GeriLezizz Kötek Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Minekop Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kötek Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Minekop Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Kötek Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Minekop Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Olta avcılığı, insanların yapmaktan en çok hoşlandığı aktiviteler arasında yer alıyor. Balık beslemek gibi balık avlamak da insanları çok mutlu eden hobiler arasında yer alır. Olta avcılığı yapan kişiler tarafından yakalanan balıklardan birisi de kötek balığıdır. Kötek Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.

 Kötek balığı, ülkemizdeki tüm denizlerde yaşayabilen bir balık türüdür. 

 Kötek Balığı Nedir?

 Kötek balığı, kayalıkla ya da kumlu ortamlarda yaşamaktan çok hoşlanan bir balık çeşididir. Eti oldukça lezzetli olan kötek balığı ile pek çok lezzetli tarif hazırlanabiliyor. Vücut yapıları ise, hafif kamburumsu olan bu balıkların oldukça iri pulları bulunur. Karınları ise, açık renkte olan bu balıkların kafaları gövdelerine göre daha küçüktür. 

 Kötek Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Kötek balığı, halk arasında pek çok farklı ismi ile bilinir. Bu balığa, Umbrina cirrosa), Shi Drum, Karakulak, Kötek balığı, Kum levreği, Götek balığı ismi de verilir. 

 Kötek Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Kötek balığı diğer adı ile de minekop balığı, yanlardan dar bir vücut hattına sahiptir. Aynı zamanda sırtı hafif bir şekilde kamburdur. Solungaçlarının bitimi ise, siyahtır ve ufak dişlere sahiptir. Burnu hafif basık görünüme sahip olan bir balıktır. Sudan çıkarıldığı zaman altın gibi parlar ve sudayken açık kahverengi bir rengi vardır. Arka sırt yüzgeci hemen hemen kuyruğuna kadar uzanır. Bu balığın çenesinin altında ise ufak bir bıyığı vardır. Minekop balığı, bulunduğu bölgeye göre renk değiştirebilen bir balık türüdür. Minekop balığı, genellikle derinlerde yaşamayı sever. 

 Minekop balığı, ortalama olarak 30-80 cm arası boya ulaşır. Yaklaşık olarak 1 metre boyuna kadar büyüyebilir ve avlanılan ağırlıkları 200-300 gramdır. Aynı zamanda 3 kilodan 15 kiloya kadar ağırlığa ulaşan türleri de kayıtlara geçmiştir. Kafasında ve gözlerinin arkasında yer alan iki adet otalit taşının ise böbrek taşlarını düşürdüğüne düşünülüyor. Bu taşlar aslında eşkina balığı ile özdeşleşmiştir. Eşkiya ve Minekop farklı balık türleridir. Eşkinada görülen taşlar minekopta da vardır. 

 Kötek Balığının Eti Yenir mi?

  Kötek balığı, eti çok lezzetli ve eti yenebilen bir balık türüdür. Kötek balığı ile pek çok farklı yemek türü yapılabiliyor. 

 Kötek Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Minekop balığı, ızgarada, tavada, tuzda, güveçte, fırında ve pek çok şekilde yapılabilir. Minekop etinin tadı konusunda ise pek çok kişi farklı yorumlarda bulunuyor. Her mevsiminde yenebilen bu balığın tadı genellikle oldukça beğenilir. 

 Minekop Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Minekop balığı, isteğe göre pek çok farklı şekilde yapılabilir. Bu balık türü, genellikle ızgarada, tuzda ve fırında pişirilir. Balık pişirilmeden önce iyice temizlenmesi gerekir. Balığın hangi yemek yapılacağına karar vererek buna uygun bir şekilde temizlenmesi gerekir. 

 Kötek Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Kötek balığı, kılçıklı balık türleri arasında yer alır. Bu nedenle kılçıklarının temizlenmesi gerekir.

 Kötek Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Kötek Balığının temizlemek oldukça kolaydır. Öncelikle pullarını güzelce temizledikten sonra yüzgeçlerini ayırmanız gerekir. Ardından balığın iç organlarını temizleyerek balığı istediğiniz şekilde pişirebilirsiniz. 

 Kötek Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Minekop balığı, genellikle kolay av veren bir balık türüdür. Özellikle de mendirek dalışları sırasında mendirek taşlarının kumla birleştiği bölgelerde yapılan güzel agaşonlara kolaylıkla cevap verir. Minekop balığı, genellikle sakin bir balık türü olduğu için atış yapmak çok kolaydır. Minekop balığı kumlu, milli ve yumuşak yüzeyleri çok sever. Ağırlık ve ayarı müsaitse bu tarz bölgelerde kuma kolaylıkla agaşon atılabilir. Uygun yuvaların içinde ve taş altlarında minekop balığına da kolayca rastlanabilir. Bu nedenle de taş altı avı tekniği sayesinde minekop avı yapılabilir. Balıklar, sürü halinde gezerken yavaş yüzerler. Genellikle de ufak boylu olanlar sürü halinde gezer. 2-3 kg olan kişiler, 2’li 3’lü gruplar halinde de geziyor. 

 Kötek Balığının Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Kötek balığının vücuduna pek çok faydası vardır. Bu balığın içinde yer alan omega 3 yağları ve proteinler, kalp krizi riski oluşumunu önemli ölçüde azaltır. Balıktan elde edilen beyaz taşlar ise, insan sağlığına faydalı olduğu için limon ve zeytinyağı içinde bekletilerek eritilen taşların her sabah çay kaşığı kadar içildiği zaman böbrek taşlarının düşürülmesine ve idrar yollarının temizlenmesine fayda sağlıyor. 

 Kötek Balığının Zararı Var mıdır? 

 Kötek balığı, her yiyecekte olduğu gibi çok miktarda tüketildiği zaman zararlı besinler arasında yer alır. Balığın içinde civa olduğu için fazla tüketimi halinde sorun yaşanabilir. 

 Kötek Balığı Besin Değerleri 

 Kötek Balığının içinde B vitaminleri, omega 3 yağ asitleri, çinko ve demir yer alır. Bu nedenle çok faydalı besinler arasında yer alır. Kötek balığının besin değerlerinden yararlanmak için haftada en az iki defa balık tüketmeniz gerekiyor. 

 Kötek Balığının Türleri Var mıdır? 

 Kötek balığının farklı bölgelerde yaşayan birkaç farklı türü vardır.

 

 

 

False