Minik prensinizin / prensesinizin ilk çizimini ölümsüzleştirmeye ne dersiniz?

İlk adım, ilk kelime, ilk dokunuş, ilk tanışma, ilk mesaj, ilk buluşma...

Haberin Devamı

Yaşınız kaç olursa olsun ilkler her zaman unutulmazdır ve tebessümle hatırlanır. Peki, çocuğunuzun küçücük parmaklarıyla tuttuğu ilk kalemle çizdiği ilk çizimini, ilk resimini ölümsüzleştirerek ona, onun çocuklarına hatta torunlarına kuşak kuşak kalacak bir hatıraya dönüştürebilseydiniz nasıl olurdu?

Belki de minik prensiniz / prensesiniz geleceğin ressamı. İlk kalem tutuşunu ona armağan olarak sunabilseydiniz nasıl olurdu?

Art of My Kid projesiyle minik prensesinizin / prensinizin ufacık elleriyle çizdikleri ölümsüzleşiyor, Burcu Güleç & Ali Güleç çifti bunu bir sanata dönüştürerek Art of My Kid projesini hayat geçirmiş. Üstelik proje Kanserli Çocuklara Umut Vakfı – Kaçuv’a da destek sağlıyor. Yani, bu proje ile hem çocuğunuza, hem kendinize orjinal ve ölümsüz bir armağan vermiş oluyorsunuz hem de kanserli çocuklarımıza bağışta bulunmuş...

1) Art of my kid projesi kimin – kimlerin fikri? Fikir babası kimdir?

Bu proje ailemizin projesi. Ali ve benim tecrübemizi, çok sevdiğimiz iki konuda birleştirdiğimiz bir proje; çocuklar ve sanat. Ali illüstrasyonlarıyla artık dünyada tanınan bir tasarımcı. Yerli ve yabancı çok sayıda uluslararası markaya tasarım hizmeti ve danışmanlığı yapıyor. Ben de uzun süre kurumsal hayatta, özellikle kent ve bölgesel kalkınma üzerine çalıştım. Kalkınma stratejileri üzerine İstanbul’un önde gelen kurumları ile çok sayıda çalışma yaptım. Geçen seneden beri İkiiki Tasarım’da Ali’yle iki çok farklı bakış açısıyla, birlikte çalışıyoruz. 2012’de aramıza oğlumuz Rüzgar ve geçen sene de kızımız Lila katıldı. Bu hayata bakışımızı çok değiştirdi. Sanıyorum her anne baba gibi bizi de çocuklarımız çok etkiledi. Onlar da bu projenin ilham kaynağı.

Son dönemde hayata geçirmek istediğimiz çocuklarla ilgili çok sayıda projeden ilki Art Of My Kid oldu.

2) Projenin amacı nedir? Hangi amaçla bu projeyi hayatageçirdiniz?

Haberin Devamı

Çocukların çalışmaları aileler için çok değerli. Oğlumuz Rüzgar henüz 3,5 yaşında. Yaptığı resimlerin bizi ne kadar mutlu ettiğini gördük. Yaptığı çizimler evimizde duvarımızda asılı. Koltuğa, duvara çizdiklerinin fotoğrafını çekiyoruz. Evet yaptığı resmin kendini, ama sanıyorum resimle beraber bize hissettirdiği mutluluğu, onun küçüklük anılarını da saklamak bizim esas çabamız. Rüzgar için ofisimizde tişört basıyoruz. “Bana özel bastı annem babam diyerek” yüzündeki mutluluğu izliyoruz.

Haberin Devamı

Tüm bunu kendimiz deneyimlerken, tüm ailelerin seveceğini düşündüğümüz Art Of My Kid ortaya çıktı.

Art Of My Kid; çocukların eserlerinin kişisel bir ürüne dönüştürüldüğü bir proje. Bu proje ile aileler için harika hatıra ürünler oluştururken, çocukları sanat konusunda teşvik edecek, kendileri ile gurur duymalarını sağlayacak bir proje. En önemli yönlerinden biri, bir çizimin ürüne nasıl dönüştüğünü ilk elden yaşamaları. Bir diğer yandan da sosyal sorumluluk, telif hakkı gibi konularla erken yaşta tanışmaları.

www.artofmykid.com projenin internet sitesi.

Art Of My Kid’de çocuğunuzun resim, karalama, baskı, heykel vs. her türlü çalışmasını seçtiğiniz bir ürün üzerinde tasarlanmış olarak satın alabiliyorsunuz. Bir de Art Of My Kid Koleksiyonu var, bu da çocukların eserlerinden bir seçme koleksiyon. Projeye katılım arttıkça gelişecek bir koleksiyon.

Haberin Devamı


3) Eserlerin kabulünde yaş sınırlamanız varmı?

Kişisel ürünlerde herhangi bir yaş sınırımız yok diyebilirim, yani kendini çocuk hisseden ve benim eserimden bana özel bir ürün yapılsın istiyorum diyen herkes sistemden ürün satın alabilir ve eserini tasarım için sisteme yükleyebilir. Ancak Art Of My Kid Koleksiyonumuzda yer almak ister misiniz diye, biz sadece çocuklara teklif götürüyoruz. 0-18 yaş arası diyebilirim.

Patates baskısından, parmak izine, duvara çizdiği bir çalışmaya hepsi bu koleksiyonda yer alabilir. Yaş fark etmeksizin hepsi harika işler yapıyor. Karalama gibi gözüken çalışmaların içerisindeki çizgiler bir tasarımcı gözüyle bizim için müthiş!

4) Çalışmaların hayata geçme süreci nasıldır?

Haberin Devamı

Öncelikle aileler ya da çocuklar eserlerini telefonunuz ya da kamerayla çekiyor ya da bilgisayarda tarıyor. Daha sonra www.artofmykid.com çocuğumun Şaheseri bağlantısı altındaki adımları takip ediyorlar. Çok kolay ve hızlı. Olabildiğince kişiselleştirilmiş bir süreç geliştirmeye çalıştık. Ürünü satın alırken tasarım onayı seçeneği var, ürün hazırlanmadan, “durun önce ben bir tasarımı göreyim!” diyorlarsa, yapılan tasarımı müşterimize gönderiyoruz. İsterlerse bir kere düzeltiyoruz.

Biz aslında yalnızca ürün satmıyoruz, aynı zamanda da kişiye özel bir tasarım hizmeti satıyoruz. Buna “tasarımcı dokunuşu” diyoruz. Aslında tek başınıza almak isteseniz fiyatı pahalı ve bulunması da güç olabilecek bir hizmete, kolay ve uygun bir fiyata erişmiş oluyorlar. Bir tık’la konusunda uzman bir tasarımcıdan hizmet almış oluyorlar. Daha sonra ürünü üretiliyor ve istedikleri kişilere ulaştırıyoruz.

5) Eserler hangi ürünlerin üzerine aktarılabiliyor?

Haberin Devamı

Art Of My Kid çok satıda ürün seçeneği sunuyor; tişörtten peştamal ya da postere kadar farklı seçeneklerde ürün mevcut. Aile boyu yastık gibi bir metreden uzun bir yastığımız, çuval yastığımız ya da çapraz askılı önlüğümüz gibi her yerde kolay bulunamayacak ürünlerin yanı sıra, günlük hayatta yanınızdan ayırmayacağınız keten defter, çanta gibi ürünler de var.

Biz bu hatıranın öneminin farkındayız. Bu nedenle ürünlerimizin ve baskımızın kalitesi bizim için önemli. Emin olmadığımız ürünü, ürün listemize eklemiyoruz ve baskı süreci de tamamen gözetimimiz altında gerçekleştiriliyor.



6) Orjinal fikirlerin, özellikle de sanat alanında orjinal fikirlerin toplumumuzda ilgi gördüğünü düşünüyor musunuz?

Tasarıma, sanata giderek artan bir ilgi var. Çocuklarımızın yaratıcılığını nasıl geliştirebiliriz diye toplum olarak düşünmeye başladık. Artık anlıyoruz ki özellikle çocukluk yaşlarında sanat ve yaratıcılığı desteklemek, teşvik etmek gelecekteki orjinal düşünmeyi, girişimciliğini, dünyaya bakışını temelden etkiliyor. Farklı düşünebilen, bir yenilik sunabilen başarılı oluyor. Bu nedenle ilginin zamanla daha da artacağını düşünüyoruz.

Bunun yanında da tabi dünyada giderek gelişen bir kişisel ürünler pazarı var. İnsanlar artık birbirinin benzeri ürünleri satın almak istemiyorlar. Buna paralel olarak bu talep Türkiye’de de, özellikle dünyadaki trendleri takip eden kesimlerde gelişmeye başladı. Henüz çok yeni, ancak kendine özel olarak üretilen, bir eşi olmayan ürünleri kullanmanın keyfinin yavaş yavaş Türkiye’de de yaygınlaşacağını düşünüyoruz.

Kişisel ürünleri, tasarım hizmeti ve kalite ile birlikte erişilebilir bir fiyatta sunmak istiyoruz.


7) Sizler sonuçta yaratılmı şbirşeyin uygulamasını yapıyorsunuz. Kısaca eserleri işliyorsunuz. Bu ortaya telif hakkını çıkarır. Telif hakkı konusunda nasıl bir yol izliyorsunuz ya da garanti veriyorsunuz?

Haklısınız, biz Art Of My Kid Koleksiyonunda çocukların eserlerini kullanıyoruz. Biz bu projenin her yönüyle adil bir proje olmasını istedik. Bu nedenle de bu ürünlerin satılması halinde eser sahibine bir telif hakkı ödüyoruz. Koleksiyonda eser üzerinde büyük bir düzenleme yapılabiliyor ya da eserin küçük bir bölümü kullanılabiliyor. Bu bizim için fark etmiyor. Ailelerden bir telif sözleşmesi imzalamalarını istiyoruz. Aileler bu sözleşmede telif bedelini nasıl kullanacaklarını tercih ediyorlar. Üzerinde eserinin olduğu her ürünün satışından elde edilecek gelirin bir kısmını ailelerin tercihine göre Kanserli Çocuklara Umut Vakfı’na bağışlıyor, hesaplarına yatırıyor ya da hediye çeki olarak kullandırıyoruz.

Bu sözleşmeyi önemsiyoruz, çünkü işimizi yaparken karşılaştığımız temel sıkıntılardan biri toplumumuzda fikri mülkiyet hakları ile ilgili bilginin olmaması. Kötü niyetli olmasa bile, sadece bilgisi olmadığı için sanatçıların eserlerini çalan işletmeler bulunuyor, buradaki telif hakkını düşünemeyebiliyorlar. Çocuklar ve ailelerle imzalanan bu sözleşmenin hem başkalarının haklarına saygı gösterme, hem de kendi hakkına sahip çıkmayı çocuklarımıza öğretebileceğini, fikri mülkiyet hakları konusuyla ilk elden tanışma fırsatı vereceğini umuyoruz.

8) Satışlarınızdan sosyal sorumluluk projelerine destek sağlıyormusunuz?

Aslında tüm projelerimizde bir sosyal sorumluluk boyutu olmasını istiyoruz. Hele ki projenin özü çocuk olunca… Bu projede çocuk odaklı çalışan, aktif, projeler geliştiren bir sivil toplum örgütüyle kurumsal işbirliği yapalım, onların belirli bir projesini destekleyelim, bunu da müşterilerimizle paylaşalım istedik. Art Of My Kid’de Kanserli Çocuklara Umut Vakfı ile kurumsal işbirliği yaptık. Onların Aile Evlerini destekliyoruz. Projenin fikir aşamasından itibaren bizim yanımızda oldukları için kendilerine çok teşekkür ederim. Vakfın Aile Evi çok önemli bir proje. Aile Evi, çocuklarının tedavisi için şehir dışından İstanbul’a gelen ekonomik olarak dezavantajlı ailelere ücretsiz olarak konaklama, gıda, temizlik, sosyal alan, mutfak ve kısmi giyim ihtiyaçlarını karşılayarak hizmet veren bir merkez. Böylece kanserli çocuklar kanserle mücadelelerinde aileleri ile birlikte destekleniyorlar ve tedavileri devam edebiliyor.

Biz de Art Of My Kid Koleksiyon satış gelirlerimizin bir kısmını Aile Evi Projesinde kullanılmak üzere bağışlıyoruz. Ayrıca Aile Evinde kalan sanatçı çocuklarımızın da Art Of My Kid Koleksiyonunda eserleri bulunuyor.


9) İnteraktif ortamda her gün yeni fikirlere, yeni uygulamalara rastlıyoruz. Neden art of my kid’i seçmeli insanlar, farkınız nedir?

Projemizin diğer kişiselleştirilmiş ürün sağlayıcılarından çok farklı, bir tasarım/düzenleme aşaması içeriyor; “tasarımcı dokunuşu” ile hem en uygun görsel sonuç hem de en uygun yerleşim için eser tasarımcılar tarafından düzenleniyor ve ürüne dönüştürülüyor. Art Of My Kid tasarım ve kişisel ürün fikrini bir araya getiriyor. İstediğiniz resmi yükleyerek, bir ürün üzerine basılması Türkiye’de az olsa da dünyada olan bir uygulama. Ancak Art Of My Kid, bunun ötesine geçerek tasarım hizmetini ürünle birlikte sunuyor ki bu dünyada da pek karşılaştığımız bir hizmet değil. Zaten bu nedenle de projeyi kısa süre içesinde tüm dünyaya açıyoruz.

10) Ürünlerin hazırlanma ve teslim süresi ne kadar?

Siparişi takiben tasarım süreci hemen başlıyor, ürünler hazırlanıyor ve sevkiyatı yapılıyor.Genellikle tasarım ve üretim 3- 5 gün içerisinde tamamlanıyor. Ancak dekorasyon ve aksesuar ürünlerinde üretim siparişin içerik ve miktarına göre 7 iş gününü bulabiliyor. Siparişin alınmasından itibaren sürecin her aşamasında müşterilerimizi bilgilendiriyoruz.Ancak yılbaşı, anneler günü, babalar günü gibi yoğun dönemlerde, erken sipariş vermelerini tavsiye ediyoruz ki siparişin sevkiyatında yoğunluk nedeni ile bir aksaklık yaşanmasın. Bu çok çok özel bir hediye, yoğunluk nedeniyle bu güzel sürprizin bozulmasını istemeyiz.

Röportaj: Ayça Akın

Sevgilerimle
Ayça Akın
www.aycaakin.com
www.motivasyonatoylesi.com
www.instagram.com/aycakn
www.twitter.com/aycakn

Yazarın Tüm Yazıları