Öğrenci turlarıyla yola çıktık 16 yılda 500 milyon doları bulduk

Yılda yaklaşık 500 milyon dolarlık ciroya ulaşan Etsgroup’un Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, 2008 ciro beklentilerinin 650 milyon dolar olduğunu söylüyor. Ersoy, kardeşi ile birlikte kurdukları Etstur ile yılda 400 bin kişiye hizmet veriyor.

YAKLAŞIK 16 yıl önce öğrenci turları düzenleyerek yola çıkan Ets, bugün 5 otel işleten, kendisine ait bir havayolu şirketi ve 2 bin 500’ün üzerinde çalışanı olan 500 milyon dolar cirolu bir gruba dönüştü. 1991 yılında Mehmet Ersoy ve Murat Ersoy tarafından kurulan Etsgroup’un 2008 ciro hedefi ise 650 milyon dolar. Etsgroup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, düzenledikleri turlarla yılda 400 bin kişinin seyahat ettiğini, toplam organize tur pazarının ise 800 bin kişi civarında olduğunu tahmin ettiklerini söylüyor. Mehmet Ersoy, "Pazarın daha yüzde 80’i bireysel seyahat edenlerden oluşuyor. Birbirimizle rekabet yerine bu müşterileri organize tur alanlar arasına katmaya çalışmalıyız" diyor. Yeni kurdukları ’Jetset’ şirketiyle kişiye özel turlar da düzenlemeye başlayan Etsgroup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy ile turizm sektörünü ve grubun hedeflerini konuştuk.

Etsgroup nasıl doğdu?

-
Torba Tatil Köyü ailemizindi. O yıllarda ikiz kardeşimle Alman Lisesi’nde ikinci sınıfta okuyorduk. 1985’ten sonra otelin kiralanmasına karar verildi. Biz iki kardeş çok üzüldük ve o zaman turizme girerek bu oteli işletmeye karar verdik. Ama önce pazarlamayı öğrenmemiz gerekiyordu. 91’e kadar öğrenci turları yaptık. 1991’de ETS Tur’u kurduk, geliştirdik. 99’da Torba Tatil Köyü’nü babamdan kiraladık ve Voyage Oteller Grubu’nu kurduk. 2001’de Didim Tur’u satın aldık. 2004’de Atlasjet’e Tuncay Doğaner ile birlikte ortak olduk. 2006’da Öger’in kalan hisselerini de devraldık.

Sektörde geldiğiniz nokta neresi?

- 2006 sonu itibariyle de Etsgroup olarak 2 bin 500 den fazla çalışanımız, 340 acentemiz, yarım milyar doları aşkın ciromuz var. 2007 sonu beklentimiz de yine bu seviyede. Etstur’un yurt içinde 600’ün üzerinde otel ve tatil köyü, birçok havayolu ve otobüs şirketiyle çok özel anlaşmalarımız bulunuyor.

2008 BEKLENTİMİZ 650 MİLYON DOLAR

2008 yılına ilişkin beklentileriniz?

-
2008’de Etsgroup olarak yaklaşık 650 milyon dolar civarında ciro bekliyoruz. Etstur’un cirosunun da 150 milyon dolardan 175 milyon dolara çıkacağını tahmin ediyoruz.

Seyahat pazarının ne kadarını organize turlar oluşturuyor?

- Organize turla seyahat eden yolcu sayısını 800 bin civarında tahmin ediyoruz. Bunun on katı kadar da bireysel karar vererek seyahat eden olduğuna inanıyoruz. Rekabetin zaten organize tur yapan firmalar arasında değil, bireysel karar veren bu insanları turla seyahate ikna etmekte yoğunlaşması gerektiğini düşünüyoruz. Orada yüzde 80 pazar boşluğu var.

Yılda ortalama kaç kişi sizin turlarınıza katılıyor?

- Ortalama yılda 400 bin kişi bizim paket turlarımızı alarak seyahat ediyor.

Erken rezervasyon yüzde 30 fiyat avantajı sağlıyor

Erken rezervasyon ne kadar bir fiyat avantajı sağlıyor?

- Avrupalının erken rezervasyonu 6-9 ay önceden başlar. Biz de ise bunu en erken nisana çekebildik, hedefimiz marta çekebilmek. Ne kadar erkene çekebilirsek o kadar ucuz olur. Bu yıl erken rezervasyon yapanla son dakika tur alan arasında yüzde 30’a varan oranda fiyat farkı yaşandı.

Yerli müşteriler erken rezervasyon sistemine alışabildi mi?

- Maalesef halkımızda son dakika tur alma alışkanlığı var. Ama bu yıl erken rezervasyon kampanyalarımızda çok ciddi sonuçlar aldık. Son üç yıldır bizimle seyahat eden yolcularımızın dörtte biri artık erken rezervasyon yaptırıyor. Böylece Avrupalılar bizden ucuza kalıyor şikayetini de çözüyor.

Kredi kartına taksit imkanı sektörü yüzde 100 büyüttü

Kredi kartına taksit uygulaması sektörü olumlu etkiledi mi?

-
Kredi kartına taksit yapma olanağı sektörün yüzde 100 büyümesini sağladı. Buz 5-6 yıldır kredi kartına taksit yapıyoruz. Daha önce taksitleri senetle yapıyorduk, çok zor oluyordu. Operasyona odaklanmaktan çok çek-senet takip ediyorduk. Artık ödeme koşulları herkes için daha rahat.

İki yeni otelimiz daha olacak

Bundan sonraki yatırım hedefleriniz neler?

- Halen 5 otelimiz var. Gündemimizde iki yeni otel projesi daha var. Böylece toplam 3 bin odamız olacak. Atlasjet de büyümeye devam edecek. Turlarda ise web ortamına bir kayış var. Orta ve uzun vadede bu işin geleceğinin portallarda olduğuna inanıyoruz, oralara yatırım yapıyoruz. Jetset hizmetimizde büyük gelişme bekliyoruz. Bu yıl Cruise seyahatlerine de ağırlık vereceğiz.

Kişiye özel tatil alternatifleri

Jetset’i kurmaya neden ihtiyaç duydunuz?

- Jetset, kişiye özel tatil alternatifleri sunmak üzere kuruldu. Önceden hazırlanmış tatil paketleri yerine, müşteri temsilcileriyle gerçekleştirilen birebir görüşmelerle misafirlerin beklentileri doğrultusunda oluşturulan alternatif programlarda, kişiye özel tatil seçenekleri sunuluyor.

Talep vardı, istekleri görünce geç bile kaldığımızı gördük. Çok hızlı büyüyor, burada müşteri memnuniyeti çok önemli. Şu anda 150 milyon dolar olan Etstur’un cirosu içindeki payı yüzde 3 civarında.

Bodrum yok satıyor Antalya markalaştı

Son yıllarda turizm açısından en gözde yerler nereleri?

-
Yurtiçinde Bodrum öncelikli geliyor. Antalya çok gelişti, dünya ile rekabet eder hale geldi. Antalya markalaştı. Bodrum ise Türklere özgü bir yer oldu. Bütün yaz ne varsa yok satıyor.

Tur alırken TÜRSAB üyesi şirket seçin

Organize tur satın alırken mağdur olmamak için öncelikle nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

- Seçilen tur şirketinin Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) üyesi olup olmadığına bakmak lazım. Fatura ve seyahat belgesinin mutlaka alınması lazım. Fatura alamıyorsalar da en azından para makbuzu alınmalı. Bir de Seyahat Sözleşmesi, Paket Tur Sözleşmesi alınmalı. Yolcunun bütün hakları burada yazılı sunulmuştur.

MEHMET NURİ ERSOY

ETSGROUP Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, 1968 İstanbul doğumlu. İstanbul Alman Lisesi’nin ardından, İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun oldu. İkiz kardeşi Murat Ersoy ile ortak 1991 yılında Etstur’u (Ersoy Turistik Servisleri), 1999’da Voyage Oteller Grubu’nu kurdu. 2001’de Didim Tur’u Etsgroup bünyesine kattı. 2004 yılında Gruba Atlasjet katıldı. ’ucuzabilet.com’ ve ’jetset’ ise gruba katılan son iki firma oldu.
Yazarın Tüm Yazıları