GeriSağlıklı Yaşam Mercimek kilo aldırır mı? Mercimek çorbası, köftesi ve ekmeği yemek kilo yapar mı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mercimek kilo aldırır mı? Mercimek çorbası, köftesi ve ekmeği yemek kilo yapar mı

Mercimek kilo aldırır mı? Mercimek çorbası, köftesi ve ekmeği yemek kilo yapar mı

"Bakliyatlar insan sağlığı üzerinde faydaları oldukça fazla olan besin grupları olarak ifade edilmektedir. Sahip oldukları vitamin ve mineral bakımından diyet listelerinde bakliyatlara da sıklıkla yer verilmektedir. Mercimek de sofraların ve diyet listelerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olmaktadır. Peki, mercimek kilo aldırır mı? Mercimek çorbası. Köftesi ve ekmeği yemek kilo yapar mı? İşte, mercimek hakkında merak edilen tüm detayları derledik."

Mercimek; kırmızı, yeşil ve kahverengi olmak üzere çeşitleri olan bir besin kaynağı olmaktadır. Özellikle formuna dikkat edenlerin diyet listelerinde yer alan mercimek ile pek çok değişik lezzetler ortaya çıkarmak mümkün olmaktadır.

 Mercimek Kilo Aldırır mı?

 Mercimek, lif bakımından zengin olan ve bağırsak için sağlıklı bakteri oluşumunu destekleyen bir gıda çeşidi olmaktadır. Mercimek kalp hastalığı olmak üzere diyabet hastalığına kadar pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Kırmızı mercimek polifenol bakımından zengin olurken yeşil mercimek ise folik asit ve protein bakımından zengin olarak kabul edilmektedir.

 Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre mercimeğin iltihaplanmaya öncülük eden moleküllere engel olduğu belirtilmektedir. Mercimek içerisinde bulunan protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum, C vitamini, A vitamini ve B12 vitamini bakımından oldukça zengin kabul edilmektedir. Mercimek sahip olduğu yüksek lif oranı sayesinde kilo vermede yardımcı olmaktadır. Mercimek diyet listelerinin vazgeçilmez gıdalarından biri olarak ifade edilmektedir. Uzun süre tok kalmayı sağlayan mercimek zayıflamak isteyenler tarafından sık tüketilen bir bakliyat olmaktadır.

 Mercimek antioksidan bakımından da oldukça zengin olan bir besin maddesi olmaktadır. Bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunmaktadır. Mercimek kilo vermeye yardımcı olduğu gibi cilt sağlığına da oldukça katkısı olmaktadır. Yaşlanma belirtilerinin azalmasında etkili olan mercimek et yemeyen kimseler tarafından da sevilerek tüketilmektedir. Büyüme evresinde olan çocukların özellikle tüketmeleri önerilen gıdalardan olan mercimeğin kemik sağlığına da iyi geldiği belirtilmektedir.

 Mercimek Çorbası, Köftesi ve Ekmeği Yemek Kilo Yapar mı?

 Faydaları saymakla bitmeyen mercimek ile çeşitli tarifleri hazırlamak mümkün olmaktadır. Mercimeğin kırmızı ve yeşili kullanılarak yapılan tariflerin birçoğu diyet listelerinde yer almaktadır. Bu nedenle diyet yapan kişilerin mercimek çorbası, köftesi ya da ekmeği yemelerinde bir sakınca bulunmamaktadır. Mercimek içindeki lif oranı sayesinde boşaltım sistemini olumlu etkileyerek kabız olunmasına engel olmakta ve böylece bağırsakların rahat çalışmasına destek olmaktadır. Bu sayede kilo vermeyi de kolaylaştırmaktadır.

 Diyet sırasında mercimek ile yapılan bir çorbayı tüketmek kişiye enerji vererek kan şekerinin düşmesine engel olmaktadır. Kan şekerini dengeleme özelliği bulunan mercimek şişkinliklere de iyi gelerek karında biriken gazın atılmasına yardımcı olmaktadır. Mercimek ile yapılan tarifler diyet yapanların uzun süre tok kalmalarını sağlayarak kilo vermelerini kolaylaştıracaktır. Diyet listelerinde birden fazla öğünde mercimeğe ver verilmesi mümkün olmaktadır. Bu sayede hem sindirimi kolay olmakta hem de uzun süre tok kalmak mümkün olmaktadır.

False