GeriLezizz Kılıç Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Kılıç Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kılıç Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Kılıç Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Kılıç Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Kılıç Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Kılıç balığı; balık restoranlarının vazgeçilmez deniz ürünleri arasında yer almaktadır. Kılıç balığı; severek tüketilen balıkların içerisinde bulunmaktadır. Kılçıksız olan bu balık, çocuklar açısından da rahat rahat tüketilmekte olup, oldukça yararlı bir balık türüdür. Üst çene bölümünün kılıca benzemesinden ötürü bu adı alan kılıç balığı, denizdeki canlılar arasında en hızlı balıklardan birisi olarak nitelendirilmektedir. Peki kılıç balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Kılıç balığı faydaları ve özellikleri nedir detayları ile derledik.

Üst çenesinde yer alan kılıç tarzı olup, çok uzun ve keskin olan uzantı nedeniyle adı kılıç balığı olan bu balık, deniz canlıları arasında tüketilen balık türlerindendir. Bunun yanı sıra görüntüsünden ötürü çok tehlikeli ve yırtıcı özellikleri de vardır. Genel olarak ılık ve sıcak denizlerde yaşamaktadırlar. Yıllar önce İzmir körfezlerinde kılıç balıklarına çok rastlanırdı. Ancak günümüzde ülkemizde çok fazla bulunmamaktadır. Bilhassa Eylül ve Şubat aylarında, Ege ve Akdeniz rastlanan kılıç balığı, her zaman tüketilen bir balıktır. Kılıç balığı daha çok; Atlas Okyanusunda çok sık görülmektedir. Kılıç balığının kılıç uzunluğu; 25 ile 30 santimetre uzunluğundadır. 

 Kılıç Balığı Nedir? 

 Kılıç balığı; oldukça eski zamanlardan beri herkesçe bilinen ve fiziki şekilde değişik özellikleri olan bir balık türüdür. Tuzlu su balığı şeklinde tanımlanan kılıç balığı, fiziki özelliklerinden ötürü ''kılıç balığı'' ismini almıştır. Üst çenesi kılıca benzeyen kılıç balığının, çok uzun ve keskin bir çeneye sahip olduğu belirtilebilir. Bunun yanı sıra bu özelliği sayesinde çok kolay şekilde avlanarak, yaşamını sürdürmektedir. Kılıç balığının üst çenesinin bu şekilde uzun ve keskin olmasından ötürü, balığın çok yırtıcı ve tehlikeli olduğu belirtilebilir. Bu yüzden bu balığa dikkat etmek önemlidir. 

 Kılıç Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Kılıç balığının halk arasında değişik bir ismi bulunmamaktadır. 

 Kılıç Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Kılıç balıkları; uzun kılıçlarını yönlerini bulabilmek ve avlarını hissetmek adına kullanmaktadırlar. Deniz tabanını ise kılıçları ile kazarak, avlanıp yaşamlarını sürdürürler. Kılıç balıklarına; genel olarak Atlas Okyanusunda çok sık rastlanır. Kılıç balıkları; yalnız dolaştıkları ve sürü halinde olmadıkları görülür. Sıcak ve ılıman denizlerde yaşamını sürdüren bu balıklar, ülkemiz çapında Akdeniz ve Ege başta Marmara ve Karadeniz bölgelerinde de bulunur. Türkiye çapındaki kılıç balıklarının yumurtalama alanları, çoğu zaman Saroz Körfezi'ndedir. 

 Kılıç balıklarının renkleri; mevsime ve denize göre farklılık gösterir. Bunun yanı sıra kılıç balıkları 200 ile 600 metre derinliklerde yaşamaktadırlar. Boyları en fazla 5 metre olup, 150 kilogramdır. Kendini çok kolay şekilde kamufle eden bu balığın gövdesi; yeşil ile mavi tonlarından oluşan renklerdendir. Kimi zaman bronz bir görünüme de sahip olabilir. Avlanan kılıç balıkları, renkli hallerini kısa zamanda kaybedebilir. 

 Kılıç Balığının Eti Yenir mi? 

 Kılıç balığının eti yenir. 

 Kılıç Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Kılıç balığının her şekilde hazırlanması ve pişirilmesi mümkündür. Bu balık; tavada, mangalda, ızgarada, fırında pişirilebilir. Kılıç balığı; kızartma, sote veya ızgara şeklinde de pişirilebilir. Balığın besin değerlerini kaybetmemesi bakımından, fileto biçiminde bölünmesi ardından da fırınlama metoduyla hazırlanması, doğru bir pişirme metodu olabilir. 

 Kılıç Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Kılıç balığının tarifleri hakkında İnternet çapında araştırma yapmak doğru olacaktır. Çünkü kılıç balığının birden fazla tarifi bulunmaktadır. Kişi kendi damak zevkine göre arzu ettiği tarifi yapabilir. 

 Kılıç Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Kılıç balığı çok kılçıklı olan bir balık değildir. 

 Kılıç Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Balığın pulları yoktur. Bu yüzden derisini soymak yeterli olacaktır. Balığın karnı ikiye bölünerek, iç organları çıkarılmalıdır. Daha sonra su ile iyice yıkanmalıdır. Pişirme metoduna göre parçalara ayrılabilir. 

 Kılıç Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Kılıç balığının avlanması adına; bir kilograma kadar kolyoz, canlı uskumru, palamut, tombik gibi balıkların gözlerinden bir numara misinadan halka geçirerek, keskin krom iğne ile sırtın yapılmasıdır. Daha sonra oltanın tekne arkasından 100 metreye kadar salınarak, 5 mil hızla çekilerek, kılıç balığı avlanabilir. 

 Kılıç Balığının Faydaları Nelerdir? 

 100 gramlık kılıç balığının içerisinde 20 gram protein vardır. Bu ise protein gereksiniminin yaklaşık olarak yüzde 40'nı karşılar. Yüksek oranda selenyum, fosfor, potasyum, B vitamini, omega 3 gibi bileşenleri de bünyesinde bulundurur. Bu bileşenler; kas ve bağışıklık sistemine, sinir sitemine ve göz sağlığına oldukça iyi biçimde yardımcı olur. Kılıç balığının sürekli ve yeterli şekilde tüketilmesi, kansere yakalanma ihtimalinin düşmesine yardımcı olur. Bu balık D vitamini açısından da çok zengindir. 

 Kılıç Balığının Zararları Var mıdır? 

 Kılıç balığının zararları konusunda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. 

 Kılıç Balığı Besin Değerleri 

 1 porsiyon kılıç balığının kalori değeri 202 şeklinde belirlenmiştir. Kılıç balığı içerisinde 40 gram protein, 7 gram yağ, 457 miligram potasyum, 172 miligram sodyum, 18 miligram kalsiyum, 1 miligram C vitamini, 45 ui A vitamini ve demir barındırmaktadır. 

 Kılıç Balığının Türleri Var mıdır?

 Kılıç balığının türleri hakkında bilgi bulunmamaktadır. 

False