GeriKadın Sağlığı Yeme Bozuklukları Ne Anlama Geliyor?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yeme Bozuklukları Ne Anlama Geliyor?

Yeme Bozuklukları Ne Anlama Geliyor?

"Yeme bozuklukları her yaşta görülebilen bir durum olsa da genellikle ergenlik çağındakileri etkiliyor. Duygusal ve fiziksel değişimlerin yanında sosyal faktörlerin de etkili olduğu durumların yanında kilo ve beslenme kaynaklı alışkanlıklar da yeme bozukluklarını ortaya çıkaran etmenler arasında bulunuyor."

Son zamanlarda sıklıkla ortaya çıkan duygusal yeme bozuklukları ise psikolojik kaynaklı sorunlardan ileri geliyor. Tok olduğu halde yemek yeme isteği veya sürekli aç hissetme ve bir şeyler yeme hali ilgi ve sevgi eksikliği kaynaklı olabiliyor. Psikologlara göre duygusal yeme bozukluklarının altında yatan en önemli sebep kişinin kendini eksik gördüğü noktalarda iyi hissetmek için yemek yeme zevkine sığınması. Kişi kilo almasına rağmen hala yemek yemeye devam diyorsa muhtemelen duygusal yeme bozukluğu içerisinde olabilir.

Yeme Bozuklukları Ne Anlama Geliyor

Sürekli yeme ihtiyacı

Duygusal yeme bozukluğuna sahip olan kişiler sürekli yemek yeme ihtiyacı içinde hissediyor ve yemek sonrasında ise suçluluk duygusu ile baş başa kalıyor. Bu negatif duygular yemeyi tetiklerken kişinin temelde mutsuz hissetmesine de zemin hazırlıyor. Yeme bozukluklarının altında yatan motivasyonlar ise yalnızlık, stres, sevilmeme ya da ödül odaklı keyif alma gibi nedenler olabiliyor. Yemek yeme ile birlikte hissedilen rahatlama ve zevk alma hissi kişiye kısa süreli de olsa haz vererek negatif duygularından arındırıyor. Ödül ve kutlama gibi nedenlere bağlı olarak aşırı yemek yeme isteği ise kişiyi sürekli şartlandırma durumu ile baş başa bırakıyor ve yeme isteğini tetikliyor.

Yeme Bozuklukları Ne Anlama Geliyor

Yalnızlık ve sevgisizlik en önemli nedenler arasında

Kendini daha iyi hissedebilmek, duygularını bastırmak, yemeyi hayatın tek zevki olarak düşünmek veya kendini beğenmemek gibi pek çok neden yemek yeme bozukluklarında rol oynuyor. Yeme bozukluklarının önüne geçmek için ise bu nedenleri keşfetmek ve sorunun temeline inmek gerekiyor. Yalnızlık duygusunu daha sosyal olmaya çalışarak aşmak ve sevgisizlik sorununu ise kendini değerli görmeye başlayarak yenmeye çalışmak yeme bozukluklarının önüne geçmede etkili düşünce yapıları. Duygusal yeme bozukluklarını önlemek için bir psikolog ile iletişime geçmek ve terapi almak en etkili yöntem. Böylece yemek yemenin dışında da hayattan zevk alınabilecek onlarca yol olduğunu daha sağlıklı bir şekilde fark edebilmek mümkün.

Kaynak: Nasıl Kolay

False