GeriLezizz Morina Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Morina Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Morina Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Morina Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Morina Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Morina Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Protein açısından zengin olan yiyeceklerin başında balıklar ilk sıralarda yer almaktadır. Hem sağlıklı olması hem de dört mevsim yenmesinin mümkün olmasından dolayı balıklar mutfaklarda her daim yer alan önemli bir besin olarak ifade edilmektedir. İnsan vücudu için önemli besinlere sahip olan balıkların pek çok çeşidi bulunmaktadır. Morina balığı da bu çeşitlerden biri olmaktadır. Peki, morina balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Morina balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Morina balığı, eti lezzetli olarak bilinen ve fazla tüketimi olan bir balık türü olmaktadır. Morina balığının birden fazla türü bulunmaktadır. Her tür morina balığının besin değeri oldukça yüksek olmaktadır. 

 Morina Balığı Nedir? 

 Morina balığı uzmanlar tarafından tüketilmesi tavsiye edilen bir balık olarak belirtilmektedir. Özellikle bu balığın yağından destekleyici besin takviyeleri üretilmektedir. Bu nedenle morina balığı denizlerin aranan balıklarından biri olmaktadır. Eti çabuk pişen morina balığı dayanıklı bir balık çeşididir. 

 Morina balığı Acipenserida ailesine ait olan bir balık olmaktadır. Bu balıkların boy uzunlukları ortalama olarak 6 metre civarlarındadır. Büyük morina balıkları yavaş hareket ederken küçük olanlar daha hızlı bir şekilde suyun içinde dolaşmaktadırlar. Pullu olan morina balığının yaşlandıkça pullarının döküldüğü belirtilmektedir. 

 Morina Balığının Halk Arasında Farklı Bir İsmi Var mıdır? 

 Morina balığının halk arasında bilinen ismi Büyük Mersin balığı olmaktadır. Bu balığın bilimsel adı ise Huso huso olarak ifade edilmektedir. Morina balığı İngilizce Cod olarak da belirtilmektedir. 

 Morina Balığının Özellikleri Nelerdir?

 Morina balığı geniş ağızlı balıklardan biridir. Kayalıkların ve çalıların arasına yumurtalarını bırakan bu balıklar bir defada yaklaşık 7 milyon yumurta bırakabilmektedir. Bir hafta sonra çatlayan yumurtalardan çıkan yavru morinalar açık denizlere doğru göç etmektedirler Yetişkin morinalar ise geldikleri denize geri dönmektedir. Morina balıkları yaklaşık olarak 100 yıl kadar yaşayabilmektedir. Protein açısından oldukça zengin olan morina balıkları tuzlu denizlerde yaşamaktan hoşlanmaktadırlar. Suyun derinliğine göre renk değiştiren bu balıkların karaciğerleri ve derileri oldukça önemli olmaktadır.

  Morina Balığının Eti Yenir mi? 

 Morina balığının eti protein açısından yüksek ancak kalori, karbonhidrat ve yağ bakımından düşük özellikte olmaktadır. Hafif bir tadı olan beyaz etli morina balığı insanlar tarafından sevilerek tüketilmektedir. 

 Morina Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Morina balığı yağ oranı az olan bir balık olduğu için tavada bir miktar sıvıyağda pişirilmesi tavsiye edilmektedir. Bunun için temizlenmiş morina balığı parçaları arzuya göre mısır unuyla harmanlandıktan sonra ısınmış sıvıyağda iyice kızarana kadar pişirilir. Fırında tüketilmek istendiğinde çeşitli sebzeler ve soslarla balığın tadına tat katarak uygun ısıda pişirilerek tüketilmektedir. Izgarada ise tuz ile harmanlandıktan sonra mangal ızgarasına yerleştirilerek iki tarafı kızarana kadar pişirilir. 

 Morina Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Morina balığı tarifleri şu şekilde olmaktadır:

 Fritözde morina balığı, bu tarifi hazırlamak için un, balık baharatı ve su gerekmektedir. Bu üç malzeme morina balığı ile karıştırılarak fritözde pişirilir. 

 Morina balığından köfte yapmak da diğer alternatif tariflerden biri olmaktadır. Bu balığın etleri kıyma makinesinden ya da doğrayıcıdan geçirilip kıyma baharatları ile lezzetlendirilerek köftesi hazırlanmaktadır. 

 Morina Balığı Kılçıklı mıdır?

  Morina balığı fazla kılçığı olan bir balık olmamaktadır.

  Morina Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlenirken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Morina balığının kafası bıçakla uygun yerden kesilerek kopartılması gerekmektedir. Daha sonra karnının üst bölgesinden kuyruğuna kadar bıçak yardımıyla karnının içindekiler boşaltılarak temizliği yapılmaktadır. 

 Morina Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Morina balıkları tuzlu sularda ve dibe yakın olan yerlerde yaşayan bir balık türü olmaktadır. Bu nedenle bu balıklar avlanırken derin deniz trolleri kullanılmaktadır. 

 Morina Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Morina balığı B vitamini, fosfor ve selenyum açısından oldukça zengin olmaktadır. Bu balıkları tüketmek kalp sağlığına iyi gelmektedir. Cıva oranı düşük olan morina balığını hamile ve emziren annelerin özellikle tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Kilo vermeye yardımcı olan bir balık türü olmaktadır. Astım ataklarının azaltılmasından cilt ve saç sağlığına kadar pek çok faydası bulunmaktadır. Bu balıkları tüketmek migren hastalarına da iyi gelmektedir.

  Morina Balığının Zararları Var mıdır? 

 Morina balığının olumlu yanlarının dışında birtakım olumsuz yanları da bulunmaktadır. Bu balık türünde yağlı balıklardan daha az omega 3 bulunmaktadır. Ayrıca morina balıkları çiğ olarak tüketilirlerse parazitlerin oluşmasına neden olmaktadır. Bu parazitler sonucunda kişide ishal, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. 

 Morina Balığının Besin Değerleri? 

 Morina balıkları tatlarının hafif olması düşük yağ içermeleri ve kolay pişen yoğun beyaz etli bir balık türü olmaktadır. Bu balıkların karaciğerinden elde edilen yağ A vitamini, D vitamini, omega 3 yağ asitleri gibi önemli besin değerlerine sahip olmaktadır. 

 Morina Balığının Türleri Var mıdır? 

 Morina balığının türlerini şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır: 

 - Atlantik morinası

 - Pasifik morinası

 - Grönland morinası

 - Mezgit balığı 

False