GeriLezizz Tral Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Trakun Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tral Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Trakun Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Tral Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Trakun Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Balık çeşitleri protein, karbonhidrat ve yağ asidi bakımından en zengin gıda ürünlerimiz arasındadır. Elbette ki her balık türü bazı özelliklerinden dolayı besin ögesi olarak kullanılamamaktadır. Bu yüzden bazı balık türlerini de akvaryumlarda görmekteyiz. Örneğin Japon balığı denilen balık türü akvaryumda beslenebilmektedir. İstavrit, hamsi, dil balığı, uskumru gibi balık çeşitleri ise besin bakımından zengin olduğu için yenebilmektedir. Bu amaçla yazıda sizlerin bilgi sahibi olması için detaylı olarak tral balığı nasıl pişirilir, nasıl temizlenir, nasıl avlanır, faydaları nelerdir, besin değerleri nedir, özellikleri nelerdir, türleri var mıdır detayları ile derledik.

Tral balığının ismini birçok insan duymamış olabilir. Balık çeşitleri o kadar zengin ki her birini bilmek bizler için imkansız olabilir. Çünkü balıklar da kendi aralarında farklı özelliklere sahip olduğu için kategorilere ayrılır. Bu kategorileri de ancak deniz ürünleri eğitimi almış bireyler bilebilir. Balık yemeyi ve beslemeyi seviyorsak tral balığını da bilmekte fayda vardır. 

 Tral Balığı Nedir?

 Tral balığının orijinal ismi trakun balığıdır. İstavrit ailesine ait olan kemikli balık türüne tral balığı veya trakun balığı denmektedir. Bu balık türü Kızıldeniz'den Akdeniz'e göç etmiştir. Bu yüzden de 1990 senesinden itibaren Akdeniz kıyı bölgeleriyle beraber Güney Ege'de de görülmektedir. Tral balığının yaşamı Kuzey Batı Afrika kıyılarına kadar uzanmaktadır. 

 Tral Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Tral balığına halk arasında sarı tral, istavrit türü gibi isimler de verilmektedir. Bu isimlerle halk arasında anılmasının nedeni ise istavrit ailesinden geliyor olması ve tür isimlerindendir. Tral balığının bilimsel ismi ise Caranx Hippos olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bu balığa trakun da denmektedir. 

 Tral Balığının Özellikleri Nelerdir?

 Trakun balığı istavrit ailesine ait bir balık türüdür. Bu balık aynı zamanda kemikli bir yapıya sahiptir. Kızıldeniz'den Akdeniz'e göç etmişlerdir. Yaşam alanları oldukça geniştir. Hızlı bir balıktır. Genellikle sürüler halinde dolaşırlar. Bu sürüler 20 adet veya 25 adetten oluşabilmektedir. Tral balığı en çok Akya balığı ile karıştırılmaktadır. Tral balıkları en fazla 5 kilo ağrılığına kadar büyümektedir. Omurgalı balık türüdür. İskeletleri kemik yapıdadır. Kalp yapısı karıncık ve kulakçık olmak üzere iki gözlüdür. Derileri mukus salgılayan salgı bezi içerebilir. Beyinlerinden 10 çift sinir çıkmaktadır. Vücut ısıları çevreye bağlı olarak değişir. 

 Tral Balığının Eti Yenir mi? 

 Eti yenen balık türlerinin farklı farklı lezzetleri olabilmektedir. Hatta bazı balık türleri beyaz et bazı balık türleri kırmızı ve bazı balık türlerinin etinde de fosfat fazla olabilmektedir. Lezzetleri bu balıkların özelliklerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Elbette ki insanların damak tadına göre de lezzetler belirlenebilmektedir. Bazı insanlar hamsi balığını daha lezzetli bulurken bazı insanlar da mezgit balığını daha lezzetli bulabilmektedir. Tral balığı da eti yenebilen ve eti oldukça lezzetli görülen bir balık türüdür. Hatta istavrit balığının tadına da benzetilmektedir. 

 Tral Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Tral balığı yiyecek olan kişilerin damak zevkine göre tavada, ızgarada ve fırında pişirilebilir. Önerilen ise tavada yapılmasıdır. Fırında bu balığı pişireceğiniz zaman mutlaka diğer besinlerle lezzetlendirmeniz gerekecektir. Izgarada yaptığınız zaman balığın kurumasını engelleyecek şekilde hafif olarak sunabilirsiniz. Tral balığını tavada yapmadan önce temizlenmiş haliyle bir gece önceden almalısınız. Zeytin yağında bir gece bekletmeniz tavada tral için daha lezzetli olacaktır. Tavanızı yeteri kadar ocakta ısıtınız. Tral balığı için döküm tava kullanmanız tavsiye edilmektedir. Baharat ve zeytin yağı ile marina edilmiş tral balığına tuz ekledikten sonra tavaya koyabilirsiniz. Burada kaya tuzu kullanmanız daha doğru olacaktır. Tavada yapılan tral balığının dışı adeta nar gibi kızaracaktır. 

 Tral Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Balık pişirme teknikleri tava, ızgara ve fırındır. Bazı balıklar özelliklerinden dolayı tavada pişirmeye bazı balıklar ise fırında pişirmeye uygundur. Örneğin yağlı balıklar tavadan ziyade fırında sebzelerle pişirebilir. Tral balığı ise boyutundan dolayı tıpkı levrek gibi fırında da yapılabilir. Fırında tral balığını yapmadan önce güzelce yağlayınız. Tepsiye koyarak etrafına bazı bitkisel ürünleri ya da sebzeleri ekleyiniz. Hafifçe sulunu salacak ve lezzetli olacaktır. Tavada bir tarif vermek istersek de un kullanmadan dökümlü tavada yüksek ısıda iyi temizlenmiş bir tral balığını az yağda kızartabiliriz. Aynı zamanda tral balığı ızgara için de oldukça uygun bir balıktır. 

 Tral Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Tral balığında kılçık elbette ki vardır. Fakat tral balığı boyut olarak orta boyun biraz üzerinde olduğu için kılçığını görebilir ve bir bütün halinde yerken ayıklayabilirsiniz. Kılçığını ayıklama bakımından oldukça kolay bir balıktır. Bilindiği gibi kılçıksız balık yoktur. Kılçığı az ya da çok balık vardır. 

 Tral Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Tral balığını pişirmeden önce mutlaka temizlemesiniz. Tral balığını temizlemek demek balığın bütün iç organlarını almak demektir. Tral balığının derisindeki pulları oldukça azdır. Bıçak yardımıyla hafifçe bu pulları dökebilirsiniz. Aynı zamanda tral balığı kanlı bir balıktır. Bu yüzden içinin iyice alınması lazımdır. Balığın pullarını hafifçe aldıktan sonra bıçakla yan bölgesinden geniş bir kesik açalım. İç organları bu şekilde rahatlıkla alındıktan sonra iç bölgede kalan kan da bıçak yardımıyla alınabilir. Kırmızı olan bütün kısımları aldıktan sonra elinizde beyaz içti bir tral balığı kalacaktır. 

 Tral Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Tral balığı boyundan büyük davranan hırçın bir balık türüdür. Bu yüzden de avlanması oldukça zevkli görülmektedir. Tral balığı kıyıdan da yakalanabilir. Bunun için doğru zamanı yakalamak gereklidir. Tral avı için balistik 14 42 bir kamış yeterlidir. 4000 seviyesinde bir olta makinesi yeterlidir. Misine ise 0.16 olabilmektedir. Bu ölçülerde bir olta takımına sahip olduğunuzda kıyıdan tral balığını rahatlıkla yakalayabilirsiniz.

 Tral Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Tral balığının eti yağsız ve sıkıdır. Bu yüzden bu balığı tüketirken bol ekşili bir salata ile yiyebilirsiniz. Bağışıklık sistemini korumaktadır. Omega 3 bakımından yeterli düzeyde zengindir. Kemikleri güçlendirmektedir. Zeka gelişimine katkı sağlamaktadır. Kalp sağlığını korumakta ve hücreleri onarmaktadır. Bu balığın eklem ağrılarına karşı da iyi geldiği söylenmektedir. 

 Tral Balığının Zararları Var mıdır? 

 Tral balığının zararları yoktur. Bazı balık türleri zehirli bir deriye ya da dikenlere sahip olabilmektedir. Bu tarz balıklar besin öğesi olarak kullanılsa bile çok dikkat edilmelidir. Tral balığının böyle bir zararlı yanı yoktur. Sadece hızlı bir balık olduğu için avlanmaya yeni başlayanlara bu balığı yakalamaya çalışmaları önerilmemektedir. 

 Tral Balığı Besin Değerleri Nelerdir? 

 Bir balığın besin değerlerini karbonhidrat, protein ve yağ asidi oranları belirler. Tral balığı yağ asidi bakımından çok zayıftır. Yani yağsız bir balıktır. Bu bakımdan da tüketildiğinde kalorisi oldukça düşük olacaktır. Yağsız bir balık olduğu için bazı insanlara eti lezzetsiz gelebilmektedir. Izgarada pişirilmesi bu yüzden uygundur. Karbonhidrat ve protein bakımından ise tral balığı oldukça fazladır yani zengin besin öğelerine sahiptir. 

 Tral Balığının Türleri Var mıdır? 

 Tral balığı görünüş olarak ak yaka ve istavrit balığına benzetilmektedir. Oysaki tral balığı istavrit ailesine sahip farklı bir türdür. Ülkemizde ise tral balığı Akdeniz ve Egede bulunmaktadır. Kıyı kesimlerine nadiren uğramaktadır. Bu yüzden tral balığını avlamak için denizde açılmak lazımdır. İstavritin amcası olarak bilinen bu balığın kendinden başka çeşidi yoktur. 

False