GeriLezizz Tuna Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Uzunkanat Orkinos Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tuna Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Uzunkanat Orkinos Faydaları Ve Özellikleri

Tuna Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Uzunkanat Orkinos Faydaları Ve Özellikleri

Günümüzde birbirinden farklı balık çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle de tun balığı en sevilen balık çeşitlerinden bir tanesidir. Tuna Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Uzunkanat orkinos faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Tuna balığı halk arasında orkinos ve ya ton balığı olarak bilinmektedir. Boyu 5 metreye kadar çıkabilen tuna balığı yaklaşık 700 gram ağırlığındadır. 

 Tuna Balığı Nedir? 

 Tuna balığı Uskumrugiller familyasına aittir. Çok hızlı yüzmesi ile bilinen tuna balığı genellikle kendinden daha küçük balıkları avlar. Tuna balığının eti ise konservecilikte kullanılmaktadır. Vücut ağırlığı 800 kilometreye kadar çıkabilen tuna balığına halk arasında ton balığı da denilmektedir. Tuna balığının eti oldukça lezzetlidir. Sürüler halinde gezen tuna balığı genellikle Mart, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ürerler. Göçme balıklar oldukları için genellikle yer değiştirirler. 

 Tuna Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Türkiye'de en çok tüketilen balıklardan birisi de tuna balığıdır. Tuna balığı genellikle konservecilikte kullanılmaktadır. Tuna balığına halk arasında ton balığı da denilmektedir. Tuna balığına halk arasında orkinos ve ya ton balığı denilmektedir. 

 Tuna Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Günlük yaşamda ton balığı olarak bilinen tuna balığı sürüler halinde gezmesi ile bilinir. Tuna balıkları çok hızlı yüzerler. Yaklaşık 800 kilometre ağırlığa sahip olan tuna balığının eti genellikle konserve sektöründe kullanılır. 

 Tuna Balığının Eti Yenir mi? 

 Ton balığı olarak da bilinen tuna balığının eti oldukça lezzetli olması ile bilinir. Konserve yapımında da sık sık kullanılan tuna balığı farklı şekillerde pişirilir. 

 Tuna Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Orkinos olarak da bilinen tuna balığı farklı şekillerde pişirilebilir. Tuna balığı günümüzde en çok konserve olarak tüketilmektedir. Bazı durumlarda tuna balığı dilimlenmiş şekilde satılmaktadır. Tuna balığı genel olarak ızgara, güveç, buğulama, sote, kızartma ve fırında pişirilebilir. Tuna balığının eti sıkı ve koyu renklidir. Bu nedenle tuna balığı pişirilmeden önce renginin beyazlatılması ve etlerin de yumuşatılması gerekmektedir. Bunun için genellikle marinasyon işlemi yapılır. Tuna balığı domates sosu ile harmanlanıp fırında pişirilebilir. Ayrıca marine edilen tuna balığı ızgarada dikkatli bir şekilde pişirilebilir. 

 Tuna Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Tuna balığı kavurması yapılırken öncelikle balık kuşbaşı şeklinde kesilir. Sonrasında kuşbaşı etler su ile iyice yıkanır. Tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı konulur. Küp küp doğranan soğanlar tavada kavrulduktan sonra tuna balıkları eklenir. Tavaya biberler de eklendikten sonra baharatları ilave edilir. Tava içerisinde iyice pişen balıklar sıcak servis edilir. 

 Tuna Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Oldukça lezzetli bir ete sahip olan tuna balığı yağlı balıklar grubuna girmektedir. Tuna balığı genellikle dilimlenerek satılır. Büyük kılçıkları bulunan tuna balığı genellikle fleto halinde ve ya dilimlenerek satılır. 

 Tuna Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Tuna balığının temizlenmesi ustalık isterler. En büyük balıklardan bir tanesi olan tuna balığı usta balıkçılar tarafından dilimlenir. Dilimlenen tuna balıkları istenilen boyutlarda kesilerek yemeklerde kullanılabilir. Bunun yanı sıra tuna balığı fleto çıkarılabilir. 

 Tuna Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Tuna balığı oldukça değerli bir balıktır. Dünya genelinde en çok tüketilen balıklardan birisi olan tuna balığı teknelerde olta ile ve ya gemilerin arkasından sürüklenen ağlar ile yakalanabilir. En yüksek kaliteli tuna balıkları konserve sektöründe kullanılmaktadır. 

 Tuna Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Tuna balığının sağlığa çok sayıda faydası bulunmaktadır. İçeriğinde yüksek oranda esansiyel yağ asitleri bulunan tuna balığı saçların ihtiyacı olan tüm eksiklikleri gidermeye yardımcı olur. Tuna balığının protein değeri çok yüksektir. Özellikle spor yapan kişiler tuna balığını çok fazla tercih ederler. Diyet listelerinde de tuna balığına sıkça yer verilir. Kalp ve damar sağlığını koruyan tuna balığı kanın pıhtılaşmasını önleyerek kan akışını da hızlandırır. Düzenli tüketildiğinde tuna balığı felç riskini azaltacaktır. 

 Tuna Balığının Zararları Var mıdır? 

 Sağlığa çok sayıda faydası olan tuna balığı insanları tok tutar. Sindirilmesi de çok kolay olan tuna balığı yemenin hiç zararı bulunmaz. Özellikle spor yapan kişiler tuna balığını çok sık tüketirler. Hamile olan kadınların tuna balığını tüketmesi tavsiye edilmez. Bunun da nedeni tuna balığında cıva oranının yüksek olması gösterilmektedir. 

 Tuna Balığı Besin Değerleri 

 Tuna balığının besin değeri oldukça yüksektir. Sağlığa çok sayıda faydası olan tuna balığının yağ oranı da çok düşüktür. Yaklaşık 100 gram tuna balığı 165 kalori olarak bilinmektedir. A ve B vitamini açısından zengin olan tuna balığında yüksek oranda protein, folik asit ve potasyum bulunmaktadır. 

 Tuna Balığının Türleri Var mıdır? 

 Tuna balığının birbirinden farklı türleri bulunmaktadır. Özellikle Uzunkanat orkinos en bilinen türdür. Ayrıca kocagöz orkinos, thunnus atlantıcus, sarıkanat orkinos, thunnus maccoyii ve thunnus orientalis türleri de bulunmaktadır. Çeşitli yöntemler ile avlanan tuna balığı hem lezzetli hem de besin değeri çok yüksek balıklar arasında yer almaktadır.

False