Nurten'in Konukları

Nurten ERK
Haberin Devamı

Türkiye'de son on yıldır en kârlı iş tefecilik

Fındık İhracatçıları Birliği Başkanı Cüneyd Zapsu, ‘‘Dünyada doların kredi faizi yüzde 6.5, Türkiye'de yüzde 17. Bu kârlar oldukça kara para geliyor. Son on yıldır Türkiye'de en fazla tefeciler kazanıyor’’ dedi.

Fındık ihracatı, lüks gıda ithalatı ve ucuzluk marketleri zinciriyle 1998 sonunda 500 milyon dolarlık ciro bekleyen Azizler Holding, meyvesuyu ve çikolata başta olmak üzere gıda konusundaki yatırımlarını sürdürecek. Türkiye'de son on yıldır en fazla kâr getiren işin tefecilik olduğuna dikkat çeken Azizler Holding İcra Kurulu Başkanı Cüneyd Zapsu, yatırımlarına devam etmelerinin gerekçesini şöyle özetliyor:

‘‘Biz yatırım yapıyoruz, çünkü ekonominin eninde, sonunda normal bir düzeye gireceğine inanıyoruz.’’

Aynı zamanda Fındık İhracatçıları Birliği Başkanı da olan Cüneyd Zapsu ile fındık ihracatından lüks gıda ithalatına, ucuz market zincirinden grubun yeni yatırım projelerine uzanan bir yelpazede sohbet ettik.

Azizler Holding'in temeli nasıl atıldı?

- Almanya'da Münih Üniversitesi'ne devam ettiğim dönemde babamın Almanya'da kurduğu tekstil şirketini tek başıma canlandırdım. Türkiye'den pamuk ipliği ithal ediyordu. Sonra abim de geldi. Almanya'ya değişik ürünler ithal ettik ve sonunda fındıkta karar kıldık.

İşlenmiş fındık ticareti nereden aklınıza geldi?

- Türkiye'den gelen çiğ fındık Almanya'da işleniyordu. ‘Niye biz bu fındıkları Türkiye’de işleyip Almanlar'a satmayalım' dedik. Almanya'nın en büyük çikolata fabrikasıyla temasa geçtik. İstanbul'da ürettirdiğimiz fındık ezmelerini Almanya'ya göndermeye başladık. Yıllar geçtikçe tekstil işimiz azaldı, fındık işimiz arttı.

Neden Türkiye'ye döndünüz?

- 1985'li yıllarda fındık fiyatında büyük oynamalar oldu. Türkiye'den bize mal veren firmalar bu fiyat oynamalarına giremediler. Firmaların hiçbiri söz verdikleri malları gönderemedi. O dönemde babam bizi Türkiye'ye getirmek istiyordu ve sermaye verdi. 1985'de Balsu Gıda'yı kurduk. Almanya'da mal verdiğimiz firmalarla uzun vadeli kontratlar yaptık. Bunun üzerine yatırımlarımızı büyüttük. Gıda ithalatına da başladık.

Son yıllarda ithal gıdalara ilginin artmasını neye bağlıyorsunuz?

- İthalattaki artış sadece fiyatların ucuzlamasından değil, gümrük oranlarındaki düşüşten de kaynaklandı. Ben hem Fındık İhracatçıları Birliği Başkanıyım, hem TİM'in İcra Kurulu üyesiyim. Ama bu birlik yakında dış ticaret birliği olacak. Artık hepimiz dış ticaretçiyiz. Sadece ithalat ya da ihracat devri geçti.

İthal ettiğiniz Capri-Sun'ı neden Türkiye'de üretmeye başladınız?

- İthalatını yaptığımız bazı malların Türkiye'de üretilmesinin çok daha akıllıca olduğunu gördük. Lisansını alarak Capri-Sun'ı Türkiye'de ürettik.

Gıda üretiminde yeni yatırımlarınız olacak mı?

- Çikolatalı bazı ürünler olacak. Belki meşrubatda da yeni yatırımlarımız olacak. Capri-Sun gibi bir ürünü daha düşünüyoruz.

Türkiye'deki istikrarsızlığa rağmen yatırımlara devam diyorsunuz?

- Türkiye'de son on yıldır en fazla kâr getiren iş tefecilik. Ama bu böyle devam edemez. Dünyada doların kredi faizi yüzde 6.5, Türkiye'de yüzde 16.5-17. Bu kârlar verildikçe kara para geliyor, kara para geldikçe kârlar veriliyor. Durduğu an, Allah hepimizi korusun. Biz yatırım yapıyoruz. Ekonominin eninde, sonunda normal düzene gireceğine inanıyoruz.

Grubunuzun toplam cirosunda fındığın payı ne kadar?

- Balsu'nun fındıktan elde ettiği ciro 140 milyon dolar. Yılda 30 bin ton fındık işliyoruz.

CÜNEYD ZAPSU

1956 İstanbul doğumlu Cüneyd Zapsu, ilk ve orta öğrenimini Almanya'da ve Türkiye'deki Alman okullarında tamamladı. İstanbul Üniversitesi ve Münih Ludwig Maximillian Üniversitesi'nde işletme eğitimi aldı. Azizler Holding İdare Meclisi Azası ve İcra Kurulu Başkanı Cüneyd Zapsu, ayrıca H.Cüneyd Zapsu Holding'e bağlı şirketlerde Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Balsu Marketing Murahhas Üyesi. Zapsu, International Nut Council Reus-İspanya'da (INC) İcra Kurulu Üyesi, Türk-Amerikan Fındık Konseyi Eşbaşkanı, Fındık ve Fındık Mamülleri İhracatçılar Birliği (İİB) Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor.

Almanya'nın göbeğinde BİM Market açabiliriz

BİM market zinciri kurma fikri nereden çıktı?

- İthalatımız, ihracatımız, üretimimiz, dağıtım ağımız var. Ama bir eksiğimiz vardı, perakendecilik. Almanya'da bu işi iyi yapan gruplarla temas kurduk ama onlar Doğu Bloku'ndaki ülkeleri tercih ettiler. Biz de BİM'i kurduk ve başına Alman ucuz market zinciri ALDI'den genel müdür transfer ettik.

Kaç mağazanız var? Hedeflediğiniz mağaza sayısı nedir?

- İstanbul'da 164 markete ulaştık. Türkiye'nin her bölgesine gideceğiz. En büyük rakibimizden ortalama yüzde 30 daha ucuzuz. Türkiye'de binlerin üzerinde BİM olacaktır. Türkiye bitince neresi, müsaitse oraya gideceğiz. Almanya'nın göbeğine bile BİM açabiliriz.

- BİM'de ucuzluğu nasıl sağlıyorsunuz?

- Malları kolilerde, rafa dizmeden satıyoruz. Kâr marjımız çok düşük.

Genel müdürlük koltukları kalktı

Azizler'de yönetim anlayışını neden değiştirdiniz?

- Normal hiyerarşik düzende çok çabuk büyüyebilirsiniz, ama işin başında siz olursanız. İşin başından çekilmek isterseniz çok tehlikeli olur. Bu yzden abim ve ben genel müdürlüklerden çekildik ve işleri arkadaşlarımıza devrettik, yetki ve mesuliyet verdik. Böylece sürekli motivasyonu sağlıyoruz. Genel Müdür ünvanını kaldırdık, genel müdürü icra kuruluna aldık. Genel Müdür yardımcılarını da direktör ünvanıyla yetkili kıldık.













Yazarın Tüm Yazıları