GeriLezizz Tilapia Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Tilapia Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tilapia Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Tilapia Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Tilapia Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Tilapia Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Balık çeşitleri; deniz canlıları içerisinde en çok araştırılan ve merak edilen canlı çeşitleridir. Her balık, kendine özgü olan özellikleriyle merak uyandırmaktadır. Bu balık çeşitleri içerisinde Tilapia balığı da yer almaktadır. Tüketilebilen ancak tüketilmeden önce dikkat edilmesi gereken bir balık olan Tilapia balığı hakkında bilgi vermek okurlara yardımcı olacaktır. Peki tilapia balığı nedir, nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Tilapia balığı faydaları ve özellikleri nedir detayları ile derledik.

 Tilapia balığı; çok ucuz ve oldukça lezzetli bir protein kaynağı olarak bilinmektedir. Dünya çapında en fazla tüketilen ikinci balıktır. Orta Doğu ve Afrika sularında ortaya çıkmış olup, pek çok bilim adamı tarafından da araştırılmıştır. Tilapia balığı; oldukça hızlı büyür, zor kültür şartları da gerektirmez. Fakat ağır metal zehirlenmesi ve yağ asidi oranıyla alakalı tedirginliklerin ortaya çıkması, tüketen bireylerin dikkatli olması gerekmektedir. 

 Tilapia Balığı Nedir? 

 Tilapia balığı; Çiklit familyasına ait olan bir balıktır. Bu balık; sıcak sularda, nehirlerde, göletlerde, sığ akarsularda yetişen bir balık olup, hafif bir lezzete sahip tatlı su balığı şeklinde tanımlanabilir. Tilapia balığı; Sunbath balığına benzemektedir. Balığın, yan çizgileri ve uzun sırt yüzgeci bulunur. Birkaç tür tilapia balığı bulunmaktadır. Bunlar; Nil, Mavi, Mozambik ve Kırmızı tilapia balığıdır. Nil tilapia balığının tarihi çok eski zamanlara kadar dayanmaktadır. 

 Tilapia Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Tilapia balığının halk arasında farklı bir ismi bulunmaktadır. Bununla birlikte bu balığın halk arasındaki adı; tatlı su çipurası şeklindedir. 

 Tilapia Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Tilapia balıkları; oldukça yüksek sıcaklıklara dayanan balıklar olup, düşük sıcaklıklara karşı dayanıklı değillerdir. Halk arasında bu balık; tatlı su çipurası olarak isimlendirilir. Bu balıkların vücut yapıları genel olarak derin, kısa ve yandan basık tarzdadır. Biyolojik nitelikleri sebebiyle yapay havuzlar içerisinde yetiştirilmeleri mümkündür. Tilapia balığının vücut yapısında çokça pul bulunur. 

 Tilapia Balığının Eti Yenir mi? 

 Tilapia balığının eti yenir. Ancak tüketilmeden önce dikkat edilmesi gereklidir. Çünkü bu balığın faydaları olduğu kadar zararlarının olduğu da belirtmek gerekmektedir. 

 Tilapia Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Her insanın damak lezzeti ayrıdır. Bununla birlikte Tilapia balığı; hem fırında hem ızgarada hem de tavada farklı tarifler ile pişirilebilir. Her tarifin oldukça lezzetli olduğunu belirtmek de önemli olacaktır. 

 Tilapia Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Tilapia balığının tarifleri, İnternet çapında çok rahat bir şekilde bulunabilir. Her tarifin kendine özgü lezzeti farklıdır. Bu yüzden kişi damak tadına göre pek çok tarifi, İnternetten bulmak mümkündür. 

 Tilapia Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Tilapia balığı; çok kılçıklı bir balık değildir. 

 Tilapia Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Tilapia balığı; başka balıkların temizlendiği gibi kolayca temizlenebilir. Öncelikle balığın pulları derisinden alınmalıdır. Ardından ortadan bölünerek içi temizlenmelidir. 

 Tilapia Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Tilapia balığı; solucanlar ile avlanabilir. Tilapia balığının bulunduğu sularda avlamak daha kolay olacaktır. 

 Tilapia Balığının Faydaları Nelerdir?

  Tilapia balığı; beyni Parkinson, Alzheimer, epilepsi gibi türlü hastalıklardan korumaktadır. Bunun nedeni, bünyesinde bulundurduğu bol orandaki selenyumdan kaynaklıdır. Tilapia balığı beyindeki oksijenin akışını çoğaltır. Bu durum ise vücuttaki dengelenmesine destek olur. Bunun yanı sıra zihinsel netliğin de artmasına yardımcı olur. Tilapia balığı; kemik sağlığını güçlendirir. 

 Kanserin önüne geçmeye destek olur. Kalp sağlığını korur. Tilapia balığı; yaşlanma etkilerinin azalmasına yardımcıdır. Tiroit hastalıkları adına da önemlidir. Yaraların iyileşmesini sağlar. Kilo vermeye destek olur. Tilapia balığının insan sağlığına önemli faydaları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra tüketilirken de dikkat edilmesi gereken bir balık türüdür. 

 Tilapia Balığının Zararları Var mıdır? 

 Tilapia balığı normal şartlarda zararlı ve riskli bir balık türü değildir. Ancak balık yetiştirme çiftliklerinde yetişen tilapia balığının, riskleri ve tehlikeleri oldukça fazladır. Tüketecek bireyler bu durumun farkında olarak, sipariş vermelidir. Tilapia balığının zararları arasında; cıva zehirlenmesi, iltihabı arttırması, arsenik zehirlenmesi ve kanser riski bulunduğu belirtilebilir. Bunların dışında hamile kadınların, Tilapia balığı tüketmeden önce doktorlara danışmaları gerekmektedir. Aksi durumda kötü bir olay ile karşılaşılması mümkün olabilir. 

 Tilapia balığı; sağlıklı yağlar, yağsız protein ve antioksidanların eşsiz bir kaynağı olarak tanımlanabilir. Ancak olası zararlar ile karşılaşmamak adına nereden alındığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu şekilde zararından çok yararı görülecektir. 

 Tilapia Balığı Besin Değerleri 

 Tilapia balığı; besin değerleri açısından oldukça önemli değerlere sahiptir. Bu balığın oldukça etkileyici bir protein kaynağı olduğu belirtilebilir. Balığın 100 gramında 26 gram protein vardır ve yalnızca 130 kalori içerir. Bunun yanı sıra tilapia balığında vitamin ve mineral miktarı oldukça fazladır. Tilapia balığı; fosfor, B12 vitamini, potasyum, selenyum, niasin gibi bileşenler açısından da oldukça zengindir. 

 Tilapia Balığının Türleri Var mıdır? 

 Tilapia balığının 4 tane türü bulunmaktadır. Bunlar; Nil tilapia balığı, mavi tilapia balığı, kırmızı tilapia balığı ve Mozambik tilapia balığı şeklinde sırlanabilir.

 

 

 

False