MHP

SEÇİM öncesi son yazımı MHP’ye ayırdım.

MHP, hakkında az yazdığım bir parti. MHP ile benim liberal-demokrat duruş sergileme çabam arasında farklar olduğu da malum.

* * *

Geçen gün Uzunköprü’ye bağlı Eskiköy’de MHP Edirne 1. sıra adayı Cemalettin Uslu’yu köylü önünde sohbet ederken dinledim. Cemalettin Uslu, eski Trakya Birlik Genel Müdürü. İktisat Fakültesi’ni bitirdikten sonra hep tarım sektöründe çalışmış. İktisat Fakültesi mezunu olması nedeniyle tarımın sadece teknik yönüne değil, ekonomik boyutuna da hákim. Trakya’da tarım sektörüne namusu ile uzun yıllar hizmet etmiş.

Trakya köylüsü, AKP iktidarından çok şikáyetçi. AKP, tarım politikalarında gerçekten çok başarısız olmuş. Köylünün verdiği rakamlar korkunç. Tarım kesimi ekonomik açıdan perişan. Bu zor durumu, verimli Trakya topraklarında dahi gözlüyorsunuz.

Piyasada oluşan tarım ürünleri fiyatlarına müdahale etmeden, tarıma bazı desteklerin sağlanması elzem. Yoksa, durum çok kötüye gidiyor.

Bu dönemde parlamento, tarım politikalarına özel önem vermek zorunda.

Eskiköy mukimleri, Uslu’ya tarımla ilgili çok detaylı sorular sordular. Cemalettin Uslu’nun basit cümlelerle verdiği cevaplar, bana teknik bilgisi yüksek, konusuna hákim bir insanın tabanla tartışırken takınması gereken tavır üzerine ders verdi. Uslu’nun hayatı köylüyle iç içe geçtiği için en zor ekonomik kavramları dahi onların anlayacağı dille anlatmayı çok güzel beceriyor. İnsan kaynaklarına bağlı gönlüm, Cemalettin Uslu gibi donanımlı insanların TBMM’de yer almasını çok istiyor.

* * *

Bu seçim döneminde en çok ilgimi çeken gelişmelerden biri, MHP’nin aday belirlerken insan kalitesine verdiği önem. Deniz Bölükbaşı, 1 Mart tezkeresi döneminde hayranlıkla takip ettiğim bir diplomat. Keza eski Büyükelçi Gündüz Aktan, otokrat zihin yapısından çok rahatsız olmama rağmen entelektüel derinliğine büyük saygı duyduğum bir insan. Mithat Melen, Türkiye’nin yetiştirdiği en donanımlı ekonomistlerden biri.

Meral Akşener ise sohbetinden çok keyif aldığım, görüşlerinden feyiz aldığım, artık kendisini kıdemli siyasetçi saydığım liderlik vasıfları çok güçlü bir kişi.

MHP, saydığım isimler dışında alanında etkin, ismi temiz birçok bürokrata da listelerinde yer vermiş. Hükümette görev alırsa, bakan bulmakta hiç zorluk çekmeyecek bir listeyle giriyor seçimlere. Parti; bazı eski milletvekillerini de gözünün yaşına bakmadan, vukuatları nedeniyle elemiş. İyi de yapmış.

* * *

MHP’nin son 4-5 yıldır ortalık yere dökmeden yaptığı bir hazırlık var. Parti, hoyrat ve şaibeli isimler ve yapılardan teker teker temizleniyor.

PKK’nın en fazla azıttığı dönemlerde Devlet Bahçeli’nin, partisinin gençlerini sokağa dökülmekten nasıl men ettiğini bizzat Anadolu’da yaşadığım örneklerle biliyorum.

"Biz Kürtlere yapacağımızı biliyoruz, ama liderimiz müsaade etmiyor" sözlerini çeşitli şehirlerde MHP’li gençlerden çok duydum.

* * *

Bilmem dikkat ettiniz mi; bir devlet partisi olarak algılanan MHP son dönemlerde devlet merkezli pompalanan "ulusalcı-milliyetçi" söylemlerde hemen hiç yer almadı. 12 Eylül sürecinden sonra MHP ile devlet aygıtı arasında büyük kopma gözlüyorum.

Ben bağımsızlar vasıtasıyla DTP’nin TBMM’ye girmesini hararetle savunuyorum. Ancak, demokrasinin temel öğesi denetleme ve dengeleme prensibi açısından, donanımlı insanlarıyla MHP de parlamentoda mutlaka görev almalıdır.

Hayırlı seçimler!
Yazarın Tüm Yazıları