Medyada destek halktan daha fazla

BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç, medyadan sorumlu koltukta oturuyor. Ankara Temsilcilerine verdiği yemekte demokratik açılıma medya desteğini nasıl bulduğunu sormamız bu yüzden.

Haberin Devamı

Tereddütsüz ve oran vererek yanıtlıyor:

“Bu konuya medya tahminimizin ötesinde sahip çıktı. Medya yüzde 60 olumlu. Belki daha fazla. Edindiğim intiba olumlu. Önemli yazarlar konuya olumlu yaklaşıyor. Peşinen olumsuz yaklaşan az. Halktan olumlu tepki gelmesinde de medyanın önemli katkısı var. Anketlerde yüzde 40 destek görülüyor. Halktan yüzde 40 destek gelmesi bile önemli. Bu da benim beklentimin üstünde. Çözeceksek bunu hep birlikte çözeceğiz. Bu şeref herkese ait.”

Bülent Bey bu vesileyle bir temennisini de dile getiriyor: “Medya ile kırgınlık, küskünlük her neyse giderilmeli. Medya yönlendirici demiyorum ama bilgilendirme konusunda etkili.”

* * *

Bülent Arınç’ın adresini açıkça belirtmeden verdiği bazı mesajları önemli.

Haberin Devamı

Örneğin Hava Kuvvetleri’nin yeni komutanı Orgeneral Hasan Aksay üç gün önceki devir teslim töreninde “Son terörist ölünceye kadar operasyonlar sürecek” anlamına gelen ifade kullanmıştı.

Arınç’ın yanıtı komutanın ismi anılmadan verildi:

“Son terörist ölünceye kadar bombalamalar devam edecek denildi. Bu sözleri iyi değerlendirmek lazım. Bombayla caydırıcı olursunuz. Ama terör sadece silahla, bombalamayla bitmedi. Terör bir sonuçtur. Sonucu meydana getiren sebepleri ortadan kaldırmamız lazım.”

* * *

Başbakan neden aylar sonra DTP ile görüştü? Muhalefetin DTP’yle temasa “PKK ile pazarlık” etiketini uygun görmesi haklı mı? Arınç yanıtlıyor: “Başladıktan sonra İmralı’yı da aşan, DTP’yi de aşan bir süreç var. Siz DTP’yi teröristle bir tutar, yasal olmayan bir parti yerine koyarsanız, Güneydoğu’da masum Kürt’le teröristi aynı kefeye koymuş olursunuz. Böyle bir partiyi yok sayarsanız, hiçbir sonuç alamazsınız. Meclis Başkanı’yken hangi ile gitsem DTP’li belediyelere de gittim. Valiler bana, aman diyorlardı, ben de onları halk seçmedi mi, milleti belediye, devleti valilik temsil eder diyordum.”

* * *

Bülent Arınç kamuoyunda sert profili ile ünlü.

Ama açılım konusunda limitlerini zorluyor:

Haberin Devamı

“Bu işlerde siyasi mutabakat şart. İdamın kaldırılmasını hatırlayalım. Bahçeli karşı olmasına rağmen hükümette mutabakat oldu. Bahçeli için zehirli su içmek gibi bir şeydi. İdam kaldırıldı. Ben bu işte de Bahçeli’den ve partisinden katkı bekliyorum. Hayal ediyorum, diyelim. Bu iş çözülecekse herkesle görüşülür. Baykal gelmeyin dese de, itse de görüşülebilir.. Bu işi çözecekse, Baykal’ın elini bile öperiz. Yaşı da buna müsait.”

* * *

Başbakan Yardımcısı, süreci Cumhurbaşkanı’na bırakma önerilerini romantik buluyor. CHP’nin, Cumhurbaşkanı Meclis’e geldiğinde ayağa bile kalkmayıp yok saydığını, MHP’nin Köşk’ün davetini geri çevirdiğini hatırlatıyor.

Haberin Devamı

Ama taktik adımlara kapalı değil. Örneği İsmet İnönü’den seçiyor:

İsmet Paşa, Talat Aydemir olayında ‘Silahları bırakın affedeceğim’ dedi. Onlar yargılandı mı? Hayır. Peki bu hukuki miydi? Hayır. Ama sorunu çözdü; akıllı bir hareket yaptı. Bunu yaparken Ceza Kanunu’na da Anayasa’ya da bakmadı. Bu işi çözmek için ne gerekiyorsa yapmalı.”

* * *

Bülent Arınç’la üç saatlik sohbetimizde açılım dışında tek konuya daha değindik: Cumhurbaşkanı seçimi. Arınç’a göre mevcut Cumhurbaşkanı iki kez daha aday olabilir. Ya kendi adaylığı söz konusu olur mu?

Önce sertçe “Hayır” diyor... Ardından ekliyor “Şimdilik...”

 

Yazarın Tüm Yazıları