Müteahhit kooperatifi ve Konya faciası

KONYA'da çöken apartmanda ölen insanlar, hepimizi çok üzdü. Basında bu konuda çok sayıda yazı çıktı ama olayın ‘‘kooperatif boyutu’’ ve ‘‘vergi avantajı’’ ile ilgili maskeleme kimsenin dikkatini çekmedi.

Olay şu; müteahhit kendisi ve yakınlarıyla birlikte bir kooperatif kuruyor. Ardından kooperatif çatısı altında, çok sayıda vergi avantajından yararlanarak inşaat yapıyor. Halk arasında bu tür kooperatiflere ‘‘müteahhit kooperatifi’’ deniliyor. Vergi yasalarının kooperatiflere sağladığı vergi avantajlarından yararlanmak için, müetahhit işi tümüyle organize etmekte ve bu yolla vergi kaçırmaktadır. Bu uygulama ile müteahhit konumundaki kooperatif, Gelir ve Kurumlar Vergisi'ni hiç ödemiyor. Taşeronlara yaptırdığı inşaatlarda ise yüzde 1 gibi sembolik oranda KDV ödüyor.

ÇÖKEN APARTMAN DA KOOPERATİF

Çöken Zümrüt Apartmanı da aynı yolla yapılmış. Örneğin gerçek müteahhit Ali Vedat Kaya kuruluşta kooperatifin yönetim kurulu üyesi. Aynı müteahhit, işi bitirdikten sonra da tasfiye kurulunda doğal olarak görev almış. İnşaat da, vergi kaçırmanın bir kılıfı olarak, emanet usulüyle yapılmış.

Kendisini Maliye Bakanlığı'ndaki görevlerinden ve SSK Genel Müdürlüğü'nden de başarılı bir bürokrat olarak tanıdığımız, İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili ayrıntılı bir araştırma yapmış. Maliye Bakanı'nı da göreve davet eden Kılıçdaroğlu, olayın gelişmeleriyle ilgili olarak, aşağıdaki tespitleri yapmış.

Kooperatifin Adı: S.S. Sermet Yapı Kooperatifi

Kooperatifin Kuruluş Tarihi: 24.12.1991

Kuruluştaki Yönetim Kurulu Üyeleri: 1) Ali Vedat Kaya 2) İlhan Canlıer 3) Muammer Eker

Müteahhiti: Sermet Yapı Kooperatifi ve Hissedarları

Fenni Mesul: A. Vedat Kaya (Tutuklu)

Yapı Ruhsat Tarihi:
04.08.1994 (Ruhsat 1998 öncesi olduğu için KDV'den müstesna)

İskan Tarihi: 17.07.2000

Müteahhit Firma: Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu

İnşaatın Yapım Şekli: Kooperatifin 22.08.1992 tarihinde yapılan olağan genel kurulu toplantısı gündeminin 7. maddesinde; inşaatın ‘‘emanet usulüyle’’ yapılmasının genel kurulun oyuna sunulduğu ve oybirliği ile kabul edildiği belirtilmiştir.

Aynı gündemin 8. maddesinde; Ali Vedat Kaya ile İsmail Hakkı Canlıer ile inşaat yapımı için sözleşme yapılmasının oybirliği ile kabul edildiği ve yönetim kuruluna sözleşmeyi imzalaması için yetki verildiği belirtilmiş.

Kooperatif inşaatı bitince de, kooperatifin tasfiyesi gündeme gelmiş.

13.09.1999 tarihli Olağan Genel Kurulda Kooperatifin Tasfiye Kurulu Üyeliğine Seçilenler: 1) Ali Vedat Kaya 2) İsmail Hakkı Canlıer 3) İbrahim Poçanoğlu 4) Muzaffer Pişirici 5) Yüksel Erdoğan

Görüldüğü gibi, olay tam bir müteahhit kooperatifi organizasyonu ile yürütülmüş.

OLAY BİLİNİYORDU

Geçmiş yıllarda Hesap Uzmanları başta olmak üzere bazı denetim elemanları, Konya'da yaptıkları toplu vergi incelemelerinde, buna benzer tüm inşaatları vergilendirip, rapor yazmışlardı. Nedense, bu ve benzeri çok sayıdaki olayın ‘‘vergi kaybı boyutu’’ ve ‘‘müteahhit kooperatifi’’ olma yönü gözardı edildi. Sayın Maliye Bakanı'nın bu olayı da, süratle ele alıp, incelemesinde yarar var...

Ayrıca, vergi kaçırmanın bu yöntemi, çöken binada sorumluluk konusunda da, ciddi açmazları gündeme getirecektir.
Yazarın Tüm Yazıları