Konya’daki sivil toplum kuruluşları neredesiniz

Konya’da bizi Mehter Takımı ve Güney Koreli gençler karşıladı.

Konya’daki sivil toplum kuruluşları neredesiniz
Mevlana’nın, "Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşabilirler" sözleriyle... Yanlış okumadınız; Koreli gençler gardaydı. İşte Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür böyle bir şey, başınıza nerede hangi güzel ve ilginç şeyin geleceği belli değil.

Türkiye ve Güney Kore arasında, diplomatik ilişkilerin 50. yılında başlatılan öğrenci kültür değişim programı nedeniyle, Konya Büyükşehir Belediyesi iki yıldır Güney Koreli öğrencileri konuk ediyormuş burada. Konyalı ailelerin yanında kalan ve Belediye’nin meslek edindirme kurslarında (KOMEK) takı tasarımı, ebru ve Türkçe dersleri alan öğrenciler, hakikaten günün sürpriziydi.

Bir de kötü sürpriz

Bir diğer süpriz -ki bu kötü süpriz kontenjanından- Konya’daki insan hakları, aile içi şiddet, sosyal çalışmalarla ilgili hiçbir bilginin Hürriyet Hakkımızdır trenine akmamasıydı. Evet, Konya halkı, mülki erkánı ve işadamlarıyla trenimize çok ilgi gösterdi. Ancak, protokol dışında bir çalışma yapabilmemiz mümkün olmadı. Çünkü daha önceki şehirlerde de yaptığımız gibi, gelmeden önce ısrarla gara davet ettiğimiz Konyalı sivil toplum kuruluşlarından kimse ortalarda görünmedi.

Galiba, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Konya İş Kadınları Derneği, Girişimci Kadınlar Derneği, Türk Kadınları Kültür Derneği, Türk Kadınlar Birliği, Sosyal Hizmetler, İnsan Hakları İl Kurulu vs. Konya’da toptan tatildeydi. İsimleri çok havalı, ancak ne yaptıklarını öğrenemediğimizden, size aktaramıyoruz.

Hürriyet Aile İçi Şiddete Son Kampanyası’nın Koordinatörü Neşe Hacısalioğlu, Hürriyet yolculuğumuzun başından itibaren trende; her gittiğimiz yerde insan hakları, aile içi şiddet ve sosyal çalışmalarla ilgili seminer veriyor, bir yandan da nabız tutuyor. Yolculuk sonunda bir rapor hazırlayıp toplumun gündemine sunacağız. Oldukça sakin bir insandır Neşe; dün onu ilk kez gergin gördüm, bilgi alabilecek tek kişi bile bulamadığı için söyleniyordu.

İyi ki çocuklar var

Neyse ki Konya’yı çocuklar kurtaracak bu konuda. Uluslararası Af Örgütü dün Konya Garı’nda çocuklarla bir gazete atölyesi yaptı. Büyüklere çok ilginç sorular sordu 12 yaşındaki çocuklar. Mesela bir soru şöyle: "İsim vermek istemiyorum ama yıllar önce bazı abilerimiz düşüncelerini belirttikleri için asıldılar, bu konuda ne düşünüyorsunuz?" Bir diğeri: "İnsanlar gerçekten özgür mü? İstedikleri gibi konuşabiliyorlar mı? Yoksa hapse atılma korkusundan düşüncelerini ifade edemiyor olabilirler mi?"

Hiç ekleme düzeltme yok. Tamamen kendi soruları. Bir diğeri, cevapları kendi çapında analiz de etmiş. "Okul hakkı olan çocuklar bakalım sizin çocuklarınız mı? Ya diğerleri için ne yapıyorsunuz?" sorusuna aldığı cevapları şöyle genellemiş: "Sadece uyarıyorlar." "Haklarınız için ne yapıyorsunuz?" sorusunun cevapları ise onu "genelde mücadele edilmiyor" sonucuna ulaştırmış.

Teşekkürler Konyalı çocuklara. Sordukları sorular, Konya’nın geleceği açısından umut veriyor. Tabii abilerinin başlarına gelenler onların da başına gelmezse...
Yazarın Tüm Yazıları