Merkez Bankası üzerinden kış temizliği

SÜRPRİİİİZ! Ve ciddi bir çelişki.

Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası Başkanlığına IMF yanlısı ol-ma-yan birini arıyor.

Eldeki en güçlü aday IMF yanlısı. Sürpriz, çünkü Erdoğan onu istemiyor. Çelişki, çünkü iktidara geldiğinden bu yana, AKP zaten, Kemal Derviş’in mirası olan IMF programını uyguluyor. O zaman, Erdoğan IMF yanlısı olan birine neden karşı?

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti’nin süresi doluyor ve başkanlığa veda ediyor. Süresinin ne zaman dolacağı aylar öncesinden belli. Buna rağmen, AKP buraya asaleten atama yapamıyor değil, yapmıyor.

Bu sıradan bir atama değil. Altında ciddi bir politik tercih yatıyor. O tercih, aynı zamanda hükümette görüş ayrılığına yol açıyor.

SERDENGEÇTİ İLK KEZ

Tayyip Erdoğan
ile Süreyya Serdengeçti’nin arası hep mesafeli.

Erdoğan, iktidara geldiğinden beri, Serdengeçti’yi hiç bir zaman kendisinden görmüyor. Onu tek başına hiç bir zaman kabul etmiyor. Tek başına kabul, ancak veda sırasında.

Erdoğan
, IMF programını ister istemez uygulamak zorunda kaldığı için, Merkez Bankası ilişkilerini Ali Babacan’la yürütüyor. O program, enflasyonu aşağıya çekiyor. Bunu siyasal açıdan kullanıyor. Ama, programı uygulayanlara hep uzak duruyor.

Serdengeçti gider ayak bir uygulama daha yapıyor. IMF politikalarının sigortası olarak, 2006 enflasyon hedef ve programını açıklayarak, Merkez Bankası’nı bağlıyor.

Bu, Erdoğan’ın hoşuna gitmiyor. Aynı anda Serdengeçti’nin süresi doluyor.

DERVİŞ’İN ZİYARETİ

Bayram değil, seyran değil, Kemal Derviş Türkiye’ye geliyor. Yoo, bayram, dünya kadınlar günü!

Derviş verdiği demeçle, Serdengeçti sonrasını bağlamaya çalışıyor. Yok cari açık, yok dış ticaret açığı, yok düşük döviz kuru sözleriyle, AKP iktidarını tehdit ediyor. Sanki beş yıl öncesi gibi.

Derviş’in ziyareti tam Merkez Bankası’na yeni bir başkan seçileceği döneme rastlıyor. "Haydi çocuklar, bizden, yani IMF’den birini seçin" demek anlamında.

IMF ise, hem bu ziyareti, hem de başkanlık manevralarını kenardan izliyor. İzlerken ciddi müdahale ettiği birkaç nokta var. Teşvikler, KDV indirimleri, sübvansiyonlar, IMF’nin canını sıkıyor. Bunlar programa aykırı.

Erdoğan
’ın canını ise, IMF’nin bunlara müdahalesi sıkıyor. IMF programını kaç yıldır uyguluyor, şimdi onun canını neden sıkıyor?

Eh, yavaş yavaş her türlü seçime hazırlık. Genel seçime, Cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlık. Kış temizliği gibi.

BAŞCI’NIN KUSURU

Abdullah Gül
ile Ali Babacan’ın adayı, AKP içinde de en güçlü aday Merkez Bankası başkan yardımcılarından Erdem Başçı.

Başçı
AKP’ye yakın biri. IMF yanlısı. IMF programlarını uygulamaktan yana. Oysa, kökleri MSP ve Refah Partisi’ne kadar uzanan hiç bir AKP’li IMF yanlısı değil.

Buna Tayyip Erdoğan dahil. O, IMF programını zorunlu olarak uyguluyor. Şimdi de, Merkez Bankası başına kendisi gibi düşünen birini arıyor.

IMF kapıda gözetlerken, Derviş’i şöyle bir yollarken, onun da ötesinde dört yıldır bu program uygulanırken, Erdoğan ne yapıyor? Sanki bu programdan vaz mı geçecek? Hayır. O zaman?

Hem programı uygulayacak, ama hem de IMF yanlısı olmayan birini bulacak. Bu o kadar kolay değil. Merkez Bankası bünyesinde böyle biri yok. Dışardan, şimdi belki...

TOPAL ÖRDEK

Onun için şimdilik vekaleten atama var. Vekaleten atama, bu durumda topal ördek bir atama. Şimdi Erdem Başçı açısından yetki hem var, hem yok.

Yani topal ördek politikası fazla uzun ömürlü olmuyor. IMF, zaten bu işe baştan beri bozuk çalıyor.

Topal ördeğe önce IMF karşı çıkıyor... Erdoğan’ın dün yaptığı açıklama gibi, atama sorunu burada sona eriyor...

Yine de, atanacak kişiden bağımsız olarak kış temizliği geçerli...
Yazarın Tüm Yazıları