GeriLezizz Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Orkinos Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Orkinos Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Orkinos Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Günlük hayatta ton balığı olarak bildiğimiz Orkinoslar sürü halinde gezer. Bu balıklar, kendilerinden küçük balıkları yer ve çok hızlı bir şekilde yüzerler. Hazırlanması ve pişirmesi çok kolay olan orkinos balığının da lezzeti çok beğeniliyor. Orkinos Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.

Orkinos balığı, en çok konserve olarak satılır. Bu konserveler ise, ton balığı olarak literatüre geçer. Orkinos balığı çok lezzetli bir balık türüdür. 

 Orkinos Balığı Nedir? 

 Orkinos, Ton balığı ismi ile de bilinir. Aynı zamanda orkinos balığı, uskumrugiller familyasından Euthynnus, Thunnus ve Katsuwonus cinslerini oluşturan ve boyu yaklaşık 4,3 metre, ağırlığı ise 800 kilograma ulaşabilen göçmen balık türleridir. Bu balıklar, çok hızlı bir şekilde yüzer. Kendinden küçük balıkları avlayarak yerler. Eti ise, daha çok konservecilikte kullanılır. Market raflarında özellikle de konserve ton balığı olarak satılan orkinos balığı, sağlık için çok faydalıdır ama bazı riskleri de vardır. 

 Orkinos Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Orkinos balığının halk arasındaki ismi ton balığıdır. Orkinos balığı, literatüre daha çok ton balığı olarak geçmiştir.

 Orkinos Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Orkinos balığı, konservenin dışında taze olarak da bulunabilir. Genellikle taze olanları ise, dilimli şekilde satılır. Orkinos balığının eti oldukça sıkı ve siyah renktir. Bu nedenle de bir kere püf noktası sayesinde orkinosların pişirilmeden önce etlerinin renginin beyazlatılması ve yumuşatılması gerekir. Yaklaşık olarak üç yılda erginleşirler. Olgunlaşmış olan orkinoslarının ağırlığı bir tona, boyu ise, 5-6 metreye kadar ulaşır. 

 Orkinos Balığının Eti Yenir mi? 

 Orkinos balığı, halk arasında ton balığı olarak da bilinen çok lezzetli bir balık türüdür. Konservecilik sektöründe de çok sık kullanılır. İsteğe göre taze ya da konserve şeklinde tüketilebilen bir balık türüdür. 

 Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl yapılır? 

 Orkinos balığı alınırken balıkçıdan kuşbaşı şeklinde kesmesi istenmesi gerekir. Kuşbaşı etleri su ile yıkamak gerekir. Bir tavanın içine 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı konulur ve ısıtılır. Daha sonra 1 adet soğan soyulur ve balıklar yıkadıktan sonra küp küp doğranarak tavaya eklenir. Üstüne tuz eklenerek soğan güzel iyice kavrulur. Soğan iyice kavrulduktan sonra da üstüne güzel bir şekilde yıkanan kuşbaşı orkinos etleri eklenir ve tüm karışım birlikte de kavrulur. Bu şekilde orkinoslar, kısa bir süre içinde pişer. 

 Orkinos Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Orkinos balığı, dilimlenir ve daha sonra tavada az miktarda yağ içinde kızartılır. İsteğe göre kuşbaşı doğranarak şişe geçirilerek de pişirilebilir. Ocak üstü ızgarada, kömürlü ya da elektrikli mangalda pişirilerek çok lezzetli yemekler yapılabilir. Orkinos dilimlerinin her iki yanına da sıvı yağ sürülür ve ocak üstü kullanılan ızgarada, mangalda ya da teflon tavada rahatlıkla pişirilir. 

 Sarımsaklı ya da soğanlı ya da sarımsaklı bir domates sos yapılır. Daha sonra tavada ya da ızgarada kızartılan orkinos parçaları iyice soslanarak tüketilir. Orkinos kuşbaşı şeklinde doğranır ya da dilimlenir. Ardından soğan, patates gibi sebzeler ile birlikte fırında pişirilir. Bir diğer tanımla orkinos balığı ile yapılabilecek yemek çeşitleri çok fazladır. 

 Orkinos Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Kılçıksız balık çeşidi yoktur. Ama Orkinos balıkları, kılçığı az olan balıklar arasında yer alır. 

 Orkinos Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Orkinos balıkları, hacmi büyük olduğu için temizlenmesi zor balıklar arasında yer alır. Temel olarak orkinosu temizlemeye başlarken orkinosun öncelikle başını almanız gerekir. Orkinosun üst kısmı ve alt kanatçıkların etrafından keserek aşağıya doğru döndürmeniz gerekir. Daha sonra kuyruk tarafına geri dönerek omurgasını kıvırmanız gerekir. Bu işlemin ardından omurgasını doldurarak bir defa bu işlemi yaptıktan sonra devam etmek gerekir. Kuyruk kısmını temizledikten sonra bıçağın ucuna doğru göbek boşluğunu almak gerekir. Daha sonra omurganın daha derinine alıp kaburga başını bölerek nereye kadar getirdiğimizi bıçağın ucunda bulunan omurgasını nazik bir şekilde doldurduğumuz yere getirmek için kesmemiz gerekir. Kafa kısmını almak için bıçağın ucunu hafifçe dışarıya doğru itmek gerekir. Kuyruk borusunu kestiğiniz bıçağın ucunda bulunan başlığın hemen üstünden biraz boşluk bırakarak açık aralıkla bıçağın ucundaki birikimi nazik bir şekilde yukarıya doğru iterek buradan ayırabilirsiniz. 

 Orkinos Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Orkinos balığı, Bu balıklar, bitki liflerinden yapılmış suni sinekler ve özel olta iğnelerine tüy takılarak avlanır. Canlı sardalya balıkları oltaya bağlanarak sabit oltalarla da orkinos avcılığı kolaylıkla yapılabilir. 

 Orkinos Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Kan basıncını düzenler. Aynı zamanda omega 3 ve proteinler bakımından zengindir. Damar ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Özellikle de çocuklarda beyin gelişimini desteklemeye yardımcı olur. İlerleyen yaşlarda Alzheimer riskini azaltır. 

 Orkinos Balığının Zararları Var mıdır? 

 Orkinos balığı fazla tüketildiğinde zararları ortaya çıkabilir. Vücudunda yer alan cıva miktarı fazla olan orkinos balığı, cıvayı dışarı atabilecek bir sisteme sahip değildir. Bu nedenle fazla tüketilmesi önerilmez. 

 Orkinos Balığı Besin Değerleri 

 Orkinos balıkları, omega 3, proteinler, kalsiyum ve civa bakımından zengindir. 

 Orkinos Balığının Türleri Var mıdır?

Bayağı orkinos 

Beyaz orkinos 

Benekli orkinos 

Kara kanat orkinos 

İnce orkinos 

Güney mavi kanat orkinos 

False