GeriLezizz Pisi Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Pisi Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Pisi Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Pisi Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Pisi Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Pisi Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Balıklardan bazıları ilginç vücut yapılarından dolayı oldukça dikkat çekici olmaktadır. Çevresindeki diğer canlılardan şekillerinden dolayı kolayca ayırt edilen bu balıklardan biri de pisi balığı olarak belirtilmektedir. Bu balık yassı şekli ile farklı bir görünüme sahip olmaktadır. Peki, pisi balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Pisi balığı faydaları ve özellikleri neler olmaktadır? İşte, pisi balığı hakkında bilgi merak edilen tüm detayları derledik.

 Pisi balığı etrafında bulunan nesnelerle kolayca uyum sağlayabilen bir balık türü olmaktadır. Bu nedenle bu balıkların iyi kamuflaj oldukları belirtilmektedir. 

 Pisi Balığı Nedir? 

 Pisi balığı, Kuzey Avrupa'nın kıyı kesiminde yaşayan eti yenilen bir balık olarak ifade edilmektedir. Vücutları hem alttan hem de üstten yassı görünümünde olmaktadır. Bu balıkların gözleri vücutlarının sağ tarafında bulunmaktadır. Pisi balıklarının vücutları küçük pullarla kaplı olmaktadır. 

 Sırtında ve anüste bulunan yüzgeçler kuyruk yüzgecine kadar ulaşmamaktadır. Bu balıklar kumlu olan deniz tabanlarında yaşamaktan hoşlanmaktadırlar. Pisi balıklarının yumurtalarını bırakırken akıntılara karşı dikkatli olmaları gerekmektedir. Çünkü deniz tabanlarında oluşan akıntılar yumurtaları başka bölgelere taşıyabilmektedir. Bu balıkların boy uzunlukları yaklaşık 20 - 25 cm olurken en fazla 50 cm'ye kadar ulaşabilmektedir. 

 Pisi Balığının Halk Arasında Farklı Bir İsmi Var mıdır? 

 Pisi balığının halk arasında bilinen başka herhangi bir ismi bulunmamaktadır.

 Pisi Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Pisi balığı, pleuronectidae ailesine ait olan bir balık türü olmaktadır. Bu balıkların Türkiye'de Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz olmak üzere bütün denizlerde görüldüğü belirtilmektedir. Oval bir vücut yapısına sahip olan bu balıkların küçük bir ağzı bulunmaktadır. Pisi balıklarının en büyük özelliği hem avlarını yakalamak hem de avcılardan saklanmak için kendilerini kuma gömmeleri olmaktadır. Bu balıklar sadece gözleri dışarda kalacak şekilde bulunduğu ortamda kamufle olabilmektedir. 

 Pisi balıkları yaklaşık 15 yıl yaşayabilmektedir. Kumlu ve çamurlu alanlarda yaşayan bu balıklar acı ve tatlı sularda da yaşayabilmektedir. Bu balıklar küçük kabuklu canlılar, omurgasızlar ve küçük balıklar yiyerek beslenmektedirler. Yırtıcı bir balık olan Pisi balığının gözleri birbirinden bağımsız bir şekilde çalışabilmektedir. 

 Pisi Balığının Eti Yenir mi? 

 Pisi balığı eti yenen balıklardan biri olmaktadır. Bu balığın etinin en lezzetli olduğu zamanlar Şubat, Mart ve Nisan ayları olarak ifade edilmektedir. 

 Pisi Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır?

 Pisi balığı eti lezzetli olan bir balık olmakla birlikte pişirilirken derisinin soyulması gerekmektedir. Pisi balığı tavada sıvıyağda kızartması yapılmakla birlikte ızgarada çöp şişe takılarak pişirilmektedir. Bu balığı fırında da buğulama şeklinde yaparak pişirmek mümkün olmaktadır. 

 Pisi Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Pisi balığından şiş yapmak mümkündür. Bunun için küp küp doğranmış pisi balık etleri bir şişe aralıklarla dizilerek pişirilmesi gerekmektedir. Pisi balığını mısır unuyla harmanlayarak kızartmak da bu balıkla yapılacak tariflerden biri olmaktadır. 

 Pisi Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Pisi balıkları fazla kılçıklı değildir. Sırt kısımlarında bulunan kılçıklar dışında fazla kılçıkları olan bir balık olmamaktadır. 

 Pisi Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Pisi balığı şeklinden dolayı diğer balıklardan farklı olduğu için temizlenmesi de oldukça farklı olmaktadır. Öncelikle yüzgeçlerden temizlenmesi gereken pisi balıkları için keskin olan bir bıçağa, makas ve penseye ihtiyaç duyulmaktadır. Yüzgeçleri kesilen balığın kenar kısımları iyice temizlenerek baş kısmı kesilir ve daha sonra karnı kesilip içi çıkarılmaktadır. Pisi balığının derisini bir pense yardımı ile çıkartmak gerekir. 

 Pisi Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Pisi balıklarını avlamak için çeşitli ağlar, balık tuzakları, olta takımları ve trol avcılık yöntemleri kullanılmaktadır. 

 Pisi Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Pisi balığı iyi bir protein kaynağı olmaktadır. İçeriğinde yer alan A, D, K ve B vitaminleri sayesinde oldukça faydalı olmaktadır. Kalp sağlığını korumak, kolesterolü dengelemek, kemik sağlığını korumak, göz sağlığına katkıda bulunmak, cilde iyi gelmek, zeka gelişimine yardımcı olmak gibi birden fazla faydası bulunmaktadır. Ayrıca pisi balıkları bazı kanser türlerine karşı da oldukça fayda sağlamaktadır. 

 Pisi Balığının Zararları Var mıdır? 

 Pisi balığının bilinen bir zararı olmamakla birlikte bu balıkların mevsiminde tüketilmesi önerilmektedir. Bu balıkları satın alırken gözlerine ve derisine dikkatlice bakmak gerekmektedir. Gözlerinin dışa dönük olması ve canlı bakması pisi balığının taze olduğunun bir göstergesi olarak belirtilmektedir. Bu balıkların derilerinin üzerinde bulunan pullar da balığın taze olup olmadığı hakkında fikir vermektedir. Eğer balığın pulları kolay bir şekilde kopuyor ise bu balığın bayat olduğunun göstergesidir. 

 Pisi Balığının Besin Değerleri 

 Pisi balıkları B1, B2, B6 ve B12 vitaminleri başta olmak üzere kalsiyum, iyot i fosfor ve potasyum bakımından oldukça değerli olan besinler içermektedir. 

 Pisi Balığının Türleri Var mı? 

 Pisi balıklarının beyaz karınlı, yıldız şekilli, sarı yüzgeçli, polar, deniz ve nehir olmak üzere birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Bu balıklar en ünlü pisi balığı çeşitleri olarak ifade edilmektedir.

 

 

False