Küreselleşmenin yarattığı değişimler

KÜRESELLEŞME, oyun alanının sınırsızlaşmasıdır. Bu gelişme, ulusal ekonomilerde yeni eğilimler, yeni değişimler ve yeni dönüşümler ortaya çıkarmaktadır.

Küreselleşme, bir bakıma İpek Yolu ve Baharat Yolu’nun ortaya çıkmasıyla başlamıştır denilebilir. Afrikalı zencilerin, köleleştirilip, ABD’ye götürülmesi de aslında emek faktörünün küreselleşmesidir. Küreselleşme, ekonomiktir. Yani maliyetleri düşürür, kaliteyi arttırır, mal çeşidini çoğaltır, milli geliri arttırır, istihdamı yükseltir, halkları daha mutlu ve müreffeh kılar. Makine mühendisliğin felsefesi olan termodinamik, "hareket olan yerde ısı, ısı olan yerde hareket" vardır saptamasıyla başlar. Ekonomi, yaşam için gerekli olan enerjiyi üretmek, yani para kazanmaktır. Para, üretim faktörlerinin hareket etmesiyle sağlanır. Hareket olan yerde, bereket vardır. Atalarımız, taş yerinde ağırdır demiştir. Bu özdeyişin anlamı, her taş, en ağır çektiği yere doğru hareketlenir demektir. Hareket arttıkça bereket de artar. Bereket arttıkça da hareket artar. Taşların, küresel hareketlenmeyle birlikte aşağıdaki eğilimler ortaya çıkmaktadır.

Dünya dış ticaret hacmi, dünya milli gelirinden hızlı artacaktır. Son yıllarda, dünya milli geliri yılda yüzde 5 artarken, dünya dış ticareti yüzde 15 artmıştır.

Ticari hizmetler (turizm, taşımacılık, finansal hizmetler vs.) artışı da, dünya milli gelir artışından yüksek olacaktır. Son yıllarda bu ekonomik faaliyet yılda yüzde 11 hızında büyümüştür.

Varlık fiyatları (menkul ve gayrimenkul) dünya enflasyonundan çok daha hızlı artacaktır.

Dünya milli serveti, dünya milli gelirinden daha hızlı artacaktır. Dolayısıyla esas kárlar gelir artışından değil, varlık fiyatlarının artışından sağlanacaktır.

Az gelişmiş ülkelerde, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla, Gayri Safi Milli gelirden daha hızlı artacaktır.

Türkiye gibi ülkelerden "çıkan" Doğrudan Yabancı Sermaye, Türkiye’ye gibi yabancı sermayeye kapılarını yeni açan ülkelere "giren" Doğrudan Yabancı Sermayeden hızlı büyüyecektir.

Ülkelerin Satın alma Gücü Paritesi (PPP) ile Kambiyo Kurları (FX Rates) gitgide birbirine yaklaşacaktır.

Göçmen işçiler, göçmenlikten, vatandaşlığa terfi ettikçe, anavatana gitgide daha az para yollayacaktır.

Milletlerin yaşam tarzları, davranışları ve tüketim kalıpları gitgide birbirine benzeyecektir.

Küresel ekonomi, küresel şirket gerektirdiğinden, şirket birleşme ve satın almaları devam edecektir. Az sayıda şirket, hemen her sektörde pazarın çok büyük kısmını ele geçirecektir.

İngilizce, dünyanın hukuk dili olma özelliğini arttıracaktır.

Küreselleşme, demokrasiyi daha yaygın hale getirecektir.

Demokrasinin kökleşmesi, küreselleşmeyi hızlandıracaktır.

Küreselleşme, ulusal sorunları azdıracaktır.

Son Söz: Çatlak kemik, çabuk kırılır.
Yazarın Tüm Yazıları