köpegimigezdir.com

Köpekleri günde birkaç kez dolaştırmak, kentte yaşayan hayvanseverler için mutlaka yerine getirilmesi gereken bir görev.

Köpekler bütün gün sabırsızlıkla sahiplerinin işten dönmesini, onları dışarı çıkarmasını bekliyor. Ama buna zaman ayıran hayvan sahibi sayısı da gittikçe azalıyor. Köpek gezdirmek böylece yeni bir iş alanı haline geliyor. İşte yeni açılan internet sitesi

kopegimigezdir.com, bu ihtiyacı 24 saat karşılamak için bekliyor. Bu sadece bir internet sitesi değil. Dört kişilik ekip, Caddebostan’da şehir içinde bahçeli bir binada hizmet veriyor. Yakında açılacak pansiyonuyla hayvanlara sağlıklı ve güvenli konaklama imkanı sunmaya da hazırlanıyor. İstediğiniz saat ve günde köpeğinizi evinizden alarak gezdiriyor. Ayrıca köpeklere pozitif eğitim dersleri de veriyor.

Kopegimigezdir.com, dört arkadaş; Burcu Ağaoğlu, Evrim Gürkan, Abdurrahman Temoçin ve Sinan Yener’in bir araya gelmesiyle kuruldu. Onları birbirine bağlayan köpek sevgisiydi. Şirketlerinin ismi Pozito Eğitim, ama onlar kopeğimigezdir.com ismini marka olarak kullanmayı tercih ediyor. Ekip sadece internet üzerinden hizmet vermiyor. Caddebostan’da ses izolasyonu sağlanmış bahçeli müstakil bir binaları var. Sadece köpek gezdirmiyorlar, pozitif eğitim ve pet transfer hizmetleri sunuyorlar, yakında binalarında köpekler için bir pansiyon açacaklar.

Burcu Ağaoğlu, Türkiye’de bu işi profesyonel olarak yapan çok az kişi olduğunu anlatıyor: "Zaten çıkış noktamız bundan doğdu. Artık köpek sahipleri evcil hayvanlarını sadece tuvalet ihtiyacını karşılamak için dışarıya çıkarabiliyor. Aceleyle 15 dakika hava almalarını sağlamak için gezdiriyor. Acil bir işleri çıktığında önce köpeklerini veterinerlere bırakmayı düşünüyor. Ama onların işi bu değil. Bilinçsiz köpek gezdirenler de köpeklerle kaliteli zaman geçiremiyor. Oysa beş saatlik bir gezinti yerine, köpeğin bir saat bilinçli olarak gezdirilmesi yeterli. Sitemizde yakında açılacak forumlarla hayvanseverlere bu konularda bilgi vereceğiz. Şu anda sadece mail yoluyla randevu alabiliyoruz."

ÖNCE VETERİNER GELİYOR KÖPEĞİN KİMLİĞİ ÇIKIYOR

Köpeğiniz için bir gezdirici tutmaya karar verdiğinizde sistem şöyle işliyor: Önce internet üzerinden veya telefonla randevu alıyorsunuz. Köpeğinizi Köpegimigezdir.com’un ofisine götürüyorsunuz, orada veteriner, köpeğin sağlık ve aşı belgelerini kontrol edip genel muayene yapıyor. Düzenli kullandığı ilaçlar veya alerjisi varsa bunları öğreniyor. Ardından eğitmen, köpeğin genel davranışlarına uygun bir gezdirme programı planlıyor. Nerede gezileceğine sahipleriyle birlikte karar veriliyor. Gezi alanı olarak özellikle evinizin yakınları ve mümkün olduğu kadar yeşil alanlar tercih ediliyor.

Gezdirme günleri, saatleri ve köpeğin kimden teslim alınıp kime bırakılacağına karar verildikten sonra bir protokol imzalanıyor. Köpeğin fotoğrafı çekilerek kimlik kartı hazırlanıyor. Köpek her gezdirmeye çıkarılışında ve teslim edildiğinde tarih ve saati gösteren fiş veriliyor.

Köpeğin evden alınıp gezdirilmesi en az bir saat sürüyor. Bu sırada köpeklere diğer hayvanlarla ilişkileri ve davranışları konusunda eğitim de veriliyor. Köpek gezdirme yöntemleri hayvanların huylarına göre değişiyor. Örneğin, iyi huylu köpekler enerjilerini atmaları için bir arada gezdirilebiliyor. Çok stresli köpeklerin bir hafta önce sahipleriyle birlikte gezmesi öneriliyor. Düzenli gezdirme sonucunda sosyalleşen hayvanlar uysallaşıyor. Köpek gezdiricilerinin yanlarında ilk yardım malzemeleri, peçete, dışkı poşeti, su ve su kabı oluyor, dışkılar temizleniyor. Peki gezdirme sırasında köpeğinizin başına bir kaza gelirse? Önce köpek sahibi hemen aranıp haber veriliyor. Kendi veterinerine götürülüyor. Size ulaşılamazsa ekip kendi veterineriyle tedaviyi sağlıyor. Eğer kendi kusurlarından kaynaklanan bir kaza olursa bu ücret ekip tarafından karşılanıyor.

Kopegimigezdir.com haftanın yedi günü, sabah, akşam, günlük, haftalık veya aylık gezdirme hizmeti veriyor. Yine de ekip elemanları, hafta sonları köpeklerin sahipleriyle vakit geçirmesini tavsiye ediyor. Bu hizmetin fiyatı evin yeri, hayvanın huyu ve gezdirilecek saatlere göre değişiyor. Ama köpek gezdiricilerinin aylık kazancı 500-1000 YTL arasında.

Köpeğimigezdir.com’da genellikle üniversite öğrencileri köpek gezdirme işini yapıyor. Bir yandan da eğitimlerini sürdürüyorlar. Aralarında MBA yapmış olan bile var. Sitenin kurucularından Abdurrahman Temoçin (28), İstanbul Üniversitesi İşletme mezunu. Londra’da MBA yaparken iki sene köpek gezdirmiş. Türkiye’ye geldikten sonra da bu işi devam ettiriyor.

DUYGUSAL KÖPEK GEZDİRİCİ

Evrim Gürkan (26):
İktisat öğrenimim sürüyor. Yedi yıldır bokser köpeğim var. Ailem önce yaptığım işi yadırgadı ama arkadaşlarım bu işe sıcak baktı. Köpeklerle vakit geçirmek beni dinlendiriyor. Bu iş çok insanla tanışmamızı da sağlıyor. Özellikle kadınlar köpeklere karşı daha ilgili. Onlara köpekleriyle ilgili sorunlarında yardımcı olmak hoş oluyor! Gezdirdiğimiz köpeklerle aramızda duygusal bir bağ da kuruluyor. Örneğin son gezdirdiğim Porki isimli köpeğin eve tuvalet yapma alışkanlığı kesildi. Sosyal hayatı arttı ve agresifliği kaybolduğu. Hafta sonu onu almaya gidemeyince saatlerce kapıda beni beklemiş.

NEŞELİ KÖPEK GEZDİRİCİ

Onurcan Birgin (24): İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde okuyorum. 1.5 yaşında kırma bir köpeğim var. Hayvanları çok sevdiğim için bu işi yapmak bana inanılmaz mutluluk veriyor. Köpek gezdirirken insanların evcil hayvanlara karşı duyduğu korku bana çok komik geliyor kesinlikle anlayamıyorum. Gezdirirken onlarla oynamaktan hoşlanıyorum. Köpeklerin bakışı, onlardan aldığım elektrik çok hoşuma gidiyor.

POZİTİF KÖPEK GEZDİRİCİ

Sinan Yener (25):
Maltepe Üniversitesi Halkla İlişkiler öğrencisiyim. Dört senedir köpek gezdiriyorum. Benimde Labrador cinsi 5 yaşında bir köpeğim var. Ailem sevdiğim işi yaptığım için bana her zaman destek oldu. Köpekler de beni çok seviyor. Evlerine gittiğim köpek sahipleri hayvanlarının bana olan ilgisini görünce şaşırıyor. Benim asıl amacım köpeklerin mutlu olmasını ve streslerinin en aza indirilmesini sağlamak. Star Dogs’tan pozitif eğitim dersleri alan Sinan, aynı zamanda pozitif köpek eğitimcisi. Hakan GENCE

Cepte, duvarda, masada kediler ve köpekler

Kedi, köpek ve kangal takvimleri ile 2005’te yayın hayatına başlayan Giller, bu yıl da hayvanseverler için cep, masa ajandaları ve duvar takvimleri üretti. Giller Proje yönetmeni Emine Yalçın, "2008 takvim ve ajandalarımızın sayfalarını hayvan resimleri, şiirler ve yazılarla süsledik. Hayvanların fotoğraflarını, sahiplerinden izin alarak çektik. Çekim, tasarım ve yapım yaklaşık on ay sürdü" diyor.

Giller bu yıl kedili günlük, köpekli günlük, kedili öğrenci ve köpekli öğrenci adıyla 4 tip ajanda üretti. Fiyatlar 25 ile 10 YTL arasında değişiyor. Giller ajandalarında bu yıl yaban hayatı teması işlendi. 2008 Kedili ve 2008 Köpekli olarak hazırlanan 365 günlük ajandalarda Doğa Gözcüleri Derneği kurucularından Şahika Ertan, Asaf Ertan, Türkiye’nin doğal güzellikleri ve biyolojik çeşitliliği hakkında küçük cümlelerle önemli ipuçları verdi. Ülkemizin endemik bitki ve hayvanları, sulak alanlar, orman dokusu ve iklim felaketleri ajanda sayfalarında ele alındı.

Giller 2008 köpek duvar ve masa takvimlerinde, Profesör Dr. Tamer Dodurka’nın insan-köpek iletişimi üzerine yazıları ve 12 farklı cins köpek fotoğrafı bulunuyor. Prof. Dodurka, köpeğin insanlardan nasıl etkilendiğini ve giderek sahibine nasıl benzediğini her ay küçük notlarla anlattı.

2008 Kangal masa takviminde ise, geçmiş yıllarda Giller duvar takvimlerinde yer alan Onur Kanlı, Özcan Ertürk, Levent Ergintuğ, Zafer Düztepe, Ekrem Başarır’ın kangallarından seçilen 12 köpeğin fotoğrafı yayınlandı.

Kafes kuşlarında aspergillosis

Kafes kuşlarında en çok rastlanan ve solunum yollarında görülen mantar hastalıklarından birisi. Özellikle yetersiz bakım ve beslenme koşulları hastalığın ortaya çıkmasına yol açar. Aşırı sıcak ve rutubetli, çok sigara içilen, havalandırması yetersiz ya da aşırı tozlu, solunum sistemi üzerinde olumsuz etkileri olan koşullarda beslenen kafes kuşlarında daha kolay görülür. En çok da papağan türlerinde rastlanır.

Aniden ortaya çıkan ve hızlı seyreden (akut) ya da yavaş yavaş ortaya çıkan ve uzun süren (kronik) aspergillos’ta, belirtiler hastalığın seyrine göre değişiklik gösterir. Akut durumda solunum güçlüğü, iştah azalması, aşırı su içme ve dışkı yapma, halsizlik ve aniden ölümle seyreder. Böyle akut durumda teşhis çoğu kez kuş öldükten sonra yapılan analizlerde ortaya çıkar.

Kronik durumlarda ise genellikle hastalık ilerleyene kadar belirti gözlenmez. Hastalığın yerleştiği solunum sisteminde harabiyet arttıkça solunum güçlüğü, çabuk yorulma, ses değişikliği, konuşmayı kesme belirtileri gözlenir. Hastalık ilerledikçe diğer organlar da bundan etkilenebilir, iştah kaybı, ishal, kas titremeleri, kusma ve halsizlik gibi belirtiler peşisıra gelir. Özellikle kronik seyrederken hastalığın teşhisi zordur. Bu durumda kuş sahibinin hastalık ile ilgili vereceği bilgiler ve kuşun yaşam koşulları ile ilgili incelemeler veteriner hekimin teşhisini ve tedavisini kolaylaştırır.

Aspergillosis’ten kuşları korumak için kafesin ve diğer malzemelerin düzenli olarak temizlenmesi ve hastalık şüphesi olan kuşların sağlıklı kuşlardan ayrı ortamda tutulması büyük önem taşıır.
Yazarın Tüm Yazıları