nde araştırmacı olarak görev yapan Doc. Dr. Neslihan Sarıgül, insan sağlığının sırlarını bir damla idrar içinde bulmanın mümkün olabileceğini belirtti. Başarılı çalışmalara imza atan Sarıgül, Hürriyet’e şunları söyledi paylaştı:
#University Of Chicago Biyolojik Bilimler BölümüCumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin koordinasyonunda, Çukurova Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Doğu Akdeniz Bölgesel Kariyer Fuarı’nda ‘İş Dünyası Nasıl Bir Mezun Bekliyor?’ Paneli düzenlendi. ÇÜ Kongre Merkezinde gerçekleştirilen, moderatörlüğünü Prof. Dr. Azmi Yalçın’ın yaptığı panele ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, ATB Başkanı Şahin Bilgiç ve ATO Başkanı Yücel Bayram konuşmacı olarak katıldı. Panelde; iş dünyasının nasıl bir mezun beklediği açık bir dil ile anlatıldı.
#Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları OfisiKlinik Biyokimya Uzmanı ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Dr. Süreyya Şahinoğlu, uzun yıllar yurt içi ve yurt dışında yapmış olduğu araştırmaları hayatımızda kolaylıkla uygulayabileceği bilgiler halinde bizlere sunuyor. İstanbul Birûni Laboratuvarı’nda arkadaşı Dr. Semra Temel Levent ile birlikte sağlıklı yaşam laboratuvarını kuran Dr. Süreyya Şahinoğlu, sağlıklı yaşam test danışmanlığı yapıyor.
#Sponsorlu İçerikKlinik Biyokimya Uzmanı ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Dr. Süreyya Şahinoğlu, uzun yıllar yurt içi ve yurt dışında yapmış olduğu araştırmaları hayatımızda kolaylıkla uygulayabileceği bilgiler halinde bizlere sunuyor. İstanbul Birûni Laboratuvarı’nda arkadaşı Dr. Semra Temel Levent ile birlikte sağlıklı yaşam laboratuvarını kuran Dr. Süreyya Şahinoğlu, sağlıklı yaşam test danışmanlığı yapıyor.
#1Geçtiğimiz aylarda yakın bir arkadaşım bir anda iltihaplı akne sorunu yaşamaya başladı. Aslında cildi her zaman sorunsuzdu. Cilt bakım rutinine sadıktı. Bir anda yaşadığı sivilce sorununun nedenini ne o ne biz anlayamadık. Dermatoloğa gittiğinde detaylıca muayene oldu hatta kan tahlilleri bile yapıldı. Doktor, rutin sorular sorarken içlerinden bir tanesi problemin kaynağını açıklıyordu: Son kullanma tarihi geçmiş kozmetik ürün kullanmış olabilir misin?
#Cilt BakımıSon 1.5 ayda sadece İstanbul’da sahte içki nedeniyle zehirlenen 73 kişiden 37’si öldü. Emniyet Müdürlüğü ekipleri merdiven altı imalathanelere baskınlar yapsa da sahte içki satışının internetten ya da el altından hızla devam etmesi nedeniyle yılbaşı öncesi ölümlerin artmasından endişe duyuluyor. Şimdi diyeceksiniz ki “Ama vergiler!” Bu konuda da muhakkak çalışma yapılmalı. Zira hem ölüyoruz hem devlet daha çok zarar ediyor. Sadece geçen yıl kaçak içki sebebiyle vergisel zarar 10 milyar lira civarında. Peki sahtesi ile gerçeğini ayırt etmenin bir yolu var mı? Biz ne yapmalıyız ve bu konuyu önemli bir halk sağlığı sorunu olmaktan çıkarmak için neler yapılmalı? Sordum.
#Sahte İçkiErzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde 9 işçinin toprak altında kalıp yaşamını yitirdiği heyelana ilişkin 5'i tutuklu, toplam 43 sanık hakkında 'Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak' ve 'Çevreyi taksirle kirletmek' suçlarından iddianame hazırlandı. İddianamede tüm şüphelilerin ‘Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak’ suçundan 2 yıldan 15'er yıla kadar hapsi istendi.
#İliçDeterjanlar, yumuşatıcılar, oda spreyleri, mumlar ve pek çok kişisel bakım ürünlerinin ortak noktası o güzel kokuyu sağlayan parfüm. Farklı şekil ve etiketlerle karşımıza çıkan bu güzel kokular “Endokrin bozucu” olarak adlandırılan kimyasallar içeriyor. Bu kimyasallar sadece hormon sistemini etkilemekle kalmıyor; aynı zamanda kansere ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor.
#ParfümBursa Büyükşehir Belediyesi burs sonuçları, 14 Ekim'de tamamlanan başvuru sürecinin ardından merak konusu oldu. Öğrenci başına meslek liseleri için toplam 9000 TL, üniversiteler için ise toplam 18000 TL burs desteği sağlayacak olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, meslek lisesi okuyan Bursalı öğrencilerden başvuru yapanları bu kapsamda tutacak. Peki, Burskoop burs sonuçları açıklandı mı? İşte, detaylar
#BursaEge Üniversitesi birimlerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilmek üzere Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların Ek 2. maddesi uyarınca aşağıda detayları yer alan unvan ve niteliklerde Sözleşmeli Personel alımı yapılacak. Peki, Ege Üniversitesi personel alımı başvuru şartları neler olacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#EgeGüzel kokuyu çoğumuz seviyoruz. Çamaşırlarımızı güzel kokan deterjanlar ve yumuşatıcılarla yıkıyoruz, evimizi çeşit çeşit kokulu temizlik ürünleri ile pırıl pırıl yapıyoruz, başımızdan aşağı parfümleri boca ediyoruz ama bu güzel kokular uğruna sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. Çünkü yapılan araştırma sonuçları kokular hakkında alarm veriyor. Bilim insanları, kokularda kullanılan kimyasal maddelerin insülin direnci ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere çok sayıda olumsuz etkisi olduğunu söylüyor.
#Endokrin Bozucu KimyasallarMilli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte değişiklik yapıldı. Yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre, okullardaki serbest kıyafet uygulaması kaldırıldı. Değişiklik ile belirlenen okul kıyafeti 4 eğitim ve öğretim yılı geçmeden değiştirilemeyecek. Yeni yönetmeliğe göre, özel gün, hafta ve kutlamalarda veliye mali yük getirecek özel kıyafet aldırılmayacak. Okul kıyafeti temin edilmesine yönelik olarak okul-aile birliklerince kıyafet satışı ve serbest rekabet şartlarını ihlal eden yaklaşım ve yönlendirmeler yapılamayacak.
#Milli Eğitim Bakanlığı