Ladik Çimento’nun Türkerler’e gittiği neden duyurulmadı

EKONOMİST Dergisi’nin "Yılın İş İnsanları" ödül töreninin yapıldığı salona girince ilk karşılaştığım isim Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Erhan Kamışlı oldu.

Kamışlı’yla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ihalesinde 140 milyon 250 bin dolara almaya hak kazandıkları, ancak Rekabet Kurulu’ndan dönen Ladik Çimento’yu konuşmaya başladık.

- TMSF’nin Ladik Çimento’yu açtığınız davanın sonucunu beklemeden ihalede ikinci gelen Türkerler İnşaat’a 140 milyon dolara devretmesine Akşam Gazetesi’nde, ’Organize işler’ yorumu getirdiniz. Bu yorum Türkerler’in Ramsey’in patronu Remzi Gür’le yakınlığından mı kaynaklanıyor?

- Ladik Çimento’yu bizim almamıza engel olunması nedeniyle "Organize işler" deyimini kullandım.

- Asıl kızgınlığınız kime? TMSF’ye mi, yoksa Rekabet Kurulu’na mı?

- TMSF’ye kızgınlığımız yok. Onlar, "Bir an önce parayı kasaya koyalım" diye hareket ettiler. Rekabet Kurulu kararını görünce, dönüp ihalenin ikincisine Ladik Çimento’yu verdiler. Bizi hayrete düşüren Rekabet Kurulu’nun Ladik Çimento’yu bizim almamıza, "hakim durum olur" diye karşı çıkması. Doğru bulmadığımız için Danıştay’da dava açtık.

- Danıştay sizin lehinize karar verirse ne olacak? Ladik Çimento’yu alabilecek misiniz?

- Kararın lehimize çıkacağına inanıyoruz. Ladik Çimento’yu devralabilir miyiz, onu bilemiyoruz. Bir "fiili durum" olayı var. Bize, "Ladik Çimento’yu size vermenin fiilen olanağı yok" diyebilirler.

- TMSF’nin Uzan Grubu çimento şirketleriyle ilgili ihalelerine bir itirazınız var mıydı? Ya da bu aşamada TMSF’nin yaptığı bir hata?

- TMSF çok güzel bir ihale süreci gerçekleştirdi. Fabrikalar beklenmedik fiyatlara satıldı. Biz kendi fabrikalarımızı satışa çıkarsak, böyle primli satamazdık. TMSF’nin Ladik Çimento’yla ilgili bir tek eksiği oldu, o da Türkerler İnşaat’a deviri duyurmamasıydı.

- Nasıl yani?

- TMSF, Ladik Çimento’yu Türkerler İnşaat’a devrettikten sonra kamuoyuna bunu duyurmadı. Biz yazılı olarak sorduk, yanıtını da zamanında alamadık.

Tam o anda salona TMSF Başkanı Ahmet Ertürk girdi. Kamışlı’nın "Ladik Çimento’nun devir işlemini kamuoyuyla paylaşmadılar" eleştirisini aktardım: "Bizim gizli saklı bir iş yaptığımız yok. Türkerler’le resmen sözleşme imzaladık. Devir işlemini öyle gizli kapaklı yapmadık."

Erhan Kamışlı
araya girdi: "Sayın Başkan, Ladik Çimento’nun Türkerler’e devriyle ilgili resmen bilgi sahibi olmamızın bizim için dava sürecini başlatmak açısından önemi vardı."

Sabancı Holding Çimento Grubu’na bağlı Akçansa (HeidelbergCement’in ortaklığı var), 140 milyon 250 bin dolara kazandığı Ladik Çimento’da hakkını artık Danıştay’da arıyor...

Kamışlı, "Biz böyle şeylere alışkınız ama yabancı ortağımız şaşıp kalıyor, yatırım şevkleri kırılıyor" diyor... Sabancı, kendisinin ve HeidelbergCement’in yatırım şevkini kırmayacak hukuki sonuç bekliyor... Çıkar mı?

Bizim amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemek

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Erhan Kamışlı’ya beklediği yanıtı verdi: "Erhan Bey, Danıştay’da kazansanız da Ladik Çimento’yu bu aşamadan sonra Akçansa’ya verebilmemizin fiilen olanağı yok."

Ertürk, ayrıca hatırlattı: "Önünüzde Rekabet Kurulu aleyhine tazminat davası açma seçeneği var."

Kamışlı
, kızgın olsa da Rekabet Kurulu’yla gerginliği daha da ileri götürme niyetinde olmadıkları izlenimi verdi: "Bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Ladik Çimento’yu alamadıktan sonra tazminat davası açmak neyi çözer bilemiyorum."

Kamışlı
, bir ayrıntıyı vurgulamadan geçemedi: "Ladik Çimento’ya verdiğimiz 140 milyon 250 bin dolar epey yüksekti. Eğer ihaleyi 60 milyon dolara kazanmış olsaydık, ’elimizden kaçırdık’ diye üzülürdük. Bizim şimdiki üzüntümüz haksız bir engelle karşılaşmak..."

Bakalım Sabancı, Rekabet Kurulu’yla hesaplaşmayı nereye kadar götürecek?..

Ladik olmadı size Gaziantep Çimento verelim

SABANCI Holding Çimento Grubu Başkanı Erhan Kamışlı’yla başlayıp, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’le genişleyen "Ladik Çimento" sohbetine daha sonra Garanti Yatırım İcra Kurulu Başkanı Metin Ar da katıldı: "Erhan Bey, Ladik Çimento olmadı, size Gaziantep Çimento verelim..."

Garanti Yatırım, Uzan Grubu çimento şirketlerinin ihalesi sırasında TMSF’nin danışmanlığını yaptı. Geçen yıl ekim ayında gerçekleşen ihalede Gaziantep Çimento’ya en yüksek teklif Abdülkadir Konukoğlu’nun Sanko’sundan 128 milyon dolarla geldi. Sanko’nun Adıyaman’da da çimento fabrikası olduğu için, Rekabet Kurulu, Gaziantep Çimento’nun devrine izin vermedi.

TMSF, bunun üzerine Gaziantep Çimento için önümüzdeki nisan ayında yeni bir ihale kararı aldı. Metin Ar, Erhan Kamışlı’yı "Size Gaziantep’i verelim" sözüyle ihaleye katılmaya çağırdı.

Kamışlı, Gaziantep Çimento konusunda ikircikliydi: "İnceleyeceğiz ama bilemiyorum..."

Ertürk de üsteledi: "Ladik Çimento için 140 milyon 250 bin doları hazırlamıştınız. O para elinizde kaldı sayılır. Gelin Gazianep Çimento ihalesine girin."

Çimento fabrikaları ihalesinde yaşanan heyecan, Gaziantep’te tekrarlanır mı?

Örneğin Gaziantep’li Abdülkadir Konukoğlu, çimento sektöründeki rakiplerine, "Ağalar gelin bizim Gaziantep Çimento’yu alın. Burada başımız üstünde yeriniz var" çağrısı yapar mı?

Göreceğiz...
Yazarın Tüm Yazıları