Kız çocuk yetiştirmek mi zor? Erkek çocuk yetiştirmek mi?

Erkek çocuk yetiştirmek bence zor bir deneyim. Bunun yanıtı kişiden kişiye göre değişse de bence erkek çocuk yetiştirmek daha zor.

Haberin Devamı

Her ikisinin de yetiştirilmesi sırasında yaşanan güçlükler, riskler çok farklı. Bazen de aynı. Eğitim, ahlak, özgüven, cinsel gelişim, beslenme, beceri kazandırma gibi meseleleri düşününce erkek annelerini farklı şeyler bekliyor.

Bebeklik döneminde erkek bebeğin annesinin yanında uyumasının ve çok fazla emmesinin cinsel sorunlara neden olacağını söylerler. Araştırmalar bunun bir hurafe olduğunu, aksine, annesiyle ne kadar çok sağlıklı ve yoğun bir iletişimi olursa ileride daha özgüvenli, yapıcı ve iletişim becerilerinin yüksek olduğunu söylüyor.


Erkek adam ev işi yapmaz şeklinde bir sosyal baskı vardır mesela. Yeni nesil anneler bu konuda oldukça sağlıklı düşünüyorlar olmalılar. Şimdiye değin tanıştığım annelerin çoğu erkek çocuğun ev işlerini yapma konusunda sorumluluk alması gerektiğini düşünüyor.

Haberin Devamı


Erkek çocuklar vurdulu kırdılı oyunları sevdiği bir gerçek. Dürtülerini kontrol etmede, kız çocuklara kıyasla, güçlük çektikleri ortada... Çabuk kavga ediyor ve birbirlerine kızdıklarında fiziksel şiddet uygulayabiliyorlar. Kendilerini kontrol edebilmeleri için ebeveynlerine büyük iş düştüğü söylenebilir. Duygularını tanıması için fırsatlar yaratmak için; drama, dans, müzik, spor, bol bol oyun oynamak çok işe yarayabilir.


Erkek çocuk silahla oynama klişesini ise tek cümleyle özetlemek mümkün mü? Aslında bu tamamen suça ve şiddete teşvik. Geçtiğimiz gün izlediğim bir haber videosunda çok küçük bir çocuk, bırakalım oyuncak tabancayı, gerçek tabancası eline aldı ve kurcalarken babasını vurdu. Bu tür ilkellikleri anlatmak nafile. Ancak çocukların eline su tabancası bile vermek şiddete teşvikten başka bir şey değil.


Duygularını tanıyan, karşısındakinin duygu ve düşüncelerini anlayabilen, şiddete başvurmayan, öfke kontrolü sağlam, kibar ve sorumluluk sahibi erkekler yetiştirmek bence, biz annelerin elinde.


Bu cümleyi bir de tersinden okuyalım; eşine şiddet uygulayan, hatta şiddet nedeniyle ölümüne neden olan erkekler yetiştirmek de bence biz annelerin elinde.

Haberin Devamı


Bütün bunları birarada düşününce bence erkek çocuk yetiştirmek daha zor ve meşakkatli.


Haftanın Kombini:

Atişko' yla dışarı çıkarken seçtiği kıyafetler... İçindeki tişört tabi ki dinozorlu :)

Mont çok sevdiği Planes çizgi filminin karakterleriyle süslü C&A' da bulabilirsiniz. Pantolon Oilily www.renklizebra.com da boy boy var. Bere Waikiki.

https://twitter.com/AylinAnne

Yazarın Tüm Yazıları