GeriKadın Sağlığı Bahar Yorgunluğundan Kurtaran Diyet
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bahar Yorgunluğundan Kurtaran Diyet

Bahar Yorgunluğundan Kurtaran Diyet

"Kış aylarının hareketsiz ve soğuk günleri yerini bahara bırakırken, tatil planları yapılmaya başlandı bile. Geçiş aylarında bahar yorgunluğunun etkilerinden kurtulmak ve aynı zamanda yaza daha fit, sağlıklı bir giriş yapmak için beslenmenizde bazı değişikler yapmanız gerekebilir. Sizi hem bahar yorgunluğundan koruyacak hem de yaza hazırlayacak önerileri ve diyet listesini aşağıya bırakıyoruz."

Sıcak havalara geçiş yaptığımız dönemler, bağışıklık sistemimizin de yorulduğu zamanlardır. Bu yüzden bahar yorgunluğundan korunmak istiyorsanız öncelikle bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz gerekir.

Bahar aylarında bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için yapmanız gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Öncelikle öğün atlamamanızı tavsiye ediyoruz. Kahvaltı, güne iyi başlamanın ve enerjik olmanın en önemli anahtarı. Aynı zamanda gün içinde ani acıkmaları engellemenin de en doğru yollarından biri.
  • Probiyotikler bağırsak florasını dengelerken aynı zamanda bağışıklığı da güçlendirmeye yardımcı olur. Günlük beslenme programınıza kefir ve yoğurdu ekleyin.
  • Mevsimine uygun beslenmek, bağışıklık sistemi için çok önemli. Mevsim meyve ve sebzelerini masanızdan eksik etmeyin. Gün içinde en az 1 öğününüzde bol yeşillikli salata tüketin.
  • Omega 3 desteğini unutmayın. Haftada en az 2 defa balık tüketmeye dikkat edin. Eğer balık tüketmiyorsanız, alternatif Omega 3 seçeneklerine yönelin. Keten tohumu, ceviz, avokado, semizotu, soya fasulyesi diğer Omega 3 kaynaklarından bazıları.
  • Kuruyemişlerin bağışıklığa olan olumlu etkileri göz ardı edilemez. Fındık, badem, kaju, ceviz kabak çekirdeği gibi yağlı tohumlar antioksidan etkiye sahiptir. Yağ oranı yüksek olan bu yemişlerin çiğ olanları günde 1 avuç tüketebilirsiniz.
  • Sıvı tüketimini artırın. Günde en az 2-2,5 litre sıvı tüketmelisiniz. Bu miktarın minimum 1,5 litresi su olmalı. Bitki çayı, maden suyu ve ayran gibi içecekler de tüketebilirsiniz. Gazlı içecekler ve meyve suları ise uzak durmanız gereken seçeneklerden.

Bahar Yorgunluğundan Kurtaran Diyet

Bahar yorgunluğundan kurtulmak için 1 günlük örnek menü

Sabah:

4 yemek kaşığı lor peyniri ya da 2 dilim yağsız beyaz peynir
Yarım porsiyon mevsim meyvesi
8 adet çiğ badem ya da çiğ fındık
*Kahvaltınıza haftanın 3 günü yumurta eklemelisiniz.

Ara öğün:

1 fincan filtre kahve ya da sade Türk kahvesi
2 adet hurma

Öğle:

100 gram köfte, hindi, et ya da balık
4 yemek kaşığı sebze yemeği
1 kase yoğurt

Ara öğün:

1 bardak kefir
1 avuç kadar mevsim meyvesi

Akşam:

1 kase çorba
Bol yeşillikli salata (limon ve sirke ile)
3 yemek kaşığı yoğurt

MAHMURE ÖZEL

False