Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Mumcu, grupla ipnoz çözecek

HAFTA içinde TBMM’de grup kurma sayısına ulaşan Anavatan Partisi’nin Genel Başkanı Erkan Mumcu için asıl liderlik sınavı şimdi başlıyor.

AKP’den ayrılıp eski partisine dönerken, parti teşkilatına ‘Merak etmeyin grubu kuracağız’ diye moral veren Mumcu, bu sözünü yerine getirmiş oldu.

İşin bu kısmı tamam; ama grubun halk yetkisi ile değil, Türk siyasetinin kangrenlerinden biri olarak görülen transfer yoluyla gerçekleştiği ve grubu oluşturan milletvekilleri arasında ciddi görüş farklılığı bulunduğu da bir gerçek.

Mumcu, bu iki olumsuzluğu ortadan kaldırma becerisi gösterirse, başarıya o zaman ulaşabilecek, rakipleri tarafından da o zaman ciddiye alınacak.

SİNİRLER KONUŞACAK

ANAP’ın, TBMM’de grup kurması ise öncelikle AKP ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için bir sorun haline gelecek.

Erdoğan, Mumcu’yu muhatap almayarak onu önemsemediğini göstermeye çalışıyor; ancak TBMM’nin yeni yapısı bu süreci uzatmaya artık pek de uygun değil.

Aksine, sinirlilik halleri üsluplarına rahatlıkla yansıyan üç lider; Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Mumcu sık sık halkın önünde karşı karşıya gelecek; bu karşılaşmalar ilgiyle de izlenecek.

Eminiz ki, bu üçlü, o kürsüde birbirlerini oldukça da sinirlendirecekler.

Kontrolünü yitiren, kendine hakim olamayan kaybedecek, diğeri kazanacak.

Grup kurma sayısına ulaştığı gün görüştüğümüz Mumcu da bunun farkında.

Bu alanda kendine güvenen Mumcu, asıl sorununun Türkiye üzerindeki iyimserlik ipnozunu çözmek olduğunu söylüyor.

İpnozda üç etken bulunduğunu belirten ve bunları, ‘IMF programının sonunda düze çıkma umudu’, ‘Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefi’, ‘Tek başına iktidarın getirdiği istikrar’ diye sıralayan Mumcu, ‘Bu ipnozda işçiden işverene kadar herkes kendisi için bir şey buluyor’ diyor.

Oysa Mumcu’ya göre, kötü yönetim nedeniyle işler sanıldığı gibi gitmiyor ve Türkiye’yi bir parti devletine dönüştürmeye çalışan AKP, medya ile kamuoyunu oluşturan diğer kurumları baskı altına almış durumda.

‘Geriye Meclis kürsüsü ve milletin sinesi kaldı. İşte biz bu ikisini iyi kullanacağız’ diyen Mumcu, TBMM’de grup kurmayı bu nedenle önemsiyor.

AĞAR SEÇİM İSTİYOR

Perşembe günkü yazımızda ‘MHP dışında seçim isteyen parti yok’ dediğimiz için DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar arayarak, ‘İki yıldır seçim isteyip duruyoruz. Demek sesimizi sana ulaştıramamışız’ siteminde bulundu.

Bu görüşmemiz ANAP’ın grup kurduğu gün olunca, o konudaki görüşlerini alma fırsatı da bulduğumuz Ağar, yönteme karşı olduğunu söylüyor.

Halkın transferlere iyi bakmadığını belirten Ağar, ‘Hani köklü, 20’lik, 30’luk hareketler olur; halk bunu anlar. Ama, birer ikişer ayrılmaların kötü anıları var. Kimseye heyecan da vermiyor. Heyecan, alana çıkmaktır. Onu da bizden başka yapan yok’ diyor.

Meclis’te konuşmak için sayının şart olmadığını savunan Ağar, ‘Bu kadar milletvekilin var da ne konuşacaksın? Konuşmak için önce haklı zeminde olmalı. Yoksa söylediğin karşılık bulmaz’ göndermesini de yaptı.
Yazarın Tüm Yazıları