GeriLezizz Yılan Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Yılan Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yılan Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Yılan Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Yılan Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Yılan Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Doğada bulunan pek çok canlı birbiri ile aynı özelliklere sahip olmaktadır. Aynı özelliklere sahip olan canlılar da çoğu zaman aynı isimleri taşımaktadır. Bunlardan birisi de yılan balığıdır. Balık çeşidi olan yılan balığı isminden dolayı pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki yılan balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Yılan balığı faydaları ve özelliklerini sizlere detaylıca derledik.

Yılan balığı görünüm itibari ile yılanlara benzemektedir. Bu nedenle bu isim ile anılmaktadır. Yılangiller ailesine mensup olan yılan balığı bir balık çeşididir. 

 Yılan Balığı Nedir? 

 Yılan balığı akarsularda yaşayan ve üreme döneminde denizlere geçiş yapan balık çeşitlerinden birisidir. Yüzgeçleri ve kuyrukları bitişik olan yılan balıklarının derileri sert ve kaygan bir yapıya sahiptir. Bu balıkların pulları bulunmamaktadır. Elle yakalanması da mümkün değildir. 

 Yılan Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Yılan balıklarının bilimsel adı Anguila olmaktadır. Çin, Japon ve Avrupa sularında yaşayan yılan balıklarına sudaki ginseng adı verilmiştir. Denizde doğan bu balıklar daha sonra akarsularda yaşamaktadır. 

 Yılan Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Yılan balıkları farklı pek çok yerde yaşayabilen ve değişik türlere sahip bir balık olmaktadır. Bu balıkların en önemli özelliği bazı türleri denizlerde yaşayan sıcak suları tercih ederken bazıları ılıman sularda yaşamasıdır. Yumurtlamak için ise denizleri tercih ederler. 

 Yılan balıkları silindirik bir vücuda sahiptir. Ömürleri 5 ile 10 yıl arasında değişmektedir. Bu balıklar yağlı bir ete sahiptir ve genellikle kış mevsiminde tüketilmektedir. Yüzgeçleri ve kuyrukları bitişik olan yılan balıklarının pek çok farklı rengi bulunmaktadır. 

 Yılan Balığının Eti Yenir mi? 

 Balık günümüzde en sık tüketilen ve pek çok faydası olan besin türlerinden birisidir. Yılan balıklarının da yenip yenmediği vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Yılan balıkları tüketilebilen bir besindir. Yağlı ve lezzetli olması talebi de arttırmaktadır. Ayrıca yılan balıkları ızgara veya kızartma şeklinde de tüketilebilmektedir. 

 Yılan Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında veya ızgarada Nasıl Pişirilir? 

 Yılan balıkları farklı şekillerde tüketilebilmektedir. ızgarada yapmak için ilk olarak balıkların temizlenmesi ve derisinin çıkarılması gerekir. Daha sonra küçük parçalara kesilip çöp şişlere geçirilmelidir. Daha sonra ızgara soğan ile ovalandıktan sonra balıklar ateşe verilebilir. 

 Yılan balığı tavada yapmak için ise yine aynı şekilde balıklar temizlenmelidir. Daha sonra sıcak su ile iyice yıkanmalıdır. 5 veya 6 santimetre boyutunda kesildikten sonra tuz, biber, kimyon, karabiber ve reyhan ile hazırlanan karışım ile terbiye edilmelidir. Ardından zeytinyağı ile hazırlanan balık tavada kızartılabilir. 

 Bu yöntemler dışında yılan balıkları fırında da pişirilebilir. İlk olarak tuz, karabiber ve narenciye suyu işle marine edilmelidir. Burada kişiler isterse patates ve havuçları da küp küp keserek ekleyebilirler. Baharatlar ile marine edilen balıklar 220 derecelik fırına konularak 20 dakika pişirilmelidir. 

 Yılan Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Yılan balığı farklı şekillerde pişirilebilen oldukça besleyici bir balık türüdür. Çok sayıda faydası bulunan yılan balığı yapmak için gerekli malzemeler şunlardır: 

 - 1 adet yılan balığı

 - 1 adet soğan

 - Çöp şiş 

 Yılan balığı ızgarada kolay bir şekilde yapılabilir. Bu malzemelerin hazırlanmasının ardından yılan balığı şu şekilde pişirilebilir: 

 - Balıklar iyice yıkanıp kafası kesilmelidir.

 - Derisi aşağı doğru çekilip çıkartılmalıdır.

 - Derisi çıkarıldıktan sonra midesi de çıkarılıp temizlenmelidir.

 - Daha sonra balıklar küçük parçalara bölünüp çöp şişlere dizilmelidir.

 - Izgara soğan ile ovalandıktan sonra çöp şişler ağır ateşte pişirilmelidir. 

 Yılan Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Yılan balıklarının diğer balıklardan ayıran en önemli özelliği kılçığıdır. Bu balıkların ortasındaki omurgası dışında başka bir kılçığı bulunmamaktadır. Bu nedenle kolay bir şekilde tüketilir. 

 Yılan Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Yılan balığı temizlerken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Temizleme işleminde ilk olarak dışarıdaki tüm mukusların çıkarılması gerekir. Daha sonra balığın arkasından açılması gerekir. Bir bıçak veya çift mutfak makası ile etin kesilmesi gerekir. Fakat burada omurgayı kırmamaya dikkat etmek gerekmektedir. 

 Bu insizyon işlemi sırttan başa doğru başlanmalıdır. Fakat balık içindeki bağırsakların delinmemesine de dikkat etmek gerekir. Daha sonra yine kesici bir bıçak veya makas ile omurganın arkası kesmek ve yılanbalığı kafaya sürmek gerekir. Ardından omurga çıkartılır ve tüm iç organlar ortadan kaldırılır. 

 Yılan Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır?

 Yılan balıkları genellikle kuytu yerleri tercih ederler. Erken sabah ve geceleri veya akşamları yemlenmeyi tercih ederler. Bu nedenle yılan balığını avlamak genellikle gece yapılmalıdır. Av sırasında tüm malzemelerin bulunması ve avlama sırasında dikkat edilmesi çok önemlidir. 

 Yılan Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Yılan balığının lezzetli olmasının yanı sıra pek çok faydasını da sıralamak mümkündür. Yılan balığının faydaları şunlardır: 

 - Kalp ve damar sağlığını korur.

 - Kolesterolü düşürür.

 - Astım ve alerjik hastalıklara yararı vardır.

 - Cinsek gücü kuvvetlendirir.

 - Cildi kuvvetlendirir. Çatlak ve pişiklere yararı vardır.

 - Bağışıklık sistemini güçlendirir.

 - Beyin hücrelerini güçlendirir. 

 Yılan Balığının Zararları Var mıdır? 

 Yılan balığı sıklıkla tüketilen bir balık çeşididir. Pek çok faydası olmasının yanı sıra güzel bir şekilde temizlenir ise herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Fakat yılan balığı türlerinden zehirli olanları da bulunmaktadır. 

 Yılan Balığı Besin Değerleri 

 Yılan Balığının 100 gramında besin değerleri şu şekildedir: 

 - Kalori 236 kcal

 Protein 23.6 g

 - Yap 14.9 g

 - A vitamini 3787.0 IU

 - C vitamini 1.8 mg

 - Potasyum 349.0 mg

 - Kalsiyum 26.0 mg

 - Demir 0.6 mg

  Yılan Balığının Türleri Var mıdır? 

 Yılan balıklarının farklı türleri bulunmaktadır. Denizde yaşayan yılan balıklarının rengi yeşildir. Ayrıca yırtıcı türleri de bulunmaktadır. Fakat hepsinin ortak özelliği ince ve yaprak görünümlü olup yılanlara benzemesidir.

 

False