GeriLezizz Mırlan Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Mırlan Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mırlan Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Mırlan Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Mırlan Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Mırlan Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Günümüzde birbirinden farklı balık türleri bulunmaktadır. Özellikle mırlan balığı lezzeti nedeniyle çok fazla tercih edilmektedir. Mırlan balığı nasıl pişirilir, nasıl temizlenir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Mırlan balığı yapısı itibariyle çok lezzetlidir. Eti sıkı olan mırlan balığı tavuk eti lezzetine sahip olması ile bilinir. Mırlan balığının lezzetinin arttırılması için doğru yöntemler ile pişirilmesi gerekmektedir. 

 Mırlan Balığı Nedir? 

 Mırlan balıkları genel olarak sürü halinde yaşarlar. Çoğu zaman trol ile avlanan mırlan balıkları deniz diplerinde yaşayan küçük balıklar ile beslenirler. Sağlığa da oldukça faydalı olan mırlan balığı mezgit balığı olarak adlandırılmaktadır. Mırlan balığının kılçığı az olduğu için eti de oldukça lezzetlidir. 

 Mırlan Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Lezzetli ve ihtişamlı olan mırlan balığının halk arasındaki ismi mezgittir. Mezgit diğer bir adı ile mırlan balıkları pişirildiğinde çok lezzetli olur. Özellikle çocuklar mırlan balığını severek tüketirler. 

 Mırlan Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Günümüzde pek çok ülkede konserve mırlan balığı tüketilmektedir. Mırlan balığı genellikle ılıman denizlerde 30 ile 300 metre derinliklerde yaşarlar. Gezici bir balık olan mırlan balığının çok sayıda farklı türü bulunmaktadır. Mırlan balığının özellikle sarı mezgit ve bayağı mezgit çeşitleri çok bilinmektedir. Mırlan balığı genellikle tavuk balığı olarak da adlandırılır. Mırlan balıkları ince ve uzun bir yapıya sahiptirler. Mırlan balığının boyu en fazla 50 cm ve kilosu 2 kg. olabilir. Dişi mırlan balığı erkek olana göre daha iridir. 

 Mırlan Balığının Eti Yenir mi? 

 Mırlan balığının eti oldukça lezzetlidir. Mezgit olarak da bilinen mırlan balığının eti genellikle tavuk etine benzemektedir. Mırlan balığının eti çok sevilerek yenilir. Mırlan balığının et lezzeti ve etinin sıkı olması tavuk etine benzemektedir. Mırlan balığının en lezzetli olduğu zaman genellikle Şubat ve Mayıs aylarıdır. 

 Mırlan Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Mezgit olarak da bilinen mırlan balığının birbirinden farklı pişirme yöntemleri bulunmaktadır. Mırlan balığı iyice ayıklandıktan sonra mısır unu ile harmanlanır. Mısır unu ile harmanlanan mırlan balığı tavada dikkatli bir şekilde pişirilir. Bunun yanı sıra mırlan balığının çorbası da oldukça lezzetli olacaktır. Mırlan balığı genellikle yağlı kağıt üzerinde fırında da pişirilebilir. 

 Mırlan Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Mırlan tava en çok beğenilen tariflerden birisidir. Buna göre öncelikle mırlan balığı iyice temizlenir. Temizlenen mırlan balığı mısır ununa bulanarak tavaya dizilir. Mırlan balıkları az yağ ile tavada pişirilir. Ayrıca mırlan balığı yağlı kağıt üzerinde fırın içerisinde de pişirilebilir. 

 Mırlan Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Mırlan balığının çok fazla kılçığı yoktur. Diğer balıklara göre daha kılçıksız olan mırlan balıkları kolay bir şekilde temizlenebilir. 

 Mırlan Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Mırlan balığının doğru bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Mırlan balığı orta büyüklükte olduğu için temizlenmesi de uzun sürmeyecektir. Öncelikle mırlan balığının sırt kısmındaki yüzgeçleri ayrılır. Sonrasında ise balığın boynu kesilerek karnın altına ve kuyruğa doğru devam edilir. Daha sonra mırlan balığının iç kısımları ayrıntılı olarak temizlenir. Leke kalmayıncaya kadar balık içi temizlenir. Önemli olan mırlan balığının temizlenmesinin ardından iyice su ile yıkanır. 

 Mırlan Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Mırlan balığı genel olarak amatör ve profesyonel balıkçılar tarafından tutulur. Mırlan balığı kolay bir şekilde avlanabilen bir balıktır. Mırlan balığı genellikle yemli takımlar kullanılarak avlanır. 

 Mırlan Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Mırlan balığının sağlığa çok sayıda faydası bulunmaktadır. Yüksek oranda B vitamini içeren mırlan balığı hormonal düzensizliklere karşı da koruma sağlar. Mırlan balığı folik asit açısından oldukça zengindir. Potasyum desteği sağlayan mırlan balığı kas ve kemik gelişimlerine yardımcı olur. Özellikle gelişme çağındaki çocuklar mırlan balığını sıkça tüketmeliler. Mırlan balığı çok iyi bir protein kaynağıdır. Bu nedenle mırlan balığı vücuttaki protein ihtiyacını da karşılar. Mırlan balığı genel olarak diyabet ve kalp rahatsızlıklarına karşı oldukça etkilidir. 

 Mırlan Balığının Zararları Var mıdır? 

 Mezgit olarak da bilinen mırlan balığının çok sayıda faydası bulunmaktadır. Mırlan balığının zararı ise yoktur. Mırlan balığı tüketilirken mutlaka taze olmasına dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra mırlan balığının günlük tüketim miktarı da fazla olmamalıdır. 

 Mırlan Balığı Besin Değerleri 

 Genellikle kış aylarında tüketilen mırlan balığının besin değeri oldukça yüksektir. Güçlü bir potasyum kaynağı olan mırlan balığında yüksek oranda protein, demir, folik asit ve fosfor bulunmaktadır. Mırlan balığı özellikle büyüme çağındaki çocuklar tarafından da yoğun olarak tüketilmelidir. Mırlan balığı genel olarak yüksek bir besin değerine sahip olması ile bilinir. Mırlan balığı genel olarak kalsiyum zenginidir. 

 Mırlan Balığının Türleri Var mıdır? 

 Ağzı açık ve oldukça büyük olan mırlan balıklarının sivri, kesici dişleri bulunmaktadır. Genellikle Karadeniz akıntılarıyla birlikte Marmara denizine doğru göç eden mırlan balıklarının farklı türleri de bulunmaktadır. Bardot ailesine mensup olan mırlan balıklarının boyutlarına göre türleri değişiklik gösterir. 

False