Kurthan Fişek: Umut fakirin ekmeği yaşasın Cimbom!

Kurthan FİŞEK
Haberin Devamı

Sevgili cumhurbaşkanım, sayın Süleyman Demirel bugün Çankaya'dan çıkıyor, yokuş aşağıya yürüyor. İstikamet Güniz Sokak...

Allah, özellikle trafik polislerine, öncelikle asayiş ekiplerine kolaylık versin...

* * *

Balgat trafiğinde ciddi problemler var, oldu, daha da olacak...

Fazilet Partisi'nin bir bölümü üzgün-süzgün, geri kalanları düzgün...

Türkiye'nin en örgütlü partisidir kendileri...

Bir de, bazı üyeleri, ateşli taraftarları, mikrofonlu kürsüyü gören mücahitleri çenelerini tutmasını bilseler...

Emirin demiri kestiğini keşke öğrenseler...

FP'nin kaderi artık 11 kişinin elinde...

* * *

Gündemde başka ne var?

TBMM üyelerinin yarıya yakını, kendilerine ayarlanan özel uçaklarla, Kopenhag'a gidiyorlar. Eski cumhurbaşkanıyla yenisinin devir-teslim törenine, halefin yemin merasimine katılamayacaklar...

Yarısı boş olan bir salona yemin etmek zor zenaat...

Moral bozar.

* * *

Kopenhag'da ne var?

AB'ye şimdiye kadar girebilen ‘‘Tek Avrupalı'mız Cimbom’’un maçı var.

Değerli sanat-edebiyat insanlarımızın ‘‘üstten yarı çıplak’’ resimlerinin çekilmesine kızanlar, ‘‘belden aşağıları kısa pantalonlu’’ 22 kişinin Diyarbakır karpuzu, Hindistan cevizi kovalamasına aldırış etmiyor.

Türkiye'nin gündemi artık futbol... Niye mi?

Futbol siyasettir de ondan...

Siyasetin ta kendisidir.

* * *

1 1939-1975 döneminde İspanya'yı ‘‘caudillo’’ olarak yöneten Francisco Franco, Bernabeau Stadı'nı kastederek, ‘‘Bana 100 bin kişilik bir uyku tulumu yapın’’ emrini vermişti. Dünya Kupası'nın 1930'dan bu yanaki bütün tarihinde İspanyol milli takımı kaç kere final oynadı?

a. 3 b. 2 c. 1 d. Hiç

2 Türkiye'de sporla günlük politika iç içedir. İttihat ve Terakki Fırkası'nın kurdurtup başına Talat Paşa'yı getirdiği Progres kulübünün adı, devletin resmi ideolojisinin ‘‘Pan-Turanizm’’ olmasından sonra ne yapıldı?

a. Terakki b. İttihat

c. Altınordu d. Turan

3 Cumhurbaşkanlarımız da gençliklerinde sporla yakından ilgiliydi. ‘‘Prens Sabahattinci’’ Hürriyet ve İtilaf Fırkası İzmir'de Karşıyaka'yı kurunca, üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın çabalarıyla İttihat-Terakki'ciler hangi kulübü kurdular?

a. Altınordu b. Altay

c. İzmirspor d. Sebat Gençlik

4İlk yıllarda yalnızca İstanbullu'lar arasında oynanırdı futbol... Atatürk rahatsız oldu, Ankara'yı temsil etmesi için Güneş-Ateş'i kurdurttu. ‘‘Güneş’’ kulübü ne zaman kapandı?

a. 1936 b. 1937

c. 11.11.1938 d. 14.5.1950

5 3-1'lik Macaristan galibiyetinden (1956) sonra düşüşe geçen futbolumuz, 27 Mayıs ihtilalinin hızıyla, İskoçya'yı 3-2 yendi. İhtilali yapan Milli Birlik Komitesi'nin üyeleri de o gün şeref tribünündeydi. Maçtan sonra oyuncularımız, ‘‘protokol gereği’’ kaç el sıktılar?

a. 24 b. 38 c. 47 d. 63

Yazarın Tüm Yazıları