Oktay Ekşi: Bizimkiler uyuyor mu?

Oktay EKŞİ
Haberin Devamı

NATO‘nun Yugoslavya‘yı ‘‘yola getirme’’ amacıyla başlattığı hava saldırıları sürerken Batılı bazı aydınlarla politikacılar, ‘‘Yugoslavya‘yı bombalıyorsak Türkiye‘yi de bombalamamız lazım’’ demeye başladılar.

Durup dururken bu da neyin nesi, demeyin...

Ama onların yoksa, yanıtı bari biz vermeye çalışalım:

Bu muhteremlere göre, ‘‘Yugoslavya‘nın Kosova bölgesindeki Arnavutlar Miloseviç tarafından ezildiği için buraya müdahale edildiyse, Türkiye‘deki Kürtler ezildiği için de Türkiye‘ye müdahale edilmeli’’ imiş.

Görmelisiniz... CNN‘in iki üç gündür hangi ‘‘Soru ve yanıt’’ programına kim çıktıysa, ardından bu yanıtı isteyen bir soru... Ve yukarıda özetlediğimiz yanıt geldi.

ABD ve Avrupa‘daki pek çok TV kanalında da durum aynı imiş.

Belli ki meseleyi çok ciddiye almamız lazım:

Lazım ama, bizim şahsi E-Mail‘imize bile sayısız insan bu gerçeği aktarıp ‘‘Neden Türkiye‘nin bu sözlere bir yanıtı yok?’’ diye sorduğu halde, biz genelde böyle bir mesele yokmuş gibi davranıyoruz.

Daha açığını söyleyelim:

Büyük bir Batı ülkesinin, Türkiye‘yi çok sevdiğini bildiğimiz, önemli bir diplomatı dayanamamış dün bize mesaj gönderdi:

‘‘Türkiye‘ye çok haksız şekilde saldırıldığını Dışişleriniz görmüyor mu? Washington‘daki, Londra‘daki, Bonn‘daki Büyükelçileriniz nerede?’’ diye.

Bizim Dışişleri ile Elçiliklerimiz Kurban Bayramı tatiline çıktılar, diyemedik.

Ya da daha vahimi söz konusu:

Şu yukarıdaki soruları soranlara verecek yanıtları yok...

NATO Türkiye‘yi neden bombalamıyor diye soranların öğrenmesi gereken basit gerçekler var:

1) Türkiye‘deki Kürt kökenli yurttaşlar, halen yürürlükte bulunan Lozan Antlaşması‘na ve ona dayalı Türk hukukuna göre, Türkiye‘nin tüm öteki vatandaşlarıyla kanun önünde de, sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamın tüm ortamlarında da eşit haklara sahiptirler. Lozan‘a göre sadece 'gayrimüslim'ler yani Musevi, Hıristiyan gibi İslam‘dan başka din sahipleri 'azınlık'tırlar.

2) Türkiye son 15 yıldan beri yoğun bir terörle mücadele ediyor. Ama bugüne kadar Kürt kökenli hiçbir kimse kendilerine kaşı ‘soykırımı‘ndan söz etmedi. Çünkü olmadı. Oysa Miloseviç ‘etnik temizleme‘ denen soykırımı politikasının sahibi ve uygulayıcısıdır.

3) Kosova Arnavutları ‘‘özerklik’’lerinin Miloseviç tarafından iptaline isyan ediyorlar. Oysa Türkiye‘de böyle bir durum hiç olmadı.

4) Türkiye‘de 15 yıldan beri yapılan tüm tahriklere rağmen, mevcut 26 ayrı etnik köken mensubu insanlar birbirlerine hiçbir zaman düşmanca bakmamışlardır. Oysa Miloseviç‘in Yugoslavya‘sı daha Tito ölmeden önce bile etnik gruplar arasındaki düşmanlık yüzünden parça parçaydı.

Yerimiz bitti. Öteki yanıtları da biraz kımıldasınlar da Dışişlerimiz'in diplomatları versinler... Ama hem acilen hem dinamik şekilde.



Yazarın Tüm Yazıları