Kupa terapisinin yükselişi

Bir dönem hastanelere kadar giren, sonra yıldızı sönmeye başlayan kupa terapi (cupping), yeniden yükselişte. Ünlü oyuncu Gwyneth Paltrow, Çinli olimpiyat yüzücüsü Wang Qun gibi bu terapinin tutkunları sırtlarında kupa izleriyle gezmekten çekinmiyor

Haberin Devamı

Kupa terapisi eski Mısır ve Çin medeniyetlerine dayanan 3 bin yıllık geleneksel bir tedavi yöntemi. Afrika ve Avrupa’ya eski Mısırlılardan geldi. İlk uygulamaları boynuzlarla yapılıyordu. Sonra toprak, seramik, bambu ve cam kupalar kullanılmaya başlandı. Araplar ve Osmanlılar da bu terapiye inandı ve uyguladı. 1940’lara kadar Amerika ve Avrupa’nın hastanelerinde kupa terapisi kullanılıyordu. Ancak antibiyotiğin keşfi ve yaygınlaşması kupa çekme yöntemine duyulan ihtiyacı azalttı. Çinli doktorlarsa, kupa terapisini akupunkturun bir parçası olarak bugüne kadar sürdürdü. Anadolu’da ‘hacamat’, ‘şişe-bardak çekme’ de denilen bu terapi, soğuk algınlığında uygulanıyor.
Kupa terapiyi dünyanın farklı yerlerindeki 2 bin kişiye öğreten önemli isimlerden biri de yaşamını İngiltere’de sürdüren KKTC’li İlkay Zihni Çıralı. Cupping Therapy adlı kitabı beş dilde basılan Çin tıbbı doktoru İlkay Zihni Çıralı da kupa çekmenin akupunktur noktalarına uygulandığı zaman daha etkili olduğunu söylüyor: “Bu tamamlayıcı tıp yöntemi olarak kabul ediliyor. Şimdiye kadar gerçekleştirilen bütün bilimsel araştırmalar kupa terapinin kan ve sıvı dolaşımını pozitif yönde etkilediğini, ESR değerlerini (erikrosit sedimantasyon hızı) düşürdüğünü ve anti-enflamatuar etkisi olduğunu gösterdi.”
Kupa terapinin yararları bundan ibaret değil. Çıralı’nın verdiği bilgiye göre, özellikle Çin tıbbında, soğuk algınlığı, adale ve kemik şikayetleri, spor sakatlanmaları, solunum, sindirim ve sinir sistemi, kan dolaşımı sorunlarında hatta menopoz ve kısırlık tedavisinde ve kozmetik amaçlı yaygın şekilde kullanılıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE KAS VE EKLEM AĞRILARINDA BAŞVURULUYOR

Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nden Haris Egoviç, kupa terapisini Çıralı’dan öğrenen ve profesyonel anlamda ilk uygulayan fizyoterapistlerden. Egoviç, yöntemin hem tek başına hem de başka yöntemlerle birlikte kullanılabileceğini söylüyor: “Biz yöntemi kendimize göre modifiye ettik. Özellikle kas spazmı, kas ve eklem ağrıları, bel ve boyun fıtığı, siyatik, fibromiyalji (yumuşak doku romatizması), kan dolaşımını artırarak toksinlerin atılmasında kullanıyoruz. Fibromiyalji hastalarında çok iyi sonuçlar alıyoruz” diyor.

Haberin Devamı

BU DURUMLARDA UYGULANMAZ

Kupa terapisinde, ilk adım kupanın içindeki oksijeni almak. Bunun için ya ispirto yakılıyor ya da vakumla çekiliyor. Kupa altındaki cildi emiyor. Böylece kan dolaşımını hızlandırıyor. Kan dolaşımının hızlanması bölgedeki iyileşmeyi hızlandırıyor. Kuru, masaj ve kanatma olmak üzere üç temel teknikle uygulanıyor. Hamilelik, kansızlık, aşırı yorgunluk, kanama, baygınlık, yanma, aşırı tok veya açlık durumlarında yapılmıyor.

Modern tıbba farklı bakış
ŞİFA KÜTÜPHANESİ

Tıp doktoru ve biyoetik uzmanı Carl Elliott, ‘Beyaz Önlük Siyah Şapka Modern Tıbbın Karanlık Yüzüne Yolculuk’ kitabında ‘beyaz önlüklü’ tıbbın ‘siyah önlüklü’ endüstriye dönüşmesini, başka bir deyişle tıbbın ticarileşmesini anlatıyor. Hayykitap, 20 lira.

Haberin Devamı

Ayşe Kucuroğlu (İşletmeci)
SAĞLIĞIM İÇİN

* MUTLAKA YAPARIM: Sabahları yürüyüş yaparım, her sabah gün kurusu kayısı yerim, akşam yemeğini genellikle saat 19.00’dan önce bitiririm, yeşil çay yerine antioksidanı daha kalitesi olan beyaz çay içiyorum.
* ASLA YAPMAM: Sigarayı 2002’de bıraktım, artık asla içmiyorum. Kolalı ve gazlı içecekleri bir yıl önce bıraktım ve uzak durmayı başardım. Etin yağı ve tavuğun derisini yemem.
* MUTLAKA YAPACAĞIM: Detoks yapmayı özledim. Şu an beşinci çocuğuma hamileyim. Doğum ve süt verme aşamasından sonra yoğun spor, hafif ve ayurvedik beslenmeye geçeceğim.

UZUN LAFIN KISASI

* YANLIŞ: Kalp ve damar hastalarının egzersiz yapması yasak. Egzersiz ve efor kalplerini yorar ve zarar verebilir.
* DOĞRU: Damarlarının açık olup olmamasına ve kalp yetersizliklerinin derecesine göre egzersiz yapabilirler. Bunlar için hızlı yürüyüş en uygun egzersiz.

Yazarın Tüm Yazıları