GeriLezizz Çiroz Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Kolyoz Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çiroz Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Kolyoz Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Çiroz Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Kolyoz Balığı Faydaları Ve Özellikleri

İnsan vücudu için faydaları saymakla bitmeyen balıklar sahip oldukları vitamin ve mineraller sayesinde oldukça önemli bir besin maddesi olmaktadır. Ballıklar sahip oldukları çeşitli özellikler bakımından birbirinden oldukça farklı özelliklerde canlılar olmaktadır. Kolyoz balığı da insanlar tarafından sıklıkla tüketilen balık türlerinden biri olmaktadır. Peki, Çiroz balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Kolyoz balığı faydaları ve özellikleri nelerdir? İşte, kolyoz balığı hakkında detayları derledik.

Kolyoz balığı birçok insan tarafından sevilerek tüketilen bir balık çeşidi olmaktadır. Balık tüketimi kalp ve beyin sağlığı açısından oldukça önemli olmaktadır. 

 Kolyoz Balığı Nedir? 

 Kolyoz balığı, uskumrugiller ailesine ait olan bir balık türü olmaktadır. Uskumruya benzeyen yapısından dolayı sıklıkla uskumru balığı ile karıştırılmaktadır. Oldukça geniş bir yaşam alanı olan kolyoz balığı dünyanın her yerinde yaşayabilen bir balık türü olarak ifade edilmektedir. 

 Türkiye'de Ege, Akdeniz ve Marmara bölgesinde yaşayan kolyoz balıkları göçebe balıklardan biri olmaktadır. Serbest sularda yaşayan bu balıklar pelajik canlılar arasında gösterilmektedir. Kolyoz balığı özellikle Büyük Okyanus'ta sürüler halinde yaşayan bir balık çeşidi olarak belirtilmektedir. Bu balıklara en çok İspanya'da rastlanılmaktadır. 

 Kolyoz Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var Mıdır? 

 Kolyoz balığı, halk arasında çiroz olarak belirtilmektedir. 

 Kolyoz Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Mavi sırtlı ve gümüş karınlı bir balık olan kolyoz balığı uzun vücutlu bir balık çeşidi olmaktadır. Kolyoz balığı uskumruya göre boyu oldukça uzun olan bir balık olmaktadır. Benekli bir vücudu olan kolyoz balığı uskumrudan kolaylıkla ayırt edilebilmektedir. Kolyoz balıkları Kuzey Atlantik Okyanusunda yaşayan bir balık olmaktadır. Eti yağsız olan bir balık çeşidi olmaktadır. Kolyoz balığı deniz kirliliğinin fazla olması ve fazla avlanma nedeniyle nesli tehlike altında olan bir balık olmaktadır. Bu balıklar kendinden küçük olan balıklar ile beslenmekten hoşlanmaktadırlar. 

 Kolyoz balıkları hamsi başta olmak üzere çaça balığı ve daha pek çok küçük balık ile beslenmektedir. Bu balıklar etçil beslenme grubunda olan bazı balıklara yem olmaktadırlar. Çok hızlı hareket eden bu balıklar çeşitli işlemlerden geçirilerek saklanabilmektedir. Güneşte tuzlanarak da kurutulmak suretiyle tüketilmeleri mümkün olmaktadır. 

 Kolyoz Balığının Eti Yenir mi? 

 Kolyoz balığı eti yenen bir balık çeşidi olmaktadır. Fazla yağlı bir ete sahip olmayan bu balık özellikle diyet yapanlar tarafından sıklıkla tüketilen bir balık türü olmaktadır. 

 Kolyoz Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Kolyoz balığı, Özellikle Uzak Doğuda ekonomik değeri yüksek olan bir balık türü olmaktadır. Taze tüketildiği gibi dondurucuda ve kurutularak da tüketilmesi mümkün olmaktadır. Kolyoz balığının maden suyunda marine edilerek pişirilmesi tavsiye edilmektedir. Bu balığın kılçıklarının temizlenerek tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Kolyoz balığını una batırarak kızartmak mümkün olduğu gibi ızgarada pişirmek de mümkün olmaktadır. Kolyoz balığını özellikle tuz ve karabibere bulayarak ızgara yapmak hem lezzetli hem de oldukça kolay bir tarif olarak belirtilmektedir. Kolyoz balığı mezesi yapılan bir balık türü olmaktadır. 

 Kolyoz Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Kolyoz balığını pek çok farklı yöntemler kullanarak hazırlamak mümkün olmaktadır. Bunlardan biri de fırında çeşitli sebzeler kullanılarak hazırlanmaktadır. Patates, soğan, domates ve biberden oluşan sebzeler ve kolyoz balığının tavada pişirilmesi suretiyle hazırlanan bir tarif olmaktadır. Kolyoz balığı ile hazırlanan başka bir tarif ise balığın barbekü sosu ile harmanlanarak kızartılması olmaktadır. Kolyoz balığının fırında sade yada sebzelerle birlikte buğulama şeklinde pişirilerek de hazırlanması mümkün olmaktadır. 

 Kolyoz Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Kolyoz Balığı kılçıkları olan ancak fazla olmayan bir balık türü olmaktadır. 

 Kolyoz Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Kolyoz balığı kılçıklı bir balık olduğu için orta kılçığının çıkartılarak tüketilmesi gerekmektedir. Baş kısmının kopartılması suretiyle kolyoz balığı temizlenmektedir. Temizlerken küçük kılçıkların ele batmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. 

 Kolyoz Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Kolyoz balığı avlanma zamanı bilindikten sonra kolay avlanan bir balık türü olmaktadır. Yaz aylarının başlangıcında avlaması oldukça kolay olan balık türlerinden biri olmaktadır. Kolyoz balıkları sürüler halinde dolaştıkları için bir anda pek çok kolyoz balığını avlamak mümkündür. Bu balıkları avlarken çapari kullanılması tavsiye edilmektedir. 

 Kolyoz Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Kolyoz balığı önemli bir omega 3 kaynağı olmaktadır. Omega 3 beyin ve kalp sağlığı başta olmak üzere insan sağlığına katkıları oldukça fazla olan bir besin olmaktadır. Kolyoz balıkları yağ oranı fazla olmayan bir balık olduğu için kolesterol değerlerini dengede tutmaktadırlar. İçeriğinde bol miktarda protein bulunan bu balıklar A ve C vitamini bakımından oldukça zengin sayılmaktadır. Özellikle büyüme döneminde olan çocukların bu balıktan sık sık tüketmesi tavsiye edilmektedir. 

 Kolyoz Balığının Zararları Var mıdır? 

 Kolyoz balığının bilinen bir zararı söz konusu olmamaktadır. 

 Kolyoz Balığının Besin Değerleri 

 Kolyoz balığı hafıza güçlendiren ve bağışıklık sistemine olumlu katkıları olan bir balık çeşidi olmaktadır. Kalsiyum, demir, A, C ve B vitamini bakımından zengin olan kolyoz balıkları ayrıca iyi bir omega 3 kaynağı da olmaktadır. 

 Kolyoz Balığının Türleri Var mıdır? 

 Kolyoz balığının bilinen bir türü bulunmamaktadır. 

False