GeriLezizz Kırlangıç Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Kırlangıç Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kırlangıç Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Kırlangıç Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Kırlangıç Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Kırlangıç Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Trigladae familyasının en popüler üyeleri arasında kırlangıç Balığı yer alan alır. Avcılığın zevki, lezzetli beyaz eti ve genellikle de iri balık bir olması nedeni ile kırlangıcı amatörler tarafından en çok aranan balık yapmıştır. Kırlangıç Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.

 Göç etmeyen, yaşadığı bölgeyi terk etmeyen kırlangıçlar en yerel balıklar arasında yer alır. Ülkemizdeki tüm denizlerde bol miktarda bulunur.

 Kırlangıç Balığı Nedir? 

 Trigladae ailesinin bir üyesi olarak bilinen balıklardan birisi de kırlangıçtır. Cüsselerine göre büyük sayılacak bazı hava keseleri vardır. Renkli ve ağızları büyük olan bir balık türüdür. Kırlangıç balıklarının eti beyaz renktir ve çok lezzetlidir. Çok yavaş bir şekilde hareket eden kırlangıç balıkları, suyun akışı ile sürüklenir. Alt taraflarında ise, genellikle sakalları bulunur. Bu sakallar ise, kumları karıştırmasına ve deniz dibinde yürümesine yardımcı olur. 

 Kırlangıç Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Kırlangıç balığı, halk arasında benekli kırlangıç olarak da bilinen yerli bir balık türüdür. 

 Kırlangıç Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Ağzı büyük ve renkli bir balık türüdür. Kırlangıç balıklarının eti ise oldukça beyazdır. Aynı zamanda çok lezzetlidir. Çok yavaş hareket eden kırlangıç balıkları suyun akışı ile sürüklenmektedir. Alt taraflarında sakalları bulunur. Bu sakallar ise, deniz balıkların dibinde yürümesine ve kumları daha kolay karıştırmasına yardımcı olur. 

 Kırlangıç Balığının Eti Yenir mi? 

 Kırlangıç balığı, eti yenebilen balık türlerinden birisidir. Eti oldukça lezzetlidir. Bu nedenle de çeşitli sebzelerle hazırlayacağınız stok suları ile lezzetli balık yemekleri hazırlayabilirsiniz.

  Kırlangıç Balığı nasıl pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Kırlangıç babalığı, pullu bir balık türü olduğu için pişirilmesen önce dikkatli olmak gerekir. Nisan ayı kırlangıç balığı için en uygun mevsimdir. Kırlangıç çok büyüyebilen bir balık türüdür. Orta boylarda iki adet ya da büyük boyda bir adet balık ile ortalama 6 kişilik yemek hazırlayabilirsiniz. 

 Kırlangıç balığının pulları iyice temizlendikten sonra buğulama ya da farklı pişirme tekniklerini kullanarak lezzetli bir balık yemeği hazırlayabilirsiniz. Kırlangıç balığı, isteğe göre ızgarada da pişirilebilir. Balığı buğulama yaparken yaklaşık yarım saat kadar kendi buharında pişirmeniz gerekir. Bu sayede içi sulu ve lezzetli bir balık hazırlayabilirsiniz. Oldukça lezzetli bir balık olan kırlangıç yahni, çorba, köfte, buğulama yemeklerinin dışında tavada, fırında ya da ızgarada pişirilebilir. 

 Genelde baş, kuyruk ve gövde olarak üç bölüme bölünen kırlangıç balığı fırında bir bütün halinde hazırlanır. Üzerine tuz ve karabiber ile hazırlanan karışım sürülerek zeytin yağı ve şarap ilave edilerek fırında, kısa bir sürede içinde pişirilir. Özellikle de baş kısmından çorba yapılan kırlangıç balığı, güveç şeklinde de pişirilir. 

 Kırlangıç Balığı Tarifleri Nelerdir?

  Özellikle de baş kısmından çorba yapılması gereken kırlangıç balığı, güveç olarak da pişirilebilir. Baş kısmı ve kılçığı çıkarıldıktan sonra büyük büyük doğranarak normal güveç malzemelerinin üzerine eklenen diğer parçalar ise yine kısa sürede içinde pişirilerek servis edilir. Çorba ve güveç dışında kırlangıç balığı salatası da çok severek tüketilir. Aynı zamanda soğan, kereviz, sarımsak, et suyu ve patates ile yapılan kırlangıç pilakisi sevilen bir meze türüdür. 

 Kırlangıç Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Kırlangıç balığı, kılçıklı bir balık türüdür. 

 Kırlangıç Balığı Nasıl Temizlenir? 

 Balık pişirilmeden önce kesinlikle dikkatli ve doğru bir şekilde temizlenmesi gerekir. Pulları, varsa kılçığı ve omurgası çıkarıldıktan sonra içi iyice boşaltılarak yıkanması gerekir. Daha sonda belirlenen pişirme tekniğine göre hazırlık yapılmaya başlanabilir. 

 Kırlangıç Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Kırlangıç balığı, denizin diplerinde yaşar. En sevdiği yem ise, izmarit ve istavrittir. İzmarit balığının iğneye takılmadan önce pullarının kazınması gerekir. Aynı zamanda kraça, istavrit, kolyaz, uskumru ve zargana da kırlangıca yem için kullanılır. Kırlangıç balığı, sadece doğal yemlerle yakalanabilir. Ama kolyoz, uskumru, kıraça da kullanılabilir. Yemlerin iğneye takılmaları için kuyruktan başlayacak şekilde çevirerek iğneyi tekrar saplayarak yapılması gerekir. 

 Kırlangıç Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Kış aylarında oldukça sık rastlanan soğuk algınlığı ve grip hastalıkları, yağ asitleri içeren Kırlangıç balığı sayesinde rahatlıkla önleniyor. Vücuttaki yağların birikmesini önemli ölçüde önler. Aynı zamanda kişilerin felç olma riskini azaltır. 

 Kırlangıç Balığının Zararları Var mıdır? 

 Fazla balık tüketimi de vücut için zararlıdır. Kırlangıç balığının tespit edilmiş herhangi bir zararı yoktur. Ama aşırı bir şekilde ya da bayat olarak tüketiliyorsa istenmeyen bazı sonuçlarla karşılaşılabilir. Bayat kırlangıç balıklarının, mineral ve vitamin değerlerinin az olduğu biliniyor. Bütün balıkları taze ve mevsiminde tüketmek gerekir. 

 Kırlangıç Balığı Besin Değerleri 

 Vücudun en önemli kaynaklarından birisi olan protein, hücrelerin yenilenmesinde ve doku oluşumunda büyük bir rol oynuyor. İçinde fosfor ve A vitamini bulunduğu için, göz sağlığına iyi gelir. 

 Kırlangıç Balığının Türleri Var mıdır? 

 Kırlangıç balığının pek çok türü vardır. Benekli kırlangıç, uzun yüzgeçli, kırmızı kırlangıç, öksüz, chelidonichthyus lastoviza bilinen türleridir.

 

False