GeriLezizz Ringa Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Ringa Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ringa Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Ringa Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Ringa Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Ringa Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Ringa balığı; bir tür yem balığıdır. Clupeiae (Hamsigiller) familyasına aittir, Kuzey Pasifik – Kuzey Atlantik Okyanusları sığ bölgelerinde ve Baltık Denizi sularında bulunmaktadır. Güney Amerika’nın batısında bulunan balıkçı bankaları çevrelerinde yaşam döngüsünü sürdürmektedir. Taze olarak tüketilebileceği gibi tuzlama olarak da yapılmaktadır. Boyu 30cm kadar basık karınlı, sırtı gri mavidir. Ringa balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Ringa balığı faydaları ve özellikleri hakkında detaylarıyla derledik.

 Ringa balığı, hamsigiller familyası grubundan bir balık türüdür. Sırtı yeşil - mavi, basık gümüşi karınlı ve 30cm boyuna kadar büyüyebilmektedir. 18 yıl yaşadığı bilinen ringa balığının iki türü bulunmaktadır. Bir türü hiç denizlerden ayrılmazken diğer türü ise yumurtlama zamanı nehirleri tercih etmektedir. Mikroskopik canlılarla beslenmeleri ve avının hareketinden dolayı çok uzun mesafeler kat edebilmektedir. Çok lezzetli bir balık olan ringa, Kuzey pasifik- Atlantik Okyanuslarında ağlarla avlanmaktadır. Konserve olarak yapılan ringanın taze olarak da çok sevilmektedir. 

 Faydaları;

 Bütün hamsi familyasına yakın balıklar gibi ringa balığı da yüksek OMEGA 3 kaynağıdır. Saymakla bitmeyecek faydaları vardır. Bazıları; 

Yüksek tansiyonu dengeleyerek, kolesterolü düşürür,

 M.Ö 3000 yılından bu güne tanınarak sofralara gelen ringa balığı, Türkiye’ de Akdeniz mutfağının vazgeçilmezidir. 

Türkiye, denizlerinde çok miktarda ringa balığı bulunması, çocuk gelişimini desteklemesi bakımından çok şanslıdır. 

Kalp hastalıklarına karşı yüksek mineral ve vitamin deposu olarak çok iyi gelmektedir.

 Vücudun selenyum ihtiyacını karşılayarak, guatr hastalığını da önlemektedir. 

Fileto olarak kolaylıkla tüketilebilen ringa balığını temizlemenin pratik yolları bulunmaktadır. Dört aşamada temizlenebilen ringa ilk olarak soğuk suda yıkanmalı, pulları temizlenmeli. Sonra elinize sırt üstü alarak kuyruktan baş yönüne doğru açılmalıdır. Bağırsak-havyar temizlenmelidir. 2. Aşama olarak, başı keserek ayırmalı, sırt ortasından bıçakla yarılmalıdır. Bu aşamada ense kısmından başparmakla kemikten tutarak ayrılmalıdır. Parçalamamaya özen gösterilmesi önemlidir. Her iki yüzeyi de kılçıktan ayırdıktan sonra kalabilecek kılçıklar da ayıklanmalıdır. 3. Aşamada ise balık, kuyruktan özenle başa doğru ikiye ayrılmalıdır. Bunu yapabilmek için balık dikkatlice ve güçlü olarak ayrılmalıdır. 4. Aşamada elinizde bulunan iki temiz Ringa filetoyu ızgara yapılabilir, kızartılarak tüketebilirsiniz. 

 Somon Balığı Nedir? 

 Som ya da somon balığı olarak tanınan balıklar, Salmonidae familyasının farklı türleridir. Tatlı suda yetişerek denizde yaşamaktadır. Atlantik Somonu denilen Salmo salar ve Pasifik somon balıkları yumurtlamak için tekrar tatlı suya göç etmektedir. Uzun mesafeler kat eden somon balıkları suyun kokusunu takip ederek aynı yerine dönebilmektedir. 

 Somon Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Somon balığının halk arasında tanınma şekli Norveç Somonudur. Hal buki Somon balığı, denizde yetiştiği gibi çiftliklerde de üretilebilmektedir. Atlantik somonu, Norveç somonu ve Pasifik somonu türleri bulunmaktadır.

  Somon Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Somon balığı, yağlı balık sınıfından olup, yüksek protein kaynağıdır. Yabani somon olarak bilinen deniz somonu içeriği bakımından çok faydalıdır. Yüksek oranda D vitamini içermektedir. Çiftlik somonları, dioksin içerebilme riskiyle kolestrol kaynağı olabilmektedir. Her şeye rağmen Amerika Tabipler Birliğinin 2006 yılında yaptığı araştırmada çiftlik somonlarının dahi yüksek fayda sağladığı kanıtlanmıştır. 

 Eti Yenir mi? 

 Somon balığının eti yenmektedir. Yüksek omega ve protein kaynağı olarak da diyet ürünü olarak da tavsiye edilmektedir. 

 Somon Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır 

 Somon balığı, pek çok şekilde pişirilebilmektedir. Fileto olarak alınan somon balığı, yağsız tavada kısık ateşte pişirilebilir. 

 - Fırında domates, limon, maydanoz, çentilmiş soğanlar yağlı kağıt serilen tepsiye serilerek somon dilimleri de üzerine yerleştirilir. Arzuya göre üzerine yağ gezdirilir, tuz ilave dilerek kurumaması için üzerine de yağlı kağıt kapatılarak fırına verilebilir. 180-200 derece ısıda yaklaşık 1saat pişirilir. Üzerindeki kağıt alınarak kısa süre de üzerinin kızarması sağlanarak servise hazırlanır. 

 - Izgarada somon yapabilmek için zeytinyağı sürülerek kuruması engellenmelidir. Alt üst pişirebilen ızgara da 30-40 dk süresinde somon ızgara hazır olacaktır.

  Somon Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Somon balığı da tüm balıklar gibi çeşitli şekillerde pişirilebilmektedir. Hatta çiğ olarak tüketilen şekli de bulunmaktadır. Bakteri üretebileceği endişesiyle dikkatli olunmalıdır. Izgara somon, fırında somon ve somon tava ya da haşlama yapılabilmektedir. 

 Somon Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Somon balığının oldukça sert kılçığı vardır. Fakat kolaylıkla görülebilmektedir. Balıkçınıza ayıklatabilirsiniz. 

 Somon Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir 

 Somon Balığı Kolay Temizlenebilen bir balık türüdür. İri gövdeli, sert derili olması dolayısıyla dikkatli olunmalıdır. Kesim aşamasında dağılabilmesine karşı özenli olmalıdır. 

 Somon Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Somon zor avlanan bir balıktır. Somon avı balıkçıların hayali olarak bilinmektedir. Kaliteli ve sağlam misinalı 10-40 gr atarlı en az 3 metre boyunda oltanız olmalıdır. Somon için monofilement ip önerilmektedir. Akarsularda ne kadar uzun ipiniz olursa iyidir. Mesleği balıkçılık olanlar somon avında yem olarak ringa balığı kullanmaktadır. Ayaklı ağlarla somon avına çıkmaktadır. 

 Somon Balığının Faydaları Nelerdir? Zararları Var mıdır?

  Somon, Yüksek OMEGA ve protein kaynağıdır. Bağışıklık güçlendirir, vitamin ve mineral zenginidir. Somon balığı, iyot, magnezyum, selenyum, fosfor, demir ve potasyum içeriğiyle çok faydalıdır. Zararları da bulunabilmektedir. Özellikle Çiftlik somonlarında toksik besinler alabileceğinden dolayı dikkatli olunması önerilmektedir. 

 Somon Balığı Besin Değerleri 

 Somon balığı, omega3 kaynağıdır. A-C-D-E, B12, B6 vitaminlerinden zenginidir. 

 Somon Balığının Türleri Var mıdır? 

 Somon balığının türleri vardır. Çiftlik balıkları ve yaban balıkları olarak tanınmaktadır. 

False