Kosova bağımsızlığa gidiyor

LÜKSEMBURG’da geçen hafta Avrupa Birliği çok önemli bir siyaset değişikliğine gitti.

Avrupa Birliği, Balkanlar’daki savaş suçluları konusundaki sert tavrını yumuşatıyor.

Brüksel’in, Carla del Ponte’nin son raporunu Hırvatistan ile müzakerelerin başlaması için yeterli görmesi, bu değişikliğin habercisi.

Türkiye ile müzakerelerin başlamasının da yolunu açan bu değişikliğin altında Balkan sorununun hálá çözülememiş olması yatıyor.

Avrupa, Balkan ülkelerini AB şemsiyesi altına alarak uzlaşma iklimi yaratabileceğini hesaplıyor.

Washington ise farklı. Savaş suçlularının tesliminde ısrarcı. Amerikan Dışişlerinin 3 numaralı ismi Nicholas Burns, birkaç gün önce Ante Gotovina teslim edilmedikçe Hırvatistan’ın NATO’ya girmesine izin vermeyeceklerini yineledi.

Bu gelişmeler bizi çok yakından ilgilendiriyor.

AB Müzakere çerçeve belgesinin meşhur 7’inci maddesi sadece Kıbrıs’ın OECD üyeliği ile ilgili değil. Yarın öbür gün örneğin Hırvatistan’ın NATO üyeliği gündeme gelebilir. Türkiye ne yapacak?

Bundan daha önemlisi ise Kosova meselesi.

Önümüzdeki dönemin en çok baş ağrıtacak konusu, hem Arnavut çoğunluk, hem de Türk azınlık ile kan bağımız olan Kosova’nın bağımsızlığı.

***

KOSOVA
bağımsızlığa gidiyor.

Avrupa Birliği çok yakın bir zamana kadar, Kosovalı Arnavutların bağımsızlık isteklerini duymazdan gelirken, sonunda Washington’un Kosova’yı bağımsızlaştırma politikası ile uzlaştı. Kosova da yakında, bağımsız ülke olarak AB kuyruğuna girecek.

BM Genel Sekreteri Annan, Kosova’nın statüsünü belirleyecek olan görüşmelerin bu yıl sonundan önce başlayacağını açıkladı. Şu anda hálá Sırbistan toprağı sayılan Kosova’ya Arnavut özerk yönetimi hakim. Görüşmeler de Belgrad ile Priştina arasında geçecek.

Sırplar Kosova’nın bağımsızlığına karşı. Arnavutlar için ise bağımsızlıktan geri dönüş mümkün değil. Başbakan Bayram Kosumi, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, ‘Amacımız devletimizi kurup Birleşik Avrupa’daki yerimizi almaktır’ diyordu.

Gelen haberlere göre, eski kurtuluş ordusu UÇK’yı anımsatan yeni bir gizli Arnavutluk Bağımsızlık Ordusu kurulmuş. Bağımsızlığın yanı sıra Sırpları Kosova’dan kaçırtmak için silahlanan UÇK’nın hapisteki liderlerinin serbest bırakılmasını istiyorlar.

***

BALKANLAR
hálá istikrarsız.

Kosova’nın bağımsızlığının, büyük Arnavutluk hayallerinin peşindeki Makedonya Arnavutlarına da ilham vereceğinden kimsenin şüphesi olmasın.

Sırplar ise şimdiden, ‘Kosova bağımsız olursa Bosna’daki Sırp Cumhuriyeti’nin ayrılmasını kimse engelleyemez’ diyorlar.

Bütün bu tartışmalarda adı bile geçmeyen birileri var. Kosovalı Türkler.

Onlarla hálá ilgilenen birileri var mı bilmiyorum. Bir hatırlatayım dedim.
Yazarın Tüm Yazıları