GeriLezizz Torik Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Torik Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Torik Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Torik Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Torik Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Torik Balığı Faydaları Ve Özellikleri

İnsanlar; omega 3 gereksinimi, deniz canlıları üzerinden karşılamaktadırlar. Sağlıklı yaşamın en önemli unsuru; haftada iki defa balık tüketimidir. Çocukların gelişim dönemlerinde haftada üç kez balık tüketmesi, kemik gelişimine çok önemli katkılarda bulunmaktadır. Peki torik balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Torik balığı faydaları ve özellikleri nedir detayları ile derledik.

 Torik balığı; palamut balığının büyüğü şeklinde bilinmektedir. Gezici balık olan bu balık, ağzını açıp yediği deniz canlılarıyla beslenmektedir. Yerinde durmayı sevmeyen torik balıkları, çok hızlı büyüyen bir balık türüdür. Torik balıkları; uskumrugiller familyasına ait balık türüdür. 

 Torik Balığı Nedir? 

 Torik balığı uskumrugiller ailesine ait olan bir balık çeşidi olarak ifade edilmektedir. Bu balık türü kısa sürede büyüdüğü için özellikle konserve balıkçılığında kullanılmaktadır. Torik balıkları tombul görünümlerine rağmen çok hızlı hareket eden hareketli bir balık olarak bilinmektedir. Bütün vücudu pullarla kaplı olan torik balığının sırtında iki tane yüzgeç bulunmaktadır. Torik balıkları yüzerken ağızları açık olduğu için hem beslenir hem de yüzerler. 

 Torik Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Torik balığına halk arasında; Çingene palamudu, altınparmak, kestane palamudu gibi adlar verilmektedir. 

 Torik Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Torik balığının eti; oldukça lezzetlidir. Bununla beraber balığın vücut kısmı, yanlardan basık olup, yukarıdan aşağı doğru daralır. Sırt kısımları; mavi rengi andırmaktadır. Karın ve yan bölümleri ise gümüş renklidir. Balığın görünümü tombuldur. Balığın bedeni, pullar ile kaplıdır. Kuyruk kısmı ise ince olup uzundur. Dişleri çok güçlüdür. İki tane sırt yüzgeci bulunmaktadır. Dişlerinin güçlü olması sayesinde ufak canlı ve balıklarla beslenirler. Yüzme keseleri bulunmamaktadır. Bununla beraber batmamak adına sürekli yüzmeleri gerekmektedir. Bu balık; belli zamanlarda Marmara ve Karadeniz'e girip çıkarlar. 

 Torik Balığının Eti Yenir mi? 

 Torik balığının eti çok lezzetli bir balık olup, aynı şekilde yağlıdır. 

 Torik Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Torik balığının eti yağlı olup, herkesin çok severek tükettiği balıklardan birisidir. Torik balığı en fazla tava içerisinde kızartılarak, tüketilmektedir. Tava içerisinde balıkların tüketilmesi adına balık, halka şeklinde dilimlenir. Ardından arkalı önlü kızartılmaktadır. 

 Torik Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Torik balığı; yağlı balık türleri içerisinde bulunduğu için her çeşit pişirme metodu kullanılarak hazırlanan bir balık türüdür. Torik balığı; siyah etli balık ailesinde bulunmaktadır. Bununla beraber balık çorbası, buğulama, lakerda, ızgarada, fırında ve tavada da pişirilebilir. 

 Torik Balığı Kılçıklı Mıdır? 

 Torik balığı; çok fazla kılçıklı değildir. 

 Torik Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Torik balığında çok fazla pul bulunmamaktadır. Bu balıklar adına tıraşlama metodu uygulanmaktadır. Bıçak; yatay şekilde balığın üstünde birkaç defa gezdirilerek temizlenebilir. Balık üstündeki kaygan yapının kaybolmasını sağlayan bu metodu, balığın her iki yanına uygulamak gerekmektedir. Torik balığı; kesme tahtasına yatırıldıktan hemen sonra başından kuyruğuna kadar karnında yarık açılır. 

 Açılan yarığın içi temizlenmelidir. İçi temizlenen torik balığı; büyük balık çeşidi olduğu için pişirmek için dilimlenmesi gerekir. Dilimler; pişirme metoduna göre değişebilir. Genel olarak tercih edilen dilim ise; başparmak kalınlığıdır. Bütün bu kesim ve temizleme işleminden sonra su ile iyice yıkanması tavsiye edilmektedir. Yıkama işleminin bitmesinden sonra bekletme aşaması başlamalıdır. Bu süreç ise yaklaşık olarak yarım saat ile bir saat arasında değişebilir. Su dolu kap içine tuz dahil edildiği zaman daha güzel sonuçlar alınmaktadır. 

 Torik Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Torik balığının avlanması adına en uygun dönem; ekim ile aralık ayları arasındadır. Olta ucunda iğnenin paslı olmaması, balığın avlanması adına önemlidir. Balıklar bu durumdan etkilenerek yeme gelmek istemeyebilirler. İğnelerin rengi, balıkları etkilemektedir. Bu yüzden suda kamufle olan iğnelerin tercih edilmesi gerekir. Torik avına tekneyle çıkılması halinde olta derinlere indirilebilir. Torik balıkları, derinde bulunan yemlere daha fazla gelmektedirler. Oltadaki yeme gelme olasılığı daha fazla çoğalacaktır. Ufak balıklar ile beslendiklerinden olta ucuna küçük veya sahte balıklar kullanmak, faydalı olabilir. 

 Torik Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Torik balığının faydaları; 

 - Kemik yapısının güçlenmesini ve gelişmesini sağlar.

 - Gözler adına yararlıdır.

 - İçerisinde; vanadyum, fosfor, sülfür yer alan bir balıktır. Bununla beraber protein ve D vitamini deposudur.

 - Damar genişleten etkisi ile kalp- damar sağlığına katkı sağlar.

 - Kolesterolü düzeltmeye destek olan bir etkisi vardır.

 - Saçların parlak görünmesine yardımcı olur. 

 Torik Balığının Zararları Var mıdır? 

 Torik balığı; içerisinde yer alan histamin adlı mineralden oluşur. Bayatlamış, donmuş, konserve yapılmış ve ideal koşullarda korunmamış Torik balıklarında histamin oranında artış olabilir. Bu balıkların tüketilmesi ile histamin zehirlenmesi yaşanması da olasıdır. Bu yüzden balığın iyice muhafaza edilmesi gerekir. 

 Torik Balığı Besin Değerleri 

 Torik balığının 100 gramında 168 kalori bulunmaktadır. Torik balığı içerisinde A, B6, C, D vitaminleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kalsiyum, potasyum, sodyum, demir mineralleri içermektedir. 

 Torik Balığının Türleri Var mıdır? 

 Torik balığı; uskumrugiller familyasına aittir. Torik balığı, palamut balığından biraz daha büyüktür. 

False