Kitaplar arasında

ŞU günlerde herkesin bir solukta okuyacağı nefis kitaplar var. Burada genelde "siyasi içerikli" kitapları sizlere duyuruyorum. Ne yazık ki öteki güzel kitaplardan sık söz etmem mümkün olmuyor.

Listelerde gördüğüm kadarıyla satış rekorlarını yine Ergün Poyraz’ın yazdığı iki kitap kırıyor. Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül ile aile bireylerinin, yakın çevrelerinin belgelerle anlatıldığı iki kitap: "Musa’nın Çocukları Tayyip ve Emine." Öteki ise "Musa’nın Gül’ü." (Abdullah Gül.)

Bu iki kitap, satış listelerinde ilk sırayı boşuna korumuyor. Mutlaka okunması gerekiyor. (Tayyip Erdoğan kendisini anlatan kitabın toplatılması için mahkemeye başvurdu, mahkeme reddetti.)

* * *

Şimdi size birkaç ilginç kitaptan daha söz edeceğim. Keyfinize göre karar verin, hangilerini isterseniz alıp okuyun.

Eski Merkez Bankası Başkanı Cafer Tayyar Sadıklar’ın siyasette ve bürokraside yaşadıklarını belgelerle anlattığı kitabı "Başka Bir Aşk İstemez" (Türkiye İş Bankası Kültür Yayını). Sadıklar, 27 Mayıs 1960 ihtilali sonrasında Soruşturma Kurulu üyesi. Menderes döneminde örtülü ödenekten kimlere kaç para verildiğinin belgelerini açıklıyor. İnsan okudukça şaşırıyor! Necip Fazıl Kısakürek örtülü ödeneğin sürekli müşterisi. Kendi kitaplarında da anlattığı gibi, oradan besleniyor. Öteki müşteriler arasında Peyami Safa, Murat Belge’nin babası, ünlü artist Zsa Zsa Gabor’un ilk kocası Burhan Belge gibi iktidar yağcısı gazeteciler, ayrıca Demokrat Parti il ve ilçe örgütleri var! Tam liste!

* * *

Gazeteci arkadaşımız Erbil Tuşalp’in son kitabı "Kuklaturka" (Say Yayınevi). Siyaset sahnesindeki kuklaların ipleri kimlerin elinde? Türkiye üzerinde oynanan oyunlarda kimlerin parmak izleri var? İhaleler, bağışlar, soygunlar ve vurgunlardan biriken paralar hangi banka hesaplarında toplanıyor? Ülkemizde İslam’la siyasetin çizgilerini birleştiren, din ticaretiyle malı götüren aktörler... Soygun düzenine çanak tutup vurgun yapan siyasetçiler, bürokratlar, belediye başkanları...

* * *

"Gölgedeki Sessiz Tanıklar."
Kitabın yazarı Ercan Çitlioğlu (Doğan Kitap). Çitlioğlu kitabında devlet arşivlerinden topladığı ülkemiz aleyhine casusluk yapan üç Türk’ün olayını ve sonuçlarını belgelerle anlatıyor... Ve onları yakalayan MİT’çiler için şöyle diyor: "Onlar, gölgelerin sessiz kalan tanıkları. Bizim bilmememiz gereken görevlerde bulundular. Gün geldi şehit düştüler. Ama olmaması gerektiği için onların şehitliği yok. Medyada cenaze törenlerine de hiç rastlamadık. Zaten cenaze törenleri yapılmadı. Kahramanlık öykülerini dinlemedik, çünkü onlar için var olan öyküler bizim için yoktu."

* * *

Mustafa Yıldırım
’ın yine tümüyle olaylara ve belgelere dayalı dört dörtlük kitabı: "Sivil Örümceğin Ağında" (Ulus Dağı Yayınları, 16. baskı).

Ülkemizde AB ve yabancı parasıyla beslenen çok sayıda vakıf ve sivil toplum kuruluşu var. Dış güçler bunları kullanıyor. Bu kuruluşlara yurtdışından çok büyük paralar aktarılıyor, sonra bunlara kendi doğrultularında propaganda yaptırılıyor. Bunların başındaki kişiler medyada yer sahibi. Ekranlarda ve yazılı basında hep onları görüyoruz ama arkalarındaki büyük para gücünü bilmiyoruz.

Mustafa Yıldırım bu rezaleti ve Türkiye üzerinde bunlar kullanılarak, yabancı parasıyla oynanan kirli oyunları açıklıyor.

* * *

Hasan Kılavuz
tam 26 yıl boyunca, bankacı olarak özellikle kamu bankalarında görev yaptı. En son Vakıfbank Genel Müdürü idi. Bu süreçte Türkiye’nin siyasetçiler, işadamları ve işbirlikçi bürokratlar tarafından nasıl soyulduğunu gözledi, belgeler topladı, kitap yazdı:

"Hortum Düzeni. Siyasetçi-İşadamı-Bürokrat Üçgeninde Türkiye’de Yakın Dönem Yolsuzlukların Kısa Tarihi" (Güncel Yayıncılık).

Hangi başbakan, akrabalarının kamu bankasından alacağı kredi için kendi gayrimenkulünü teminat olarak gösterdi? İslamcı sermaye şirketleri, vatandaşı nasıl soydu? Bankalar nasıl hortumlandı?

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ndeki yolsuzluklar. Belediye şirketlerinin yarattığı vurgunlar. Ankara’da vatandaş nasıl kazıklanıyor? Aynı belediyede açığa çıkan ihale yolsuzlukları.

Hepsi belgelerle. Olayları üst düzey bir bankacı olarak yaşayan Hasan Kılavuz, kitabında belgeleri konuşturmuş. Mutlaka okuyun.

* * *

Birkan Erdal’
ın kitabı "Geleceğin Türkiyesi" (Doğan Kitap). Yeni dünya düzeninde Türkiye’nin yeri nedir? Var mıdır? Geleceğimizi kurtarmak için ne yapmalıyız?..

Ve biraz gülüp gevşemek ve düşünmek istiyorsanız, gazeteci abimiz Refik Erduran’ın son kitabı "Her Eve Gerekli Gerçekler. Jetonlar Düştükçe" (Cumhuriyet Kitapları).

Hepsinin ellerine sağlık.
Yazarın Tüm Yazıları